در ماه مه سال جاری میلادی و درست بعد از اینکه وزارت بازرگانی ایالاتمتحده نام هواوی را در لیست سیاه خود قرار داد و این شرکت را از دسترسی به زنجیرههای تامین مستقر در ایالاتمتحده منع کرد، دولت ترامپ به این تولید کننده چینی یک فرصت کوتاه داد. تنها چهار روز پس از اعلام اینکه شرکت هواوی اجازه خرید قطعات یا نرمافزار از شرکتهای آمریکایی را ندارد، دولت مجوزهای مخصوص 90 روزه صادر کرد که به شرکتهای آمریکایی اجازه میداد تا به طور موقت به ارائه قطعات و تجهیزات لازم برای ارائه خدمات و پشتیبانی، از جمله عرضه بهروزرسانی و یا پچهای نرمافزاری برای گوشیهای موجود هواوی، بپردازند.
پس از اینکه این دوره 90 روزه در ماه گذشته میلادی منقضی شد، وزارت بازرگانی آمریکا به شرکتهای آمریکایی سه ماه دیگر مهلت داد تا به داد و ستد با هواوی بپردازند. بر اساس اعلام وزارت بازرگانی، در طول این سه ماه 130 شرکت آمریکایی درخواست مجوز برای تحویل قطعات به شرکت چینی را ارائه کردند. البته این اعداد و ارقام اصلاً عجیب نیست، چرا که سطح معاملات هواوی با شرکتهای آمریکایی تنها در سال گذشته میلادی بالغ بر 11 میلیارد دلار بوده است. مهلت 90 روزه اخیر در ماه نوامبر به پایان خواهد رسید و ممکن است دیگر هیچ وقت تمدید نشود. براساس گزارش بلومبرگ، راب استریر، معاون اداره امور سایبری وزارت امور خارجه آمریکا، گفته: “مجوزهای عمومی موقت، اغلب برای همیشه باقی نمیماند.” وی خاطر نشان ساخت که این مجوزها مانند مسکنهای فوری عمل کرده و برای جلوگیری از اخلال در بازار، طراحی شدهاند.
ایالاتمتحده هم پیمانانی را که با هواوی همکاری کنند، مجازات میکند!
علاوه بر این، استریر اظهار داشت که دولت ترامپ در نظر دارد هم پیمانانی را که بدون توجه به هشدارهای آمریکا، از تجهیزات شبکههای نسل پنجم هواوی استفاده میکنند، مجازات کند. آمریکا به متحدین خود هشدار داده است که از تجهیزات شبکه هواوی استفاده نکنند و در حالی که تنها چند کشور به این هشدار توجه کردهاند، بقیه هنوز همکاری خود را با کشور چینی قطع نکرده اند. با توجه به همین مسئله، معاون وزیر تهدید کرده که آمریکا میتواند توافقنامه همکاری اطلاعاتی را با این دسته از هم پیمانان خود قطع کند و یا به هر شکل دیگری که لازم باشد آنها را مجازات نماید. لازم به ذکر است که هواوی در حال حاضر بزرگترین تأمینکننده تجهیزات شبکه در جهان است. اما آمریکا این شرکت را تهدیدی برای امنیت ملی خود میداند، چرا که میتواند تحت قوانین کمونیستی چین، اقدام به جمعآوری اطلاعات برای دولت کند. این امر باعث شده تا بسیاری اعتقاد داشته باشند گوشیهای هواوی و تجهیزات شبکه این شرکت (مانند ایستگاههای پایه) حاوی روزنههایی هستند که میتوانند اطلاعات را به پکن بفرستند. نیازی به گفتن نیست که سران هواوی چنین ادعاهایی را به شدت و به طور مکرر رد کردهاند.
قرار است اوایل ماه آینده میلادی، اتحادیه اروپا ارزیابی خود از ریسکهای امنیتی مرتبط با شبکههای نسل پنجم یا 5G را در اختیار تمام کشورهای عضو قرار دهد. این امر میتواند منجر به این شود که اتحادیه اروپا از کشورهای عضو بخواهد تا شبکههای نسل پنجم خود را از لحاظ امنیتی بررسی کنند و یا حتی برخی از تامین کنندگان تجهیزات شبکه را به واسطه غیر ایمن بودن، تحریم نمایند. اما این مساله مشکلساز خواهد بود، چرا که هواوی برای برخی از کشورهای اتحادیه اروپا به عنوان یک تامینکننده مهم محسوب میشود و بنابراین به این راحتیها نخواهند توانست با این شرکت قطع همکاری کنند. به عنوان یک نمونه میتوان به مجارستان اشاره کرد که ارتباطات تجاری نزدیکی با چین داشته و وزیر دارایی این کشور اوایل سال جاری از چین به عنوان “یک شریک استراتژیک مهم” یاد کرده بود.
اوایل ماه جاری میلادی، هواوی از جدیدترین گوشیهای پرچمدار خود یعنی سری میت 30 رونمایی کرد. به واسطه تحریمهای آمریکا، این گوشیها قادر به استفاده از خدمات گوگل در سیستم عامل اندروید نیستند و بنابراین هواوی از نسخه منبع باز اندروید استفاده کرده که فاقد برنامههای کلیدی مانند گوگل مپ، یوتیوب و جستجوگر گوگل است. این امر به شدت بر فروش بینالمللی این سری تأثیرگذار خواهد بود، هر چند که رئیس گروه مصرفکنندگان هواوی، ریچارد یو گفته است زمانی که شرکت از لیست سیاه آمریکا حذف شود، میتوان خدمات گوگل را یک شبه و از طریق یک بهروزرسانی نرمافزاری، به سری میت 30 اضافه کرد. تنها چیزی که در این بین روشن نیست این است که دقیقاً چه زمانی و چگونه قرار است هواوی از لیست سیاه تجاری آمریکا حذف شود؟ یو بر این باور است که شرکت هواوی به عنوان یک ابزار چانهزنی برای به دست آوردن منافع بیشتر در توافقنامه تجاری احتمالی بین ایالاتمتحده و چین، مورد استفاده قرار گرفته است. اما جدا از اینکه سناریوی یو تا چه حد واقعی است، اوضاع برای شرکت هواوی بسیار غمانگیز به نظر میرسد، چرا که آمریکا هنوز بر موضع خود در رابطه با دومین تولید کننده بزرگ گوشیهای هوشمند در جهان، پافشاری میکند.