خرس قطبی یکی از انواع خرسها است که در قطب شمال زندگی میکند و برای بقا در شرایط آن منطقه تکامل یافته است. ویژگیهای این نوع خرس باعث شده تا بتواند در دمای پایین قطب شمال و اقیانوس منجمد شمالی دوام بیاورد. برخلاف انواع دیگر خرسها که همه چیز خوار شناخته میشوند، گونه خرس قطبی تقریباً گوشتخوار بوده و جز در موارد معدودی از گیاهان تغذیه نمیکند.
خرسهای قطبی ویژگیهای متفاوتی دارند که باعث تمایز آنها از سایر گونههای جانوران شده است. با ما در دیجی رو همراه شوید تا برخی حقایق جالب درباره خرس قطبی را با یکدیگر بررسی کنیم.
1- خرسهای قطبی تنها پستانداران دریا
خرسهای قطبی بیشتر عمر خود را در روی یخهای اقیانوس منجمد شمالی میگذرانند و برای تهیه مواد غذایی و گذران زندگی به اقیانوس وابسته هستند. آنها تنها گونهای از خرسها میباشند که در طبقهبندی پستانداران دریایی قرار میگیرند.
2- خرسهای قطبی سیاه هستند نه سفید!
موهای خرس قطبی که خز نیز نامیده میشوند، شفاف است. خزها به دلیل آن که نور را منعکس میکنند، سفید به نظر میآیند. در زیر آن موهای ضخیم پوستی سیاه رنگ وجود دارد و بنابراین حقیقت آن است که خرسهای قطبی سیاه هستند و تنها سفید به نظر میآیند.
3- شنای مداوم برای چند روز
خرسهای قطبی با سرعت حداکثر 6 مایل در ساعت در آب شنا میکنند. آنها میتوانند مسافت طولانی و به طور ثابت ساعتهای زیادی را در آب شنا کنند تا از قطعه یخی به قطعه یخ دیگر برسند. پنجههای خرس قطبی به گونهای سازگار برای شنا طراحی شده است. پنجههای بزرگ خرس قطبی برای پارو زدن طولانی در آب استفاده میشوند و پاهای عقب این گونه از جانوران مانند یک سکان صاف نگه داشته میشود.
4- شکار موفق کمتر از 2 درصد!
اگرچه حدود نیمی از زندگی خرس قطبی صرف شکار کردن میشود اما شکار آنها به ندرت به موفقیت میانجامد! طعمه اصلی خرس قطبی فک حلقهدار و فک ریشدار است. آنها همچنین از لاشه جانوران نیز تغذیه کرده و از طرفی به پستانداران کوچک، پرندگان، تخمهای جانوران و پوششهای گیاهی نیز رحم نمیکنند و به عنوان غذا از آنها استفاده میکنند.
5- استخراج DNA خرس قطبی از روی رد پا
یک تکنیک جدید که توسط سازمان WWF و یک شرکت تخصصی DNA طراحی شده است به دانشمندان اجازه میدهد تا DNA خرس قطبی را از روی ردپای آنها در برفها به دست آورند. دو پیمانه کوچک از جای پای خرس قطبی در برف نه تنها DNA آنها را به دست میدهد بلکه تغییراتی که اخیراً در بدن وی اتفاق افتاده است را نیز نشان خواهد داد!
6- تغییرات آب و هوایی بزرگترین تهدید خرسهای قطبی
در حالی که تغییرات آب و هوایی در قطب همچنان بزرگترین تهدید برای بقای خرس قطبی است اما این تنها چیزی نیست که خرسها در برابر آن مقاومت میکنند. توجه صنعت نفت و گاز نیز به قطب شمال معطوف شده است و مسلماً همراه با آن خطرات احتمالی تخریب زیستگاه از کار اکتشاف نفت نیز وجود دارد.
تماس بدن خرس قطبی با روغنهای نشتی میتواند اثر عایق را در موی خرسها کاهش دهد و لذا نیاز به استفاده از انرژی بیشتر برای گرم شدن خرس قطبی افزایش خواهد یافت. همچنین بلعیدن روغن خطر مسمومیت در خرس قطبی را زیاد مینماید. خرسهای قطبی میتوانند از طریق طعمههای خود در معرض مواد شیمیایی سمی مانند آفت کشها نیز قرار گیرند. این مواد بر عملکرد بیولوژیکی و توانایی تولید مثل خرس قطبی تاثیر میگذارد.
تغییرات آب و هوایی باعث ذوب شدن یخهای دریا شده و این امر تعارضات خرس قطبی گرسنه و واکنشهای متفاوت آن را در تابستان افزایش داده است. حضور خرسهای قطبی در کنار انسانها خطرات متعددی را به دنبال خواهد داشت. خوشبختانه مردم سازگاری بیشتری با خرس قطبی پیدا کردهاند و اقدامات پیشگیری برای کاهش خطر درگیری را آموختهاند.
7- وجود هیبریدهای خرس گریزلی
آزمایش ژنتیکی که اخیراً در سال 2006 انجام شده وجود هیبریدهای خرس گریزلی را تایید کرده است. این ترکیب از نظر فیزیکی به یک واسطه بین دو گونه شباهت دارد. معمولاً هیبریدهای وحشی از خرس قطبی مادر تولید میشوند، در کنار آنها بزرگ شده و مانند خرس قطبی رفتار میکنند. ترکیب ژن خرس قطبی و خرس گریزلی چندان تعجب آور نیست زیرا که از ۱۵۰ هزار سال پیش خرسهای قطبی از خرسهای قهوهای تکامل یافتهاند.
8- 19 گونه شناخته شده خرس قطبی
جمعیت تقریبی خرسهای قطبی وحشی به حدود 26 هزار عدد میرسد و این تعداد به 19 زیر گونه تقسیم میشود. از این تعداد جمعیت تنها یک گونه از خرس قطبی در حال تولید مثل و افزایش است، پنج گونه پایدار و چهار گونه در حال انقراض هستند. 9 گونه باقی مانده نیز هنوز ارزیابی نشدهاند زیرا دادهای درباره آنها در دسترس نیست. در واقع اطلاعات کافی درباره این گونهها و روش زندگی و تولید مثل آنها وجود ندارد.
9- خرس قطبی نر با وزنی معادل 10 انسان بالغ!
وزن خرسهای قطبی نر تا 800 کیلوگرم و اندازه آنها تا دو برابر خرس قطبی ماده است. این واقعیت که جنس نر طولی برابر با ۳ متر دارد باعث شده تا خرس قطبی بزرگترین گوشتخوار خشکی جهان تلقی شود.
10- استشمام بو تا یک کیلومتر
خرسهای قطبی دارای حس بویایی بسیار فوق العادهای هستند که از آن برای یافتن سوراخهای موجود در یخهای قطب شمال استفاده میکنند. هنگامی که سوراخ یخ را پیدا کردند، خرسها با صبر و حوصله منتظر میمانند تا فکها برای نفس کشیدن بالا بیایند. آنها حتی میتوانند در آب و زیر یک متر برف فشرده نیز فکها را شکار کنند.
نقش سازمان WWF
WWF سازمانی است که در حال همکاری با محققان برای ردیابی خرسهای قطبی در قطب شمال است. این سازمان به بررسی تاثیر تغییرات آب و هوایی و سایر تهدیدات روی خرس قطبی میپردازد و همچنین نقش مهمی در کمک به نظارت بر سلامت این گونه جانوری ایفا میکند.
خیلی شگفت انگیزن!
بخاطر برف سفید میشه
عاشقشوووووووونم
کپی کردی