سونی گزارش مالی خود برای سال 2020 را منتشر کرد و بر این اساس پلی استیشن 5 موفق شده در زمینه فروش اولیه از پلی استیشن 4 پیشی بگیرد. وضعیت در بخش تلفن همراه نیز در حال بهبود است، اما بخش تولید سنسورهای تصویری تحت تأثیر جنگ تجاری آمریکا و چین آسیبهایی را متحمل شده است. با دیجی رو همراه باشید.
میزان فروش گوشیهای هوشمند سونی که تحت برند اکسپریا عرضه میشوند، در مقایسه با سال 2019 اندکی کاهش داشته و از 3.2 میلیون به 2.9 میلیون دستگاه رسیده است. البته توجه داشته باشید که سال مالی سونی از ماه آوریل آغاز میشود و از همین رو سهماهه سوم مالی مصادف با سه ماهه تعطیلات آخر سال است. در این سه ماهه میزان فروش گوشیهای سونی از 1.3 میلیون در سال 2019 به 1.0 میلیون دستگاه کاهش یافته است. در سه ماهه چهارم هم که ماههای ژانویه تا مارس 2021 را شامل میشود، عملکرد سونی با سال قبل تقریباً برابر بوده و 0.4 میلیون گوشی در این بازه زمانی فروخته شده است.
اما خبر خوب برای سونی اینکه درآمد عملیاتی شرکت در سه ماهه چهارم کمی بیشتر شده و از 70380 میلیون یورو به 74150 میلیون یورو رسیده است. این در واقع به معنای بالاتر بودن قیمت متوسط فروش (ASP) برای هر واحد از گوشیهای فروخته شده میباشد.
اوضاع وقتی برای سونی بهتر میشود که بدانیم این شرکت موفق شده در سال 2020 هزینههای عملیاتی بخش تلفن همراه خود را به شکل چشمگیری کاهش داده و در نتیجه، سود خود را به 27671 میلیون ین برساند؛ این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته سود شرکت برابر 21057 میلیون ین بود. همه اینها به کل بخش الکترونیک سونی کمک کرده تا درآمد عملیاتی خود را افزایش دهد (سونی موبایل و چند بخش دیگر در بخش الکترونیک ادغام شدهاند).
سونی در سه ماهه منتهی به مارس 2021 موفق به فروش 3.3 میلیون دستگاه پلی استیشن 5 شده و مجموع فروش این کنسول را به 7.8 میلیون دستگاه رسانده است که عدد قابل توجهی است. در واقع، این میزان فروش در مقایسه با عملکرد پلی استیشن 4 در بازه زمانی مشابه پس از عرضه نیز بهتر بوده و نشان میدهد که سونی نسل نهم بسیار خوب شروع کرده است. البته این در حالی است که همچنان تقاضا برای پلی استیشن 5 بالاست و سونی سعی در افزایش تولید دارد. علاوه بر همه اینها، هزینه تمام شده پلی استیشن 5 نیز در مقایسه با نسخههای اولیه پلی استیشن 4 کمتر شده و به نوبه خود افزایش سود را برای سونی به دنبال داشته است.
البته با تمام این تفاسیر و با وجود عملکرد خوبی که پلی استیشن 5 داشته، تقاضا برای پلی استیشن 4 نیز همچنان در حد قابل توجهی است و سونی موفق شده یک میلیون دستگاه از این کنسول را در سه ماهه آخر و 5.7 میلیون دستگاه را در کل سال 2020 به فروش برساند. به این ترتیب، پلی استیشن 5 هنوز برای رسیدن به آمار فروش خیره کننده 100 میلیون واحدی پلی استیشن 4 راهی طولانی در پیش دارد و سالها باید همین عملکرد خوب خود را حفظ کند.
فروش خوب پلی استیشن 5 در کنار افزایش فروش بازیها (که شامل محتوای اضافه بازیها هم میشود) و البته فروش بالاتر پلی استیشن پلاس نسبت به سال گذشته، فروش کلی بخش بازی را به 2.66 تریلیون ین رسانده که در مقایسه با سال گذشته افزایش 34 درصدی را نشان میدهد. درآمد عملیاتی این بخش نیز به 342.2 میلیارد ین رسیده است.
مجموع فروش بازیهای دو کنسول پلی استیشن 4 و 5 هم در کل سال مالی اخیر سونی به 338.9 میلیون نسخه رسیده که 58.4 میلیون (17 درصد) آن متعلق به استودیوهای بازی سازی داخلی سونی بوده است.
بخش سرگرمیهای سونی هم با انیمیشن Demon Slayer the Movie: Mugen Train توانسته عملکرد خوبی را به ثبت برساند. این انیمیشن به پرفروشترین فیلم در ژاپن، پرفروشترین فیلم ژاپنی و پرفروشترین فیلم انیمه تمام دورانها تبدیل شده است.
همانطور که در ابتدا هم اشاره کردیم، با وجود عملکرد خوبی که بخشها الکترونیک و بازی سونی داشتهاند، بخش تولید سنسور تصویری در سال مالی 2020 ضربه سنگینی را تحمل کرده است. محدودیتهای صادراتی اعمال شده از سوی ایالات متحده باعث شد تا سونی نتواند محمولههای شرکت هواوی را به دست این تولید کننده چینی برساند و از همین رو با افت فروش و درآمد مواجه شد.
به غیر از عامل فوق، فروش کلی بخش سنسورهای تصویری هم با افتی محسوس روبرو بوده (هم در بخش گوشی و هم در بخش دوربینهای دیجیتال) و از طرف دیگر، هزینههای بیشتری که صرف بخش تحقیق و توسعه شده در نهایت سود عملیاتی این بخش را به 145.9 میلیارد ین کاهش داده است.