ناسا روز گذشته با انتشار بیانیهای مطبوعاتی اعلام کرد ماهوارههایی که توسط ناسا و آژانس فضایی اروپا کنترل میشوند، کاهش قابل توجه گاز سمی دی اکسید نیتروژن را بر روی چین مشاهده کردهاند که میتواند با افت اقتصادی اخیر این کشور در پی شیوع ویروس کرونا مرتبط باشد. دی اکسید نیتروژن گازی است که توسط اتومبیلها، کارخانهها و نیروگاهها تولید میشود و میتواند باعث بروز مشکلات تنفسی و سایر اثرات منفی بر سلامتی انسان شود.
در صورتی که تا پیش از این اطلاع نداشتهاید، باید بگوییم مشکل آلودگی هوا در چین بسیار شدید است، به طوری که این حجم آلودگی از فضا هم قابل مشاهده میباشد. اوضاع آلودگی هوا در چین به حدی وخیم است که دانشمندان پایتخت این کشور، یعنی پکن را برای انسانها غیرقابل سكونت خواندهاند! لایهای از آلودگی که مانند پتو بر روی چین کشیده شده و اغلب ناشی از سوزاندن مقادیر انبوه سوختهای فسیلی و زغال سنگ است، به حدی ضخیم و فراگیر است که باعث کدر شدن شدید آسمان هنگام غروب خورشید شده و هر ساله هزاران نفر را به کام مرگ میکشد.
دانشمندان ناسا میگویند کاهش آلودگی در ابتدا بر روی شهر وهان (مرکز شیوع ویروس کرونا) مشاهده شده و پس از آن در مناطق دیگر کشور گسترش یافته است. تصاویر ماهوارهای قبل و بعد از شیوع کرونا نشان میدهند که چگونه سطح دی اکسید نیتروژن در طی یک ماه گذشته و در مقایسه با اوایل ژانویه، دستخوش تغییر شده و کاهش یافته است. مطمئناً قرنطینه خانگی میلیونها ساکن مناطق درگیر بیماری، در این کاهش آلودگی تأثیرگذار بوده است.
فی لیو (Fei Liu)، محقق کیفیت هوا در مرکز پروازهای فضایی گادرد ناسا در این رابطه گفته:
این اولین بار است که چنین کاهش [آلودگی] چشمگیری را در چنین منطقه گستردهای و در پی یک اتفاق خاص، مشاهده میکنم.
با توجه به اینکه بسیاری از کسبوکارهای چینی در طول 15 روز برگزاری جشن سال نو قمری تعطیل میشوند، دانشمندان به طور معمول شاهد کاهش آلودگی در این کشور در این دوره از سال هستند. با این حال، امسال به واسطه شیوع ویروس کرونا، نرخ کاهش آلودگی 10 تا 30 درصد بیشتر از حد متوسط آن در بین سالهای 2005 و 2019 بوده است.
لیو میافزاید:
امسال نرخ کاهش [آلودگی] نسبت به سالهای گذشته قابل توجهتر بوده و مدت زمان طولانیتری ادامه داشته است. البته من از این موضوع تعجب نکردم، زیرا بسیاری از شهرهای سراسر کشور اقداماتی را برای به حداقل رساندن شیوع ویروس انجام دادهاند.
با اینکه شنیدن خبر کاهش میزان آلودگی در کشورها معمولاً خوشحال کننده است، اما این بار موضوع کمی فرق دارد و کاهش آلودگی چین نشان از بحرانی دیگر دارد که همان شیوع ویروس کرونا است. این ویروس مرگبار تاکنون 58 کشور جهان را درگیر کرده و نزدیک به 90 هزار نفر به آن مبتلا شدهاند. از این میان بیش از 3000 نفر نیز جان خود را از دست دادهاند که بخش عمدهای از آنها چینی هستند.