چنگیزخان از بزرگترین و مشهورترین حاکمان جهان به شمار میرود. وی در سواحل رود اونون در سال 1162 به دنیا آمد و در 18 اوت 1227 از دنیا رفت. او بنیانگذار امپراطوری مغول بود که به بزرگترین امپراطوری جهان تبدیل گردید. چنگیزخان یک دولتمرد سیاسی و نابغه نظامی بود که توانست بسیاری از قبایل عشایر را با هم متحد کند. اگرچه آمار تلفات جنگ ایران با چنگیزخان بسیار بالاست اما نبوغ وی همواره مورد ستایش مردان این سرزمین بوده است. در ادامه این مقاله، دیجی رو حقایق شگفتانگیزی را در مورد چنگیزخان بیان میکند. با ما همراه باشید.
1. نام واقعی چنگیزخان
نام واقعی چنگیزخان “تموجین”، به معنی “آهنگر” است. لقب چنگیزخان در سال 1206 توسط شورای قبیله قورولتای به وی داده شد. عنوان “خان” برای منعکس کردن مقام رهبری قبیله به وی داده شده ولی معنای واقعی کلمه چنگیز هنوز مشخص نیست. برخی مورخان معتقدند که چنگیز به معنای “عالی” یا “جهانی” است.
2. تصاویر و عکسهای چنگیزخان
شما ممکن است برخی از تصاویر چنگیزخان را در اینترنت یا کتاب دیده باشید، اما هیچکدام از این تصاویر واقعی نیستند زیرا هیچ مجسمهای از وی وجود ندارد و همه آنها تخریب شدهاند. با این حال به گفته بسیاری از مورخان و نویسندگان، او مردی بلند قد و قوی هیکل با ریش و موهای بلند بود. دقیقترین توصیف در مورد ظاهر چنگیزخان توسط مورخی به نام رشید الدین نوشته شده است. وی به وضوح اظهار کرده که چنگیزخان چشمهای سبز و موهای قرمز داشت. جالب اینجاست که وی هیچگاه او را ملاقات نکرده بود ولی با اطمینان ادعا میکرد که او را به خوبی میشناسد.
3. نداشتن تعصب مذهبی
نداشتن تعصب مذهبی یک حقیقت شگفتانگیز است که چنگیزخان را از سایر حاکمان دوران باستان جدا میکند. بسیاری از حاکمان و امپراطوریها تعصب شدیدی در مورد مذهب و دین مردم و اطرافیانشان داشتند ولی وی در تمام قلمرو خود به همه آزادی مذهبی داده بود. با این وجود چنگیزخان شخصیتی کاملا معنوی داشت و قبل از نبردهای مهم در چادر خود به نیایش میپرداخت. وی در طی حکومتش جلسات زیادی را با رهبران ادیان برگزار میکرد و درمورد منافع مشترک پادشاهیها و ادیان به بحث میپرداخت. مورخان معتقدند که این سطح از تحمل وی، انگیزه سیاسی داشته و برای جلوگیری از شورش و رضایت مردم شکل گرفته است.
4. مرگ مرموز چنگیزخان
در تاریخ چگونگی و زمان به پایان رسیدن حکومت بزرگ چنگیزخان مشخص نیست. برخی از منابع معتقدند که وی در سال 1227 با سقوط از اسب در گذشت، در حالی که منابع دیگر این موضوع را تکذیب میکنند. بعضی از مورخان معتقدند که چنگیزخان در اثر ابتلا به مالاریا درگذشته است. با این وجود هنوز دلیل و زمان مرگ وی مشخص نیست. مقبره او در نزدیکی کوه مغول واقع شده اما هیچ کتیبهای در آن وجود ندارد.
5. کودکی سخت
چنگیزخان از همان دوران کودکی با چالشهای بسیاری رو به رو شد. پدرش وقتی فقط او نه سال داشت، مسموم و كشته شد. قبیله پدری او، مادرش را همراه با هفت فرزندش ترک کردند. لذا مادرش مجبور بود فرزندانش را بدون هیچ گونه پشتیبانی بزرگ کند. وی در دوران کودکیاش برای بقا و ادامه زندگی خود شکار میکرد. در گزارشهایی آمده است که چنگیز برادر خود را در دعوا بر سر غذا به قتل رسانده است! چنگیزخان قبل از تبدیل شدن به یک حاکم بزرگ، سختیهای بسیاری از جمله بردگی را تحمل کرد و شجاعت زیاد او را میتوان در بسیاری از این فراز و نشیبها دید. پس از به قدرت رسیدن، وی شروع به متحد شدن با سایر قبایل و ساخت امپراطوری خود کرد. تا سال 1206، او خود را به عنوان یک رهبر توانمند تثبیت کرده بود و فتوحات او همچنان ادامه داشت.
6. افسران او دشمنان سابقش بودند
این مرد بزرگ استعداد زیادی در شناسایی مردان ماهر و باتجربه برای تبدیل کردن به افسران جنگی داشت. داستان جالبی در مورد یکی از افسران چنگیزخان وجود دارد که در آن داستان گفته میشود: در نبرد با قبیله تایجوتسو، یک مرد سعی در کشتن خان داشت، سپس بعد از جنگ، خان از سپاهیان دشمن پرسید که چه کسی میخواسته او را به قتل برساند. مردی با شجاعت ایستاد و مسئولیت حمله به خان را پذیرفت. پس از مدتی چنگیزخان موقعیت و مقام بالایی را به آن سرباز پیشنهاد داد و او را به عنوان یک افسر عالی رتبه انتخاب کرد. این افسر به دلیل سلاحی که برای کشتن خان استفاده کرده بود، لقب “پیکان” گرفت.
7. چنگیزخان از تخریب کردن باکی نداشت
گفته میشود که چنگیزخان همیشه به دشمن خود فرصت میداد تا ابتدا تسلیم حکومت مغول شود، اما از حمله به کسانی که مردد بودند اجتناب نمیکرد.
به عنوان مثال زمانی که امپراطوری خوارزمی با شرایط مغولها موافقت نکرد و پیمان شکست، چنگیزخان تصمیم بر نابودی ایرانیها گرفت. در ابتدا خان یک قرارداد تجاری به حاکم ایران پیشنهاد کرد ولی آنها افسران خان را به قتل رساندند. این امر عصبانیت وی را برانگیخت و جنگی را با ایرانیان آغاز کرد.
در پی این جنگ بسیاری از ایرانیان جان خود را از دست دادند و کشته شدند. در بخشی از حمله مغولها به ایران، چنگیزخان از چینیها درخواست کمک نمود ولی آنها امتناع کردند. بنابراین خان دستور اعدام خانواده سلطنتی را به عنوان مجازاتی برای بیاعتمادی آنها صادر كرد.
8. مسئول مرگ هزاران انسان
مشخص کردن دقیق تعداد کشته شدگان توسط چنگیزخان بسیار سخت است، اما برخی از مورخان ادعا میکنند که این تعداد در حدود 40 میلیون نفر یعنی حدود سه چهارم جمعیت امروز ایران بوده است! بسیاری از این مرگ و میرها در ایران و در زمان جنگ با امپراطوری خوارزمی اتفاق افتاد. باستان شناسان معتقدند که این تعداد تلفات در آن زمان تقریباً 11 درصد جمعیت جهان را کاهش داده بود.
9. اولین سیستم بینالمللی پست
چنگیزخان اولین شخصی بود که یک سیستم پستی بین المللی برای ارتقاء شبکه ارتباطی خود ایجاد کرد. وی سرویس “یام” را که از پیکهای سوار برای ارسال نامه استفاده میکرد، راهاندازی کرد. پیکها سریع بودند و با استراحت میتوانستند تا 200 مایل در روز را طی کنند. این سیستم خارق العاده و باورنکردنی، چشم و گوش خان بود و او میتوانست فقط با نشستن روی تخت، تمام اطلاعات مورد نیاز خود را به دست آورد. سیستم یام به گونهای طراحی شده بود که انتقال کالا، جاسوسی و پیگیری مسائل سیاسی و نظامی به راحتی انجام میگرفت. از این فناوری که برای اولین بار توسط خان ایجاد شد، کاشف معروف، مارکو پولو، نیز استفاده کرد.
10. متخصص و نابغه فنون جنگی
چنگیزخان یک جنگجوی ماهر و رهبری بادرایت و زیرک بود. حکومت وی بسیار سازمانیافته و منظم بود و ارتشی کاملا منسجم و آموزشدیده داشت. او از شبکه جاسوسی بسیار پیچیدهای برای شناسایی هرگونه سرپیچی و تهدید برای حکومتش، استفاده میکرد. به طور کلی چنگیزخان یک نابغه نظامی با افق دید روشن بود که توانست کشوری بزرگ و نیرومند را تاسیس کند.
11. عدالت دغدغه اصلی او بود
چنگیزخان بیشتر به دلیل عادل و منصف بودن بین مردم مغول شناخته میشود. او دیدگاه و روش منحصر به فردی داشت که وی را از روشنفکران زمانهاش جدا میکرد. اما احساس عدالت او فقط به پادشاهی و حکومت محدود نمیشد، او این عدالت را برای پسران خود نیز اعمال کرد. چنگیز خان برای جلوگیری از درگیری یا جنگ بین پسرانش، به آنها اطمینان داد كه پس از مرگش، امپراطوری به طور مساوی بین آنها تقسیم خواهد شد.
12. تلاش های شوروی برای ریشه کن کردن نام و میراث او
چنگیزخان، بزرگترین پادشاه امپراطوری مغول، به یک قهرمان ملی تبدیل شد. او تلاش زیادی برای گسترش کشور و پیشرفت مغولستان کرد. اما اتحاد جماهیر شوروی که در قرن بیستم به قدرت رسید، تلاش کرد تا نام چنگیزخان را از کتابهای تاریخ پاک کند، زیرا نام و میراث او را تهدید بزرگی برای رهبری خود میدانست. آنها مردم را از گفتن نام او منع و نامش را از كتابها و متون مدرسه حذف كردند. آنها همچنین مردم را از رفتن به آرامگاه و زادگاه چنگیزخان منع میکردند.
با این حال هنگامی که مغولها در دهه 1990 استقلال دوباره یافتند، نام چنگیزخان را به عنوان بزرگترین حاکم مغول به کتابها و تاریخ خود بازگرداندند. از آن زمان چنگیزخان در فرهنگ و هنر مردم مغول وجود دارد و حتی امروزه تصویر وی روی اسکناس مغولستان حک شده است. مردم مغول بدون هیچ اشارهای به شهرت خونین و کشتارهای او، وی را از هر نظر تکریم میکنند و مورد احترام همگان است.
مردک احمق چنگیز خان از تخریب هیچ باکی نداشت؟ چنگیز خان وحشی به تمام معنا بود چنگیز خان فقط دنبال یک بهونه برای حمله به کشور های دارای منابع با ارزش بود و هرکسی که مخالف او نظری داشت میکشت این کاملا مخالف قوانین دموکراسی و سیاست صلح بعد تو میای میگی صلح طلب بوده اگه بخاطر این حرامزاده نبوده ما الان بسیاری از کتاب های بسیار با ارزش که هنوز پزشکی به اون دست نیافته رو در اختیار داشتیم.
از اخوندا وحشی تر پیدا نمیشه اون حداقل دشمناش رو میکشته نه مردم خودشو این اخوندا چی
گه زیادی خوردی نکبت کثیف مستقر در آلبانی
بنظرم گنگ چنگیز خان خیلی بالا بوده
چنگیز خونخوارو از این چرتو پرتا نبوده باعرضه بوده
برو گمشو اشغال افکار پلید شما فاهشه ها از هرچیزی خطرناکتر
چنگیز فرد منحصر به فردی بود ولی یک خونخوار بالفطره بود و از ایرانیان کینه عمیقی داشت و دلیلش را نمی دانیم اما نداشتن حکومت مرکزی مستقل و ندانستن دیپلماسی نزد حاکمان وقت ایران بهانه دست مغولها برای عقده گشایی داد. اگر فرستادگان آنها را نمی کشتیم هرگز به ایران حمله ور نمی شد. حاکمان ما هیچگاه دیپلماسی بلد نبودند. ساسانیان اگر باد بودند اعراب بادیه با دست خالی جرات حمله به ایران را نداشتند
من نمیگم چنگیز خان آدم خوبی بود، بلکه میگم یک خونخوار بود ولی اگر غایر خان وحشی بازی در نمی آورد و دزدی نمی کرد چنگیز به ایران حمله نمی کرد بلکه برنامه داشت از شمال کاسپین به کشورگشایی تا اروپا ادامه بده
دقیقا همینطوره
موافقم…
حواست ب همع چی هستا??
نه این جوری نبوده چنگیز دنبال بهانه می گشت تا به ایران حمله کند کلن چنگیز می خواست به ایران حمله کند حالا می خواست ماجرای قتل بازرگانان اتفاق بی افته یا نه
احسن به چنگیز خان بزرگ خیلی خوب کار کرد دستش درد نکند بابت اینکه تمام جهان را فتح کرد مرد بزرگی بود
اسکل به تمام معنا
توی منگل امپیره زندگی میکرده ؟ ??
اسکل واقعی
مردیکه عغده ای بوده
اقا ولی حال میده ها مثلا رو اسب باشی شمشیر هم دستت تند تند با اسب بری و سر مردم رو بزنی ??????
0_0
صرفنظر از قتل و کشتار و تاراج و یغماش.یک نابغه سیاسی و نظامی و جنگی بود.الان چندین ساله که اسرائیل دنبال ژن و دی ان ای شه که پیدا کنه نوادگانشو بخاطر نبوغ سیاسی و نظامیش.
دقیقا
اسرائیل قدر زر و زرگر رو خوب میدونه و تمام دنیا رو داره قبضه میکنه
چنگیز آدم بزرگ وحشی و خونخواری بوده
بنظرم اگه ژن و نوادگان اینو پیدا کنن آموزش بدن واقعا عالیه
چنگیز آدم خیلی باحالی بوده هاکلی از کتابخانه هارو به آتیش کشیده
اگه به آتیش نمیکشید خدامیدونه الان قطر کتابای درسی ما چقدر بود…
آخ کاش من قدرت اینو داشتم همه ی کتابای ریاضی ایران رو به آتیش میکشیدم
با چه اسکل هایی شدیم ۸۰ میلیون…
خدایا شفای عاجل…
جالبه میگن تورک ها مغول هستن ولی اولین قومی که با مغولها جنگید تورکهای خوارزمی بودن که در زمان خوارزمشاهیان(که تورکهای ازبک و ترکمن بودن) با مغولها سالیان سال جنگیدن.
عجب
بعد شما خدت تنهایی به این نتیجه رسیدی ترک ها از نوادگان مغول هان یا با همفکری همون بقیه که میگن
اخه یهو خدایی نکرده میترسم شمارو با این هوش و نبوغ بدزدن و کشورو از داشتنتون محروم کنن(:
سیچیم آغزووا