سرمایهگذاری بیل گیتس مشهور در فناوریهای دوستدار طبیعت، باز هم گوشهای از ثروت افسانهای او را نشان میدهد! رئیس سابق مایکروسافت اخیراً سفارش ساخت اولین ابرقایق هیدروژنی جهان به نام آکوا (Aqua) را به کمپانی سینوت (Sinot) داده است. این ابرقایق که قیمت آن چیزی در حدود 644 میلیون دلار تخمین زده میشود، 113 متر طول داشته و از امکاناتی نظیر 5 عرشه، فضای کافی برای اقامت 14 مهمان و 31 خدمه کشتی و حتی یک سالن ورزشی، برخوردار است. اما با تمام این امکانات و تجهیزات، آکوا توسط دو موتور 1MW به حرکت در میآید که سوخت آنها توسط مخزنهای هیدروژن با دمای فوق العاده پایین، تأمین میشود.
سینوت برای به حداقل رساندن مصرف سوختهای فسیلی در آکوا، از آتشدانهای بر پایه ژل جهت گرم کردن فضای داخلی قایق استفاده کرده است. البته نباید از این ابرقایق انتظار سرعت بالایی داشت، چرا که حداکثر سرعت آن تنها 17 گره دریایی (معادل 31 کیلومتر در ساعت) میباشد. با این حال، آکوا با یک بار سوختگیری قادر به طی مسافتی بالغ بر 6000 کیلومتر بوده و برای سفرهای دریایی مناسب است.
با وجود استفاده از سوخت هیدروژنی در آکوا، سازندگان این ریسک را نکردهاند که قابلیت استفاده از سوخت فسیلی را به کلی از آن حذف کنند و به همین منظور یک موتور دیزلی نیز به عنوان پشتیبان برای این ابرقایق در نظر گرفتهاند. در مورد زمان آماده شدن آکوا هم باید گفت، انتظار نمیرود تا قبل از سال 2024 به آب انداخته شود.
خرید ابرقایق گران قیمتی مانند آکوا توسط بیل گیتس و با توجیه حمایت از فناوریهای دوستدار محیط زیست، انتقاداتی را هم در پی داشته است. برخی معتقدند خرید این قایق تأثیر چندانی در حفظ محیط زیست و توسعه فناوریهای دوستدار طبیعت نخواهد کرد و بیشتر یک حرکت نمایشی است. البته در سمت دیگر برخی نیز با حمایت از بیل گیتس اعتقاد دارند، خرید چنین قایقی میتواند توجه رسانهها و مردم را بیش از پیش به مسئله محسط زیست جلب کرده و فضای تبلیغاتی مناسبی را برای فعالان در این عرصه مهیا نماید.