یکی از سوژههای داغ صنعت موبایل در یک سال گذشته که شرکتهای تولید کننده گوشی هم به آن توجه ویژهای داشتهاند، بحث راهاندازی و بهرهبرداری از شبکههای نسل پنجم یا فایو جی (5G) بوده است. با اینکه این شبکههای جدید در برخی کشورها به صورت محدود راهاندازی شده اما هنوز تا گسترش و فراگیر شدن جهانی آن فاصله داریم. با این حال، سؤالی که برای ما کاربران ایرانی مطرح میشود این است که آیا حتی با راهاندازی چنین شبکهای، توان خرید گوشیهای فایو جی را خواهیم داشت؟
اگر پیگیر اخبار باشید، حتماً مطلع هستید که چند وقتی است خبر استقرار اولیه شبکه نسل پنجم اینترنت تلفن همراه در کشور منتشر شده و وزیر ارتباطات نیز وعده تجاری شدن خدمات نسل پنجم در مناطق پر جمعیت شهری تا قبل از پایان مسئولیت دولت را داده است. اما همانطور که گفتیم، نقش گوشیهای با قابلیت پشتیبانی از اینترنت 5G هم در این بین بسیار پر رنگ است و مطمئناً قیمت بالای آنها میتواند دغدغه اصلی طیف گستردهای از کاربران در کشورمان باشد.
کاربران ایرانی و دغدغه قیمت گوشی های 5G
اخیراً روابط عمومی انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی، در گزارشی به بررسی این موضوع پرداخته و اشاره داشته است که زمزمههای پیاده سازی اینترنت نسل پنج و گمانه زنیها پیرامون زمان تجاری شدن آن از ماهها پیش، بسیاری از کاربران را به فکر تغییر و بهروزرسانی تلفن همراه خود از نسل چهار به نسل پنج انداخته است. این در حالی است که نوسانات قیمت ارز و شرایط پیرامون تأمین و عرضه تلفن همراه باعث افزایش قیمت این ابزار ارتباطی شده و برنامهریزی کاربران برای ارتقاء نسل گوشی خود را بر هم زده است.
رضا قربانی، رییس کمیسیون ساماندهی و تنظیم بازار انجمن واردکنندگان موبایل، در این باره میگوید:
معمولاً تولیدکنندگان تجهیزات الکترونیکی پیش از تجاری شدن فناوریهای نوین اقدام به عرضه مدلهای محدودی از محصولات خود، با پشتیبانی از آن فناوری میکنند. این اقدام با هدف تحلیل بازخورد از مصرف کننده و بررسی نقاط ضعف و قوت خود در مواجهه با آن فناوری صورت میگیرد. البته بخشی از این اقدام نیز به قدرتنمایی در برابر رقبا بازمیگردد.
وی در ادامه ضمن اشاره به تغییر رویکرد تولید کنندگان پس از تجاری شدن فناوریهای جدید همچون 5G گفت:
مسلماً اگر فناوری نسل پنجم اینترنت همراه تجاری شود، کمپانیهای بزرگ به سرعت اقدام به تولید مدلهای میانرده با قابلیت پشتیبانی از این فناوری خواهند کرد. به این ترتیب مردم نباید از این بایت نگران باشند. چراکه با توسعه نسل پنجم اینترنت، ابزارهای مبتنی بر این فناوری نیز به سرعت و با قیمت ارزانتر در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت.
آقای قربانی در ادامه سخنان خود متذکر شده که مطمعناً پس از تجاری شدن کامل 5G که وعده آن در ایران تا پایان دولت یازدهم داده شده است، هر کدام از تولیدکنندگان موبایل بین 10 تا 15 مدل مجهز به 5G در رنج میان رده تولید و روانه بازار خواهند کرد و به صورت خودکار در موبایلهای نسل بعدی، فناری 5G جایگزین 4G خواهد شد.
وی در مورد زمان تجاری شدن و کاهش قیمت گوشیهای فایو جی هم گفت:
تا پایان سال 2020 و اوایل سال 2021 شاهد عرضه مدلهایی مجهز به 5G از هواوی، شیائومی و دیگر برندها خواهیم بود. که پس از آن با شکل گیری رقابت بین برندها، شاهد کاهش قیمت موبایلهای 5G هستیم.
گفتنی است در حال حاضر برندهای شیائومی، پوکوفون و هواوی مدلهایی از موبایلهای مجهز به 5G را با قیمت پایینتر از 300 یورو، در بازار ایران عرضه کردهاند.