منظومه شمسی با یک خورشید و 8 سیاره، در منطقهای سوت و کور در کهکشان راه شیری قرار گرفته است. به طوریکه تنها 3 ستاره در شعاع 5 سال نوری آن وجود دارد. البته منظومهی ما با وجود اینکه در حاشیه کهکشان قرار گرفته، آنچنان هم تنها نیست. فقط باید شعاع بررسی خود را افزایش دهیم تا ستارههای دیگر را در همسایگی خود کشف کنیم. در ادامه با ما همراه باشید تا نگاهی به نزدیکترین ستارهها به سیاره زمین داشته باشیم.
خورشید، نزدیکترین ستاره به زمین
خب، نزدیکترین ستاره به زمین کدام است؟ کاملاً مشخص است که نزدیکترین ستاره به یک سیاره، ستارهایست که در مرکز منظومه آن سیاره قرار گرفته باشد و در مورد زمین، این ستاره خورشید نام دارد. خورشید ستارهای درخشان است که حدود 5 میلیارد سال عمر کرده و ستارهشناسان آن را در دسته کوتولههای زرد قرار دادهاند. همانطور که میدانید زندگی ما و باقی موجودات زنده به حضور خورشید وابسته است. این کوتوله زرد، روزها به صورت مستقیم و شبها از طریق ماه به ما روشنایی میبخشد. همچنین فاصله میان زمین و خورشید 140 میلیون کیلومتر است و پیمودن این مسیر برای نور 8.5 دقیقه زمان میبرد!
آلفا قنطورس (رجل قنطورس)
در همسایگی منظومه ما، سیستم آلفا قنطورس وجود دارد. درون این سیستم یک مجموعه ستارهای وجود دارد که شامل سه ستاره نزدیک به هم میباشد. این سه ستاره برای حفظ پایداری و تعادل، مجبور به انجام رقصهای پیچیدهی چرخشی هستند. مجموعه مذکور، از یک ستارهی دوتایی شامل آلفا قنطورس A و آلفا قنطورس B و یک ستاره کوچکتر و کم نورتر به نام پروکسیما قنطورس (یا در برخی منابع آلفا قنطورس C) تشکیل شده است. دو ستاره اول 4.37 سال نوری از زمین فاصله دارند درحالیکه فاصله بین پروکسیما قنطورس و زمین در حدود 4.24 سال نوری میباشد.
اگر ما میتوانستیم یک ماهواره لایتسیل (LightSail) به سمت آلفا قنطورس بفرستیم، احتمالاً این ماهواره با پروکسیما زودتر از دو ستاره دیگر روبرو میگردید و چه جالب میشد اگر یک سیاره سنگی نیز سر راه آن قرار میگرفت! مطمئناً ماهوارههای LightSail در آیندهای نزدیک به شکل عملیاتی ساخته و برای سفرهای اکتشافی به فضا فرستاده خواهند شد.
ستاره بارنارد
سومین ستاره نزدیک به سیاره زمین، یک کوتوله سرخ ضعیف است که حدود 5.96 سال نوری از زمین فاصله دارد و آن را به یاد ستارهشناس آمریکایی E.E.Barnard، ستاره بارنارد نام نهادهاند.
در گذشته احتمال وجود سیارههایی در اطراف این ستاره میرفت. به همین خاطر ستارهشناسان سالها به بررسی این موضوع پرداختند ولی در آخر به این نتیجه رسیدند که احتمال حضور سیاره در اطراف این ستاره نزدیک به صفر است. البته این موضوع باعث نشده که ستارهشناسان از جستجوی سیاره در اطراف بارنارد دست بردارند. ستاره برنارد در راستای صورت فلکی مارافسای (ophiuchus) قرار دارد.
ولف 359
این ستاره همان ستارهایست که در یک لوکیشن حماسی در سریال Star Trek: The Next Generation از آن فیلمبرداری شده است.
در حقیقت این ستاره در فاصلهی 7.78 سال نوری از سیاره زمین واقع شده و دیدن آن با چشم غیر مسلح ممکن نیست. ولف 359 نیز مانند برنارد، یک کوتوله سرخ ضعیف است که میزان روشنایی آن بسیار ضعیف و کم میباشد. این ستاره در راستای صورت فلکی اسد قرار دارد.
لالاند 21185
این ستاره به احترام ستارهشناس فرانسوی، لالاند نامیده شده است. لالاند 21185 نیز مانند دو ستارهی قبلی، از دستهی ستارههای کوتولهی سرخ ضعیف میباشد که نور آن بسیار کم است و با چشم غیر مسلح دیده نمیشود. ستاره مذکور، در صورت فلکی دب اکبر استقرار یافته و فاصلهی آن از زمین در حدود 8.29 سال نوری تخمین زده شده است.
یافتن سیاراتی که به دور لالاند 21185 میگردند، هدفی است که ستارهشناسان را علاقهمند به تحقیق و مطالعه دربارهی این ستاره کرده است. دانستن این موضوع که آیا این ستاره سیستم سیارهای دارد یا خیر، به ستارهشناسان کمک میکند بفهمند که دنیا چقدر در اطراف ستارههای پیر تشکیل شده و تکمیل یافته است.
ستاره شباهنگ یا سیروس
تقریباً همهی ما اسم سیروس را شنیدهایم. این ستاره پرنورترین ستاره در آسمان شب است و در فاصلهی 8.58 سال نوری از سیارهی زمین قرار دارد. در واقع سیروس یک ستارهی دوتایی است که حاوی سیروس A و سیروس B میباشد و محل استقرار آن صورت فلکی کلب اکبر است. این ستاره همچنین به نام ستارهی سگ نیز شناخته میشود. در تاریخ آمده است که مصریان و یا دیگر تمدنهای کهن اعتقاد داشتهاند که از این ستاره میتوانند برای پیشگویی تغییرات فصلی و یا تعیین موعد کاشت محصولات استفاده کنند.
نکتهی آخر اینکه سیروس B جزء دستهی کوتولههای سفید است و خورشید نیز پس از پایان عمرش به کوتوله سفید تبدیل خواهد شد.
لویتن 8-726
لویتن 8-726 یک ستارهی دوتایی است که در فاصلهی 8.73 سال نوری از سیارهی زمین و در صورت فلکی نهنگ قرار گرفته است. یکی از اعضای این سیستم دوتایی، یک ستارهی شرارهدار است و رنگ آن در طول زمان تغییر میکند.
نام این ستاره به جهت یادبود و احترام به آقای ویلم جاکوب لویتن به این اسم انتخاب شد. البته این ستاره به اسم گلیس 65 نیز شناخته میشود.
راس 154
در فاصله 9.68 سال نوری از زمین، یک کوتولهی قرمز وجود دارد که به خوبی برای ستارهشناسان آشناست. این ستاره از جمله ستارههای شرارهدار است که به صورت متناوب میزان روشنایی آن افزایش و سپس کاهش مییابد. راس 154 در صورت فلکی قوس قرار دارد و یکی از همسایگان نزدیک بارنارد محسوب میگردد. این ستاره اولین بار توسط فرانک المور راس در دستهی ستارههای متغیر طبقهبندی شد.
راس 248
راس 248 در صورت فلکی آندرومدا قرار دارد و فاصلهی آن با زمین در حدود 10.3 سال نوری میباشد. این ستاره نیز توسط فرانک المور راس طبقهبندی شده است. حقیقت جالبی که در مورد این ستاره وجود دارد سرعت بسیار بالای آن در فضا میباشد. راس 248 میتواند بعد از 36000 سال عنوان نزدیکترین ستاره به زمین (بعد از خورشید) را کسب کند و به مدت 9000 سال از این عنوان صیانت کند. از آنجاییکه راس 248 یک کوتولهی سرخ کم نور است، در نتیجه تکامل و در نهایت مرگ آن به شدت علاقهی دانشمندان را برانگیخته است.
طبق محاسبات، کاوشگر وویجر 2 میتواند از نزدیکی این ستاره عبور کند. اما مشکلی که در اینجا وجود دارد این است که این کاوشگر، 1.7 سال نوری از راس 248 فاصله دارد و حدود 40000 سال زمان نیاز دارد که به ستاره مذکور برسد! به احتمال زیاد این کاوشگر قبل از رسیدن به ستاره از بین خواهد رفت.
اپسیلون اریدانی
این ستاره در صورت فلکی اریدانوس قرار دارد و فاصلهی آن با زمین در حدود 10.52 سال نوری است. همچنین این ستاره از میان ستارههایی که با چشم غیر مسلح دیده میشوند، سومین ستاره نزدیک به کره زمین میباشد.
اپسیلون یک حلقهی خاکی در اطراف خود دارد و به نظر میرسد که سیستم آن به صورت سیارهای باشد. حتی ممکن است بعضی از سیارات این ستاره، قابلیت سکونت موجودات زنده را داشته باشند و آب نیز بتواند روی سطح آن جاری شود.
باسلام بسیار برایم جالب بود که آشنایی بیشتر باستارگان داشتم واگرپولی داشتم اولین کاری که میکردم خرید یک دستگاه تلسکوپ کوچک یامناسبی بود باتشکر
بسیار مشتاقم بدانم محل خورشید و همسایگان اون چه حالتی داره
مرسی واقعا آموزنده بود .باز مطلب بزارید لطفا
من از خورشید خسته شدم، میخام برم ستاره سیروس. ترمینال نداره؟
منم با خودت ببر 😊👀
اگر میخای بری سیروس قبل مرگت به اونجه نمیرسی
بخای برس سیروس ۲۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰ سال زمینی تول میکشه
تازه اونم با سرعت نور
پول بزن بحساب ایلان ماسک همین فرداش میری 😃
اگر بخواهیم با یک هواپیما به ستاره پروکسیما قنطورس سفر کنیم چند سال طول میکشه من هرچی روی این فکر میکنم نمیفهمم
حول حوش ۳ میلیون سال
زمانی نیست چشم بهم بزنی رسیدی
نمیشه اسلا باید با موشک بری اون هم حدود ۱۰ سال تول میکشه
به گفته فیروز نادی( عضو ناسا) اگه سفینه با سرعت 60هزار کیلومتر حرکت کنه 850 هزار سال طول میکشه تا به نزدیکترین ستاره برسیم
بسیار مفید و آموزنده
بنده طبیعت گر هستم و آسمون شب خیلی دوست دارم و خیلی علاقه به آسمون شب
خیلی جالب بود،زنده باد علم
فکر کنم انسان بعد مردن اونم روحش بتونه در فضای بیکران حرکت کنه و در کهکشنها سیر کنه