شرکت ولو (Valve) امروز از کنسول بازی دستی خود با نام Steam Deck رونمایی کرد. Steam Deck یک کامپیوتر گیمینک بسیار کوچک و جمعوجور است که نسخه سفارشی سیستم عامل SteamOS بر روی آن نصب شده و میتواند تمام بازیهای استیم را اجرا کند. البته، این دستگاه به عنوان یک رایانه هم قابل استفاده است. با دیجی رو همراه باشید.
سبک طراحی Steam Deck بسیار شبیه به سایر کنسولهای بازی قابل حمل مانند نینتندو سوییچ یا پلی استیشن ویتا است. در دو طرف نمایشگر، دکمههای آنالوگ قرار دارند، در حالی که دکمههای جهت در سمت چپ و کلیدهای ABXY در سمت راست تعبیه شدهاند.
Steam Deck برخلاف اکثر دستههای بازی امروزی، از چینش منحصر به فردی برای کلیدها استفاده میکند و کلیدهای ABXY و جهتنما کاملاً همراستا با دکمههای آنالوگ قرار گرفتهاند. این نوع چینش باعث آزاد شدن فضا در قسمت پایین شده تا دو ترکپد و یا صفحه لمسی خازنی کوچک در آن تعبیه شود. به کمک این ترکپدها میتوان در بازیهایی که برای اجرا با کنترلر بهینه نشدهاند و به ماوس نیاز دارند، بازی را با دقت بیشتری انجام داده و اشارهگر ماوس را کنترل کرد.
Steam Deck همچنین دارای ژیروسکوپ 6 محوره است که میتواند برای کنترل حرکتی در بازیها مورد استفاده قرار گیرد.
در زیر ترکپدها نیز اسپیکرهای استریوی دوگانه قرار گرفته که بنا به ادعای ولو دارای DSP و صدایی فراگیر هستند. البته میتوانید هدفون خود را متصل کرده و صدا را از طریق هدفون دریافت کنید. برای گفتگو و چت کردن هم Steam Deck دارای میکروفون دوگانه داخلی است.
در جلوی دستگاه چهار کلید اضافی نیز به چشم میخورد که عبارتند از: کلید استیم، کلید منو، کلید ویو و کلید دسترسی سریع. در بالای بدنه هم به سبک تمام دستههای بازی مدرن، چهار دکمه تریگر وجود دارد. این دکمهها به نحوی طراحی شدهاند که در فشار طولانی مدت باعث خستگی انگشت نشوند. این ویژگی به خصوص در بازیهای رانندگی که نیاز دارید همواره یکی از کلیدهای تریگر را فشرده و نگه دارید، بسیار مؤثر خواهد بود.
البته، کلیدهای دستگاه بسیار بیشتر از این حرفهاست و در پشت بدنه هم چهار دکمه اضافی قرار گرفته است! (دو دکمه در هر طرف). این دکمههای کاملاً قابل تنظیم هستند و میتوان عملکردهای مختلفی را به آنها نسبت داده و در داخل بازی به سرعت آنها را اجرا کرد.
صفحه نمایشی که ولو برای کنسول دستی خود انتخاب کرده، یک پانل 7 اینچی IPS LCD با رزولوشن 1280 در 800 پیکسل و نسبت ابعاد 16 به 10 است. این صفحه به صورت لمسی بوده و حداکثر روشنایی آن 400 نیت میباشد. از صفحه لمسی کنسول میتوان برای کار کردن با رابط کاربری و همچنین تایپ از طریق صفحه کلید مجازی استفاده کرد. همچنین با تعریف کردن نقطه خاصی از صفحه به عنوان یک کلید، میتوان از آن در داخل محیط بازی نیز استفاده کرد.
Steam Deck در چندین مدل با پیکربندیهای مختلف تولید شده و در بهترین مدل آن صفحه نمایش دارای پوشش ضد انعکاس بوده و استفاده از کنسول در فضای باز و زیر نور آفتاب را راحتتر میکند.
در بخش سخت افزار، Steam Deck به یک تراشه مجتمع سفارشی از تولیدات AMD مجهز شده و پردازنده مرکزی آن بر اساس معماری ذن 2 ساخته شده است. این پردازنده دارای 4 هسته و 8 رشته پردازشی بوده و سرعت کلاک آن بین 2.4 تا 3.5 گیگاهرتز متغیر میباشد. پردازنده گرافیکی کنسول نیز از آخرین معماری RDNA2 با 8 واحد محاسباتی استفاده میکند.
برای ذخیره اطلاعات، ولو سه گزینه را پیش روی خریداران قرار داده است. مدل پایه Steam Deck دارای 64 گیگابایت فضا از نوع eMMC است، نسخه میانی از 256 گیگابایت حافظه سریعتر SSD NVMe استفاده میکند و پیشرفتهترین مدل هم به حافظه بسیار سریعتر 512 گیگابایتی از نوع NVMe SSD مجهز میباشد.
به غیر از فضای ذخیرهسازی داخلی، کاربران همچنین میتوانند از کارتهای میکرو اس دی برای افزایش حافظه کنسول استفاده کنند. در ضمن، همه مدلها به 16 گیگابایت حافظه رم از نوع LPDDR5 مجهز میباشند.
همانطور که اشاره کردیم Steam Deck از سیستم عامل اختصاصی ولو یعنی SteamOS 3.0 استفاده میکند. این سیستم عامل اساساً بر پایه Arch Linux توسعه داده شده و از لایه سازگاری Proton برای اجرای بازیهای ویندوزی استفاده میکند. به ادعای ولو، شما میتوانید تمام بازیهای موجود در اکانت استیم خود را روی Steam Deck اجرا کنید و به عناوین لینوکس محدود نخواهید بود.
Steam Deck نسخه سفارشی فروشگاه استیم را در اختیار کاربر قرار میدهد و پس از لاگین کردن به سرعت میتوان به کتابخانه بازیها دسترسی داشت. همچنین میتوان بازیها را مستقیماً از طریق Steam Deck خریداری کرد. این کنسول از فضای ابری استیم برای ذخیره یا سیو بازیها پشتیبانی میکند و بنابراین میتوانید بازی خود را دقیقاً از همان جایی که در رایانه خود رها کرده بودید، بر روی کنسول دستی ادامه دهید.
البته، در پشت پوسته سفارشی خود، Steam Deck همچنان یک رایانه لینوکسی استاندارد است و میتواند به این شکل کاربرد داشته باشد. به کمک داک USB میتوان کنسول را به مانیتور، صفحه کلید و ماوس متصل کرده و دقیقاً آن را به یک رایانه رومیزی لینوکسی تبدیل کرد. حتی میتوانید فروشگاههای بازی دیگری را هم بر روی آن نصب کرده و از بازیهای آنها استفاده کنید (البته برنامههایی که بر روی لینوکس قابل اجرا هستند).
جالبتر از همه اینکه مشخص شده در صورت تمایل میتوان کل فضای ذخیرهسازی و سیستم عامل نصب شده را پاک کرده و یک نسخه از ویندوز را بر روی Steam Deck نصب کرد. به هر حال، این کنسول یک رایانه شخصی قابل حمل است و قابلیت استفاده به شکل استاندارد آن را نیز دارد. در زمینه اتصال هم این کنسول از وای-فای 802.11ac دو بانده و بلوتوث 5.0 پشتیبانی میکند.
Steam Deck یک عدد پورت USB-C 3.2 نسل دوم دارد که میتوان از آن برای شارژ باتری، انتقال اطلاعات و انتقال تصویر و صدا استفاده کرد. این پورت همانند یک پورت معمولی USB-C در رایانههای شخصی نیز عمل کرده و به کمک آن میتوانید انواع لوازم جانبی مانند مانیتور را به کنسول متصل کنید. حداکثر خروجی تصویر قابل پشتیبانی، 8K با نرخ 60 فریم در ثانیه و یا 4K با نرخ 120 فریم در ثانیه است.
در نهایت باید اشاره کنیم که Steam Deck انرژی مورد نیاز خود را از یک باتری 40 وات ساعتی تأمین میکند و به گفته ولو در صورت استفاده کم و یا اجرای بازیهای دو بعدی میتواند تا 8 ساعت دوام داشته باشد. با این حال، در هنگام اجرای بازیهای سنگین سهبعدی، عمر باتری حتی به 2 ساعت هم کاهش مییابد. البته، یک شارژر سریع 45 وات در داخل جعبه تعبیه شده و تاحدودی میتواند مشکل طول عمر کم باتری را جبران کند.
Steam Deck در سه نسخه مختلف عرضه میشود. مدل 64 گیگابایتی 399 دلار قیمت دارد و یک کیف برای حمل دستگاه دارد. قیمت مدل 256 گیگابایتی 529 دلار است و یک بسته انحصاری Steam Community به همراه آن ارائه میشود. سرانجام، مدل 512 گیگابایتی با قیمت 649 دلار به فروش میرسد و یک کیف حمل، بسته انحصاری Steam Community و یک تم اختصاصی برای صفحه کلید مجازی به همراه خود دارد. همچنین در این مدل شیشه ضد انعکاس نیز بر روی نمایشگر قرار گرفته و استفاده از آن را در زیر نور راحتتر میکند.