این طور که به نظر میرسد، به زودی خواهیم توانست بیماری های چشمی را تنها با استفاده از گوشیهای هوشمندی که در جیب داریم، تشخیص دهیم! محققان برنامهای به نام CRADLE (مخفف Computer Assisted Detector of Leukoria) را برای سیستم عامل های اندروید و آی او اس تهیه کرده اند که از فناوری یادگیری ماشینی برای جستجوی علائم اولیه بازتاب های “چشم سفید” در عکس ها استفاده می کند. این علائم به نوبه خود می توانند نشانه ای از رتینوبلاستوما یا تومور شبکیه، آب مروارید و دیگر بیماری های چشمی باشند. عملکرد این برنامه به نوع دستگاهی که بر روی آن نصب می شود، بستگی نداشته و تاکنون توانسته پیش بینی های خوبی از بیماری های چشمی داشته باشد. تهیه کنندگان این برنامه به عملکرد آن بسیار خوشبین هستند و حتی ادعا می کنند در آینده می تواند رقیبی برای چشم پزشکان باشد!
دانشمندان این برنامه را با نزدیک به 53000 عکس از 40 کودک، که نیمی از آنها مبتلا به بیماری چشمی بودند، مورد آزمایش قرار داده اند. از بین آن ها، سیستم هوش مصنوعی توانسته 16 مورد مشکوک را شناسایی کند، در حالی که پزشکان به طور متوسط 1.3 سال بعد موفق به تشخیص آن ها شده اند. با توجه به اینکه رتینوبلاستوما تقریباً شش ماه پس از مشاهده اولین علائم چشم سفید، شروع به آسیب رساندن به مغز می کند، استفاده از برنامه مذکور و کاهش زمان شناسایی بیماری می تواند جان افراد زیادی را نجات داده و یا آسیب های ناشی از بیماری را کاهش دهد.
استفاده از برنامه CRADLE هیچ محدودیت سنی ندارد و برای همه می تواند مفید باشد. البته همان طور که IEEE Spectrum هم متذکر شده، این برنامه برای کودکان مفیدتر خواهد بود، چرا که آن ها معمولاً قادر به بیان دقیق ناراحتی های خود و به خصوص مشکلات بینایی، نیستند. حال با توسعه چنین برنامه ای، والدین قادر خواهند بود در بازه های زمانی مختلف و تنها با عکس گرفتن از کودک، به دنبال نشانه های بیماری چشمی بوده و در صورت مشاهده موارد مشکوک، قبل از اینکه اوضاع پیچیده تر شود به دنبال تشخیص قطعی و درمان باشند.
با تمام این احوال باید اشاره کنیم که سازندگان هشدار داده اند که این برنامه مورد تأیید FDA (سازمان غذا و داروی ایالات متحده) نیست و به عنوان روشی قطعی برای تشخیص بیماری کاربرد نخواهد داشت. در واقع، دقیقاً مانند قابلیت ECG اپل واچ (الکتروکاردیوگرافی یا ثبت نوار قلب)، پس از مشاهده مورد مشکوک باید به پزشک مراجعه شود تا بتوان به جواب قطعی رسید. با این وجود چنین ابزارهایی می توانند انگیزه لازم را برای مراجعه به پزشک ایجاد کرده و از بسیاری از آسیب های احتمالی بکاهند.