این روزها کمتر شهری را در جهان میتوان یافت که در آن هیچ اثری از گرافیتی یا دیوارنگاری نباشد. فارغ از اینکه شهر چقدر فقیر یا ثروتمند است، حتماً مواردی از گرافیتی در آن پیدا میشود. این دیوارنگاریها تقریباً به جزئی جدایی ناپذیر از شهرهای امروزی بدل گشتهاند و دیدن آنها دیگر مانند گذشته عجیب نیست. اما آیا تا به حال در مورد تاریخچه گرافیتی و طراحان آنها کنجکاو شدهاید؟ در ادامه با دیجی رو باشید تا مروری کوتاه بر 21 نکته جالب در مورد گرافیتی داشته باشیم.
21 نکته جالب در مورد گرافیتی
1- سالانه بین 1 یا 3 دلار از مالیات پرداختی هر شهروند صرف پاک کردن گرافیتیها از دیوارهای شهرها میشود!
2- کلمه “گرافیتی” از دو زبان یونانی و ایتالیایی نشأت گرفته است؛ کلمه یونانی “گرافین” که در اصل به معنای “نوشتن” است، و کلمه ایتالیایی “گرافیتو” که به معنی “طرح” است.
3- در شهر لس آنجلس سالانه بیش از 2.8 میلیون متر مربع گرافیتی از دیوارهای شهر پاک میشود!
4- اکثر نقاشان گرافیتی سعی میکنند گمنام باقی بمانند تا هم از هویت و شهرتشان محافظت کنند و هم از پیگردهای قانونی در امان بمانند.
5- آنچه که امروزه به عنوان گرافیتی شناخته میشود، در اواخر دهه 1960 در فیلادلفیای آمریکا آغاز شد. گرافیتی در ابتدا بیش از آنکه استفاده هنری داشته باشد، روشی بود برای بیان دیدگاههای سیاسی و تعیین قلمرو خیابانی اراذل و اوباش!
6- انواع مختلفی از رنگزنی (برچسب زنی) در گرافیتی وجود دارد. در یکی از آنها که به “پاشیدن” معروف است یک کپسول آتشنشانی پر از رنگ میشود و با استفاده از آن میتوان تا ارتفاع 6 متری را رنگ زد! البته، از آنجا که این روش بسیار سخت و مشکل است، معمولاً نتیجهاش یک اثر شلخته و نامنظم از آب درمیآید.
7- اکثر نقاشان گرافیتی ترجیح میدهند با عنوان “نویسنده” از آنها یاد شود و گرافیتیهای خود را با امضای منحصر به فردی که اصطلاحاً “برچسب” نامیده میشود، متمایز میکنند.
8- امروزه عمدتاً از اسپری رنگ و ماژیک برای خلق گرافیتی استفاده میشود.
9- بانکسی معروفترین نقاش گرفیتی است که بیشتر به واسطه سبک کاربنی و سیاه سفید کارهایش که معمولاً دارای مضامین سیاسی و ضد جنگ هستند، شناخته میشود.
10- رکورد طولانیترین گرافیتی دنیا متعلق به یک گرافیتی در دوبی به طول 2245 متر و عرض 22.9 سانتیمتر است. این گرافیتی برای بزرگداشت جشن چهل و سومین سالگرد اتحاد امارت متحده عربی کشیده شده بود. بیش از 100 نقاش روی این گرافیتی که تاریخچه امارت متحده عربی را به نمایش میگذارد، کار کردند.
11- اگر چه گرافیتی تقریباً در تمامی نقاط دنیا غیرقانونی است، با این حال در دنیا حدود 1650 دیوار مخصوص گرافیتی قانونی وجود دارد.
12- “بمباران کلاف” تکنیکی از گرافیتی است که برای اولین بار در تگزاس آمریکا به وجود آمد. در این تکنیک از کلافها یا بافتنیهای رنگی برای پوشاندن قسمتهای مختلف اشیاء، ساختمانها، یا درختان و دادن اشکال متنوع به آنها استفاده میشود.
13- اولین نوع از گرافیتی مدرن در شهر ایفسوس در یونان باستان یافت شده است. این گرافیتی رد یک دست، که بیشتر شبیه به قلب است، به همراه یک ردپا و یک عدد را نشان میدهد. گمان میرود این گرافیتی سعی داشته به وجود یک مسافرخانه در آن نزدیکیها اشاره کند.
14- “قطعهای از بهشت” به گرافیتیای اطلاق میشود که روی مکانی دور از دسترس مانند سقف یا پل هوایی کشیده شده باشد. این واژه معنایی دو پهلو دارد؛ یکی اینکه گرافیتی در مکانی بسیار مرتفع قرار گرفته است، و دیگری اشاره به چالش خطرناکی دارد که طی آن نقاش گرافیتی میتوانست مرده و به بهشت رفته باشد!
15- نقاشان گرافیتی معمولاً دفترچهای دارند که به آن “کتاب سیاه” گفته میشود و در آن طرح اولیه گرافیتیهایشان را میکشند. آنها در کتاب سیاه بارها و بارها طرحهایشان را بهبود میدهند و هر ایده جدیدی که به ذهنشان برسد سریعاً در آن وارد میکنند تا بعدها مورد استفاده قرار دهند.
16- گرافیتی در گذشته بیشتر واژهای بود برای اشاره به کتیبهها و نقاشیهای روی خرابههای باستانی، مانند شهر باستانی پومپئی در ایتالیا یا دالانهای روم باستان. فوران آتشفشان وزوو نگذاشت تا این گرافیتیها در شهر باستانی پومپئی از بین بروند.
17- ابتداییترین نوع گرافیتی، که به صورت حکاکی روی دیوار بود، در معماریهای روم باستان یافت شده است.
18- اولین فرد شناخته شده به عنوان نقاش گرافیتی داریل مک کرای، با نام خیابانی “نان ذرت” بود. در اواخر دهه 1960، او و جمعی از دوستانش شروع به برچسب زدن نام مستعارشان روی گرافیتیهایشان در فیلادلفیا کردند و در نهایت آغازگر چیزی شد که امروزه به عنوان گرافیتی شناخته میشود.
19- اصطلاح “بمباران گرافیتی” زمانی به کار برده میشود که تعداد زیادی گرافیتی در مدت کوتاهی خلق شود. از جمله موارد مرسوم بمباران گرافیتی میتوان به “بمباران قطار” اشاره کرد. در بمباران قطار گروهی از نقاشان گرافیتی به سرعت و قبل از رسیدن پلیس تمام بدنه یک قطار را پر از گرافیتی میکنند!
20- بین گرافیتی و هنرهای خیابانی تفاوت بسیاری وجود دارد. در گرافیتی، برای نقاش یا به اصطلاح “نویسنده” مهم نیست که جامعه اثرش را درک میکند یا نه، و او در واقع از اثرش به عنوان وسیلهای برای حرف زدن با سایر “نویسندهها” استفاده میکند. برعکس، هدف هنرهای خیابانی برقراری ارتباط متقابل با جامعه است.
21- در جمع گرافیتیکارها به کسانی که به تازگی وارد کار گرافیتی شدهاند، “اسباب بازی” گفته میشود و برای کسانی که از تجربه و احترام بیشتری برخوردارند، عنوان “پادشاه” یا “ملکه” به کار برده میشود.