بسیاری از مردم درباره سلامت روان اطلاعات درستی ندارند و اغلب فکر میکنند این مبحث چندان تاثیری در زندگیشان ایجاد نمیکند. این در حالی است که سلامت روان هر فرد به داشتن جامعهای سالم و شاداب کمک خواهد کرد. سلامت روان مبحثی است که به تازگی در کشورهای در حال توسعه به آن توجه زیادی شده و جالب اینکه به عقیده پزشکان، اغلب مردم این مناطق دچار مشکلاتی در زمینه روان هستند.
حقایقی که در مورد سلامت روان افراد جامعه وجود دارد می تواند افراد را نسبت به این مسئله حساستر کند تا هر فرد میزان سلامت روان خود را بسنجد. در ادامه حقایقی جالب و خواندنی در مورد سلامت روان بیان شده است. با دیجی رو همراه شوید.
حقایقی جالب و خواندنی در مورد سلامت روان
1. در سراسر جهان، تقریبا از هر پنج نفر، یک نفر در طول زندگیاش دچار اختلالات روانی میشود.
2. اسکیزوفرنی، دوقطبی و افسردگی شدید از جمله اختلالاتی هستند که بیشترین اثر مخرب را بر روی سلامت روان فرد میگذارند.
3. در بسیاری از کشورها ابتلا به مشکلات روانی یک عیب بزرگ به شمار میرود. البته طبق تحقیقات اخیر این مشکل در کشورهای در حال توسعه رو به کاهش است.
4. سازمان بهداشت جهانی افسردگی را اولین عامل کوتاه شدن عمر انسان در اثر ناتوانی، اعلام کرده است.
5. راهنمای تشخیص اختلالات روانی بر اساس نظرات متخصصین، منابع و کتابهایی است که توسط سازمان بهداشت جهانی و انجمن روانپزشکی آمریکا معرفی شده است.
6. سازمان بهداشت جهانی 99 نوع اختلال روانی را معرفی کرده که هر یک از آنها شامل علائم و ویژگیهای متفاوتی هستند.
7. اختلالات روانی مزمن و شدیدی که منجر به گسسته شدن ذهن فرد از واقعیت و عدم درک مناسب از محیط میشود را اختلالات “سایکوز یا روانپریشی” مینامند.
8. متخصصان ژنتیک تفاوتی بین ژنهای افراد با اختلالات روانی متفاوت پیدا نکردهاند. این بدان معناست که تغییرات یا جهشهای ژنتیکی افراد دوقطبی و اسکیزوفرنی یکسان است. همین موضوع باعث شده که برخی از پژوهشگران، صحت طبقهبندی فعلی اختلالات روانی را زیر سوال ببرند.
9. در کارمندان و افراد بزرگسال، مشکل افسردگی بیشتر از اختلالاتی همچون سرطان یا آرتروز باعث کمکاری و غیبت افراد میشود.
10. هورمون سروتونین، مسئول تنظیم خلق و خو در بدن است و نقش مهمی در سلامت روان افراد دارد.
11. در کتیبهها و آثار گذشتگان با قدمتی چند هزار ساله، توضیحات دقیقی در مورد بیماری اسکیزوفرنی نوشته شده است!
12. محققان دریافتهاند که برخی از عوامل مانند تولد زودرس و تولد در فصل زمستان سبب افزایش ابتلا به بیماری اسکیزوفرنی میشود.
13. تحقیقات نشان میدهد که رابطهای مستقیم بین استعداد به اعتیاد و خطر ابتلا به اسکیزوفرنی وجود دارد.
14. در بسیاری از فرهنگها و ملل مختلف جهان، کلمه “افسردگی” معادل زبانی ندارد!
15. اختلال عاطفی فصلی، نوعی افسردگی است که به دلیل کاهش میزان نور خورشید در فصلهای پاییز و زمستان ایجاد میشود. این بیماری با استفاده از منابع نور مصنوعی مشابه با نور خورشید به راحتی درمان میشوند.
16. پزشکان و محققان دریافتهاند که برخی از انواع ویروس سل، در بدن افراد سبب بهبود روحیه و سلامت روان در بیمار میشود! آنان از این طریق توانستهاند انواعی از داروهای ضد افسردگی را تولید کنند.
17. در قرن هجدهم تیمارستانها برای درمان بیماران روانی از روشهایی همچون حمام یخ، ایزوله و محدود کردن فرد استفاده میکردند.
18. در قرن 21 علیرغم پیشرفتهای علمی و پزشکی روزافزون در زمینه بهداشت و سلامت روان، تعداد افراد مبتلا به افسردگی و اضطراب به بالاترین حد خود در تاریخ رسیده است!
19. کمیسیون آزادی جدید در زمینه بهداشت و سلامت روان (New Freedom Commission on Mental Health) در سال 2004 توسط رئیس جمهور سابق آمریکا جرج دابلیو بوش ایجاد شد.
20. تراپیسم اصطلاحی است که بیان میکند بسیاری از مردم جهان، درجات مختلفی از مشکلات سلامت روان را در طول زندگیشان تجربه میکنند. هر کدام از این اختلالات جزئی نیازمند مراجعه و درمان توسط روانشناس، روانپزشک و مشاور هستند.
21. درمان مشکلات روانی به شیوه نوین از قرن 18 در انگلستان آغاز شد. در آن زمان تیمارستانها به طور خصوصی توسط پزشکان اداره میشدند و از دولت مجوز میگرفتند.
22. پزشکی در سال 1702 اظهار داشت که “بخارات”، اصطلاحی که برای توصیف انواع اضطراب و ترس به کار میرود، رایجترین شکل از اختلال روانی است.
23. اصطلاح نورز یا رواننژندی در سال 1777 برای اولین بار توسط پزشک اسکاتلندی ویلیام کالن مطرح شد.
24. متخصصان سلامت روان بر این باورند که قدردانی و شکرگذاری ارتباط مستقیم با سلامت روان در افراد دارد. طبق تحقیقات اخیر بهترین روش برای داشتن احساس خوب در زندگی، شکرگذاری است.
25. ورزش کردن به سلامت روان کمک میکند زیرا سبب ترشح آندورفین در بدن میشود. آندورفین، استرس را از بین برده و سبب بهبود خلق و خو در فرد میشود.
26. بسیاری از متخصصان گمان میکنند هنرمندانی همچون ونسان ون گوگ (نقاش مشهور هلندی) و ویرجینیا وولف (نویسنده انگلیسی) از اختلال دو قطبی رنج میبردند.
27. استفاده از نور خورشید سبب جذب ویتامین D در بدن میشود که به نوبه خود باعث افزایش سطح سروتونین در مغز فرد میگردد.
28. سروتونین ماده شیمیایی است که اثرات آرام بخشی بر روحیه انسان دارد.
29. کمک به دیگران و قرض دادن پول یا وسیله به دوستان و اطرافیان، سبب افزایش اعتماد به نفس در فرد میشود.
30. روانپزشکی که برای اولین بار عمل لوبوتومی (برش قسمتی از مغز برای کاهش اثرات مخرب بیماری) را بر روی بیمار روانپریش انجام داد، به خاطر این اقدامش برنده جایزه نوبل شد.
31. الکتروشوک برای درمان بیماری مانیا یا شیدایی و افسردگی شدید استفاده میشود. این روش تاکنون نتایج موفقیت آمیزی بر روی بیماران روانی داشته است.
32. در قرن 17 برخی از پزشکان از روش خونریزی و استفراغ اجباری برای درمان بیماریهای روانی استفاده میکردند!
33. در دهه 1930 برای درمان بیماران روانی با کاهش دادن سطح قند خون، فرد را به کمای کوتاه مدت میبردند. طرفداران این روش ادعا میکردند که تغییر سطح انسولین خون سبب تغییر ارتباطات و سلولهای مغزی میشود.
34. این باور غلط که “صرع و اسکیزوفرنی نقطه مقابل یکدیگرند” در بین پزشکان قدیمی رواج داشت. همین باور سبب شده بود که برخی از پزشکان مغز بیماران اسکیزوفرنی را وادار به تشنج کرده و برای ایجاد حملات صرع تحریک کنند.
35. یولیوس واگنر-یاورگ، روانپزشک اتریشی، در قرن 19 یک بیمار روانپریش را با آلوده کردن عمدی به ویروس مالاریا به منظور ایجاد تب در بیمار، درمان کرد!
36. اگرچه سطح پایین دوپامین در بسیاری از بیماریها مانند افسردگی و اسکیزوفرنی مشاهده میشود، ولی عدم تعادل دوپامین عامل مستقیمی برای ایجاد مشکلات روانی نیست.
37. اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب، اختلال شخصیت و مصرف مواد مخدر سبب افزایش احتمال خود کشی در فرد میشود.
38. تقریباً از هر 10 آمریکایی، یک نفر مبتلا به بیماری اعتیاد است.
39. در ایالات متحده آمریکا 2.6 درصد از مردم اختلال دو قطبی دارند.
40. افراد مشهوری همچون کاترین زیتا جونز، شینید اوکانر، ژان-کلود ون دام و کری فرنسیس فیشر مبتلا به اختلال دو قطبی هستند.
41. کانون اصلاح و تربیت آمریکا، بزرگترین ارائه دهنده خدمات سلامت روان در آمریکا است. به گفته مسئولان بهداشت روان زندانها، 40 درصد از زندانیان آمریکا دارای اختلالات روانی هستند.
42. گزارشها نشان میدهند که در بسیاری از زندانهای ایالات متحده آمریکا، بیماران روانی در زندان به خاطر رفتارها و کارهای مخربشان مجازات میشوند و بیشترین زمان خود را در سلولهای انفرادی میگذرانند!
43. افسردگی پس از زایمان (احساس مداوم غم و اندوه و ناامیدی که پس از وضع حمل رخ میدهد) نوعی بیماری روانی است که تقریباً از هر 9 مادر، یک نفر به آن مبتلا میشود.