مینی کامپیوتر نوعی کامپیوتر است که بیشتر ویژگی ها و قابلیت های یک کامپیوتر بزرگ را داراست، اما از نظر اندازه و ابعاد کوچکتر است.
مینی کامپیوتر فضای بین پردازنده اصلی و میکرو رایانه را پر می کند. آن ها عمدتا به عنوان سرورهای کوچک یا میان رده که در زمینه های تجاری و علمی کاربرد دارند، مورد استفاده قرار می گیرند. با این حال، استفاده از عبارت مینی کامپیوتر کاهش یافته و با سرور ادغام شده است. مینی کامپیوتر، کامپیوتر میان رده نیز نامیده می شود.
مینی کامپیوتر می تواند همزمان چند کاربر را پشتیبانی کند. به عبارتی می توان گفت مینی کامپیوتر یک سیستم چند پردازشی است. همچنین ، قدرت پردازش مینی کامپیوترها از قدرت پردازنده اصلی و ابررایانه ها بیشتر نیست. این رایانه های کوچک می توانند اشتراک گذاری زمان ، پردازش دسته ای و پردازش آنلاین را انجام دهند.
اندازه مینی کامپیوتر
اندازه مینی کامپیوتر می تواند بین 7 الی 12اینچ باشد. این اندازه کوچک به ویژه برای دانش آموزان جذاب است زیرا آنها می توانند در هر مکانی از آن استفاده کنند.
قطعات و ویژگی های مینی کامپیوتر
مینی کامپیوتر دارای قطعات مشابه با کامپیوتر است، شامل:
- پردازنده: عملیات را بر اساس داده ها انجام می دهد. مینی کامپیوترها از پردازنده های مبتنی بر (ARM) استفاده می کنند زیرا کوچک و کم مصرف هستند.
- حافظه: داده ها را ذخیره می کند. دو نوع حافظه وجود دارد: حافظه فقط خواندنی (ROM) و حافظه دسترسی تصادفی(RAM) . ROM را نمی توان تغییر داد، در حالی که RAM قابل تغییر است.
- ذخیره سازی: مینی کامپیوتر از حافظه فلش برای نگهداری اطلاعات استفاده می کند.
- سیستم عامل: بستری برای اجرای سایر برنامه ها.
- پورت های رایانه: امکان اتصال با دستگاه های دیگر مانند مانیتور، صفحه کلید و غیره را دارد. بسته به مینی کامپیوتر، ممکن است دارای USB یا HDMI، خروجی RCA-video، جک صدا باشد.
مینی کامپیوتر چگونه کار می کند؟
همانند کامپیوتر، مینی کامپیوتر دارای واحد پردازش مرکزی (CPU) و حافظه است ، به این معنی که مینی کامپیوتر اساساً همانند کامپیوتر عمل می کند. جایی که CPU دستور را با واکشی از حافظه، استفاده از ALU برای انجام عملیات و سپس ذخیره نتیجه در حافظه اجرا می کند.
تاریخچه مینی کامپیوتر
اصطلاح مینی کامپیوتر در دهه 1960 شناخته شد و تا آن زمان مینی کامپیوترها فقط با استفاده از ترانزیستورها و فناوری های حافظه اصلی ساخته می شدند. اولین مینی کامپیوتر توسعه یافته با عنوان Digital Equipment Corporation شناخته شد که با استفاده از ترانزیستور ساخته شد و هزینه آن 16000 دلار آمریکا بود.
انواع مینی کامپیوتر
انواع مینی کامپیوترها عبارتند از: تبلت، کامپیوتر رومیزی، تلفن همراه، نوت بوک، دستگاه های پخش کننده mP3 و غیره.
تبلت
بسیاری از کاربران تبلت را بهترین گزینه قابل حمل می دانند. آنها می توانند یک سیستم عامل کامل را اجرا کنند و با نداشتن صفحه کلید و موس در فضا صرفه جویی می کنند. در عوض تبلت ها از فناوری صفحه لمسی خود برای تایپ روی صفحه استفاده می کنند. تبلت ها اغلب به دلیل صفحه نمایش لمسی گران تر از یک لپ تاپ معمولی هستند.
نوت بوک
نوت بوک جدیدترین شکل مینی کامپیوتر است. آنها اخیراً با ادغام با شرکت های بی سیم مانند Verizon و AT&T محبوبیت زیادی پیدا کرده اند. نوت بوک سیستم عامل و تمام وظایفی را که یک لپ تاپ انجام می دهد اجرا می کند. تنها ویژگی که در اکثر نوت بوک ها وجود ندارد درایو نوری (DVD-Burner) است. با این حال می توانید یک درایو نوری خارجی را از طریق پورت های USB در نوت بوک خود متصل کنید. نوت بوک ها با استفاده از اندازه صفحه نمایش 8 “-10” و صفحه کلیدهای کوچکتر فضا را ذخیره می کنند. اکثر تولیدکنندگان نوت بوک ادعا می کنند که دارای صفحه کلید در حدود 80 درصد اندازه یک صفحه کلید معمولی هستند. نوت بوک ها نیز بسیار مقرون به صرفه هستند.
پخش کننده های MP3 با کیفیت بالا
بسیاری از پخش کننده های MP3 کنونی تقریباً هر ویژگی را که درخواست کنید، ارائه می دهند. اگرچه آنها تمام ویژگی ها را به عنوان یک رایانه واقعی ارائه نمی دهند ، اما مرورگر وب و برنامه های کاربردی را در اختیار دارند. از آنجا که می توانید یک پخش کننده MP3 را به راحتی در جیب یا کیف خود قرار دهید، این دستگاه ها در محاسبات کوچک بهترین هستند.
تلفن های همراه
تلفن های همراه بسیاری از ویژگی های مشابه پخش کننده های MP3 را با مزایای بیشتر تماس ارائه می دهند. تلفن های همراه درجه یک که بیشتر به عنوان تلفن های هوشمند شناخته می شوند، می توانند نسخه های سیار سیستم عامل ها را اجرا کنند.
مینی کامپیوترهای رومیزی
کامپیوترهای رومیزی در دو سال گذشته پیشرفت زیادی داشته اند. اکنون تولیدکنندگان می توانند تمام اجزای یک رایانه رومیزی را در یک فضای بسیار کم قرار دهند. این رایانه ها اغلب فضای کمتری نسبت به لپ تاپ اشغال می کنند.
پیشرفت روزافزون دنیای فنآوری اطلاعات و استفاده بیشتر از شبکههای IT سبب پیدایش بسیاری از وسایل شده است که بتواند به راحتی نیاز کاربران را در شبکههای کامپیوتری برطرف ساخته و از طرفی عملکرد مدیران شبکه را نیز بالاتر ببرد.
Zero Client وThin Client ها را شاید بتوان از جمله وسایلی دانست که در بهبود خدمت رسانی به کاربران نقش بسزایی دارند. همچنان که فنآوری اطلاعات، توسعه بیشتری مییابد، شبکهها نیز به عنوان یکی از پیامدهای این توسعه اهمیت بیشتری مییابند. اما شبکهها فقط منحصر به انواع متداول LANها یا WANها نمیگردند و شبکه سازی روش های دیگری نیز دارد. در این زمینه تجهیزاتی مانندThin Client ها، Net PCها و یا Network Computer ها مطرح میگردند که هر یک ویژگی های خاص خود را دارند.
Zero Client Thin Client, Mini PC, و Access Terminal چه هستند و چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟
- Mini PC: یعنی یککامپیوتر شخصی کوچک و ضعیف که میتواند به تنهایی کار کند و دارای RAM و CPUو فضای HDD است، فقط کوچک شده و ضعیف شده یک کامپیوتر (PC) معمولی است. معمولا ابعاد این دستگاه ها 33*37*10 سانتی متر است. مانند HP Compaq Elite 8300
- Thin Client: تین کلاینت ها با همان کارایی و مشخصات پی سی می باشد ولی با ابعادی به مراتب کوچکتر، سرعت بیشتر و پایداری بالاتر مانند: تین کلاینت HP t620, Dell Wyse 5060, Dell Wyse 5070
- Zero Client: یک درگاه است برای متصل شدن به یک Server مرکزی. در واقع تمامی برنامهها و سیستم عاملها روی رایانه مرکزی نصب میشوند و کاربران از طریق این درگاهها به آن Server مرکزی وصل شده و از آنها استفاده میکنند و منابع سختافزاری مورد نیاز خود مانند RAM و CPU و فضای HDD را از Server مرکزی میگیرند. مانند Zero Client HP t310, Dell Wyse 5030
دقت داشته باشید که منظور از کلمه Zero اینست که این دستگاهها قابلیت ارائه هیچگونه سرویس مناسب برای کاربر را در غیاب یک سرویس دهنده اصلی (Server) ندارند یا به عبارت دیگر بدون وجود Server قادر نیستند به نیازهای کاربر پاسخ گویند.
تین کلاینت انعطاف پذیر: (Flexible Thin Client) توضیح آن که اغلب تین کلاینت های اچ پی و دل قابلیت کارکرد به صورت زیروکلاینت نیز دارند. به عبارتی با نصب فریمور مخصوص به خود به جای سیستم عامل تین کلاینت را به زیروکلاینت تبدیل می نمایند و از آن جهت است که به آن انعطاف پذیر می گویند.
نگاهی گذرا به تفاوتهای میان Zero Clientها و Thin Clientها
- Zero Clientها در بازار VDI بسیار با اهمیت هستند. Zero Clientها دستگاههایی هستند که نیاز به پیکربندی و فضایی برای ذخیره سازی اطلاعات ندارند.
- Zero Clientها همچنین دارای تنظیمات اولیه کمتری به نسبت Thin Clientها می باشند.
- زمان نصب و راه اندازی Zero Client بسیار پائین تر از سایر کامپیوترها (PC) می باشد.
- Zero Clientها انعطاف پذیری زیادی ندارند و گاهی نیاز است که مدیران یک Protocol دیگر را برای استفاده از دستگاه خود انتخاب نمایند. زمانی که یک کاربر اطلاعات حساب کاربری خود را برای ورود به دسکتاپ خود وارد می کند، اختیارات محدودتری در دست دارد.
- Zero Clientها به جای سیستم عامل، از یک پردازنده داخلی Onboard تبعیت می کنند.
- Zero Clientها دارای زمان Boot شدن پرسرعت تری نسبت به Thin Clientها می باشند.
- Zero Clientها در مقابل ویروسها کاملا ایمن هستند.
- تعداد و مدت خرابی Zero Client بسیار پائین و راندمان کاری کاربران خیلی بالاتر از PC است.
- دستگاه Zero Client نیاز به بروزرسانی مداوم ندارد، مگر اینکه Protocol مربوط به VDI ارتقاء یابد، یا تغییر خاصی در آن ایجاد شود و یا در موارد نادر و خاص BIOS بروزرسانی شود.
موارد استفاده از مینی کامپیوتر
هر کاربری که از مینی کامپیوتر استفاده می کند ، پایانه مخصوص خود را با سیم یا از طریق مودم به رایانه متصل می کند. (ترمینال ، کامپیوتر نیست-اساساً فقط صفحه کلید و مانیتور است). مینی کامپیوتر اندکی زمان خود را صرف انجام وظایف یک فرد می کند، سپس به سراغ فرد بعدی می رود و به همین ترتیب، کارها را بر اساس درجه اهمیت انجام می دهد. اگر تنها یک کاربر از مینی کامپیوتر استفاده کند، دستگاه سرعت بیشتری خواهد داشت.
اما هنگامی که کاربران بیشتری در حال کار هستند، سرعت کاهش می یابد. ممکن است شما چیزی را تایپ کرده و یک دقیقه یا بیشتر منتظر بمانید تا پاسخی روی صفحه مشاهده کنید.
مینی کامپیوترها برای سه هدف اصلی مورد استفاده قرار می گیرند:
کنترل فرایند
مینی کامپیوترها در درجه اول توسط شرکتها برای کنترل تولید فرآیند استفاده می شوند. کنترل فرآیند دارای دو عملکرد اصلی است: جمع آوری داده ها و بازخورد.
مثال: کارخانه ها از رایانه های کوچک برای کنترل فرایند تولید استفاده می کنند. اگر مشکلی در هر قسمتی از فرآیند ظاهر شود، آنگاه تغییرات را تشخیص داده و تنظیمات لازم را انجام می دهد.
مدیریت داده
مینی کامپیوترهایی که برای مدیریت داده استفاده می شوند می توانند هر کاری را در رابطه با داده ها انجام دهند، مانند بازیابی یا تولید داده ها.
ارتباطات
مینی کامپیوترها به عنوان رابط بین اپراتور انسانی و پردازنده بزرگتر عمل می کنند. کاربر می تواند عملیاتی مانند بررسی خطا را با کمک مینی کامپیوتر اجرا کند و سپس از دستگاه برای انجام تنظیمات استفاده کند.
سایر کاربردها به شرح زیر است:
- محاسبات علمی
- پردازش معاملات تجاری
- مدیریت پایگاه داده
- مدیریت پرونده
- محاسبات مهندسی
ویژگی های مینی کامپیوتر
- اندازه آن کوچکتر از یک پردازنده اصلی یا ابر رایانه است.
- هزینه کمتری نسبت به پردازنده اصلی یا ابر رایانه دارد.
- قدرت آن از رایانه اصلی یا ابر رایانه کمتر و از میکرو رایانه ها و ایستگاه های کاری قوی تر است.
- می تواند چندین کار را همزمان انجام دهد.
- می تواند توسط بسیاری از افراد به طور همزمان استفاده شود.
- توسط شرکتهای کوچک استفاده می شود.
کاربردهای مینی کامپیوتر
1 مینی کامپیوتر در حسابداری استفاده می شود.
2 می توان شبکه ای از رایانه های کوچک ایجاد کرد که به یک کتابخانه بزرگ با 2 شعبه مختلف اجازه می دهد شبکه داخلی خود را بسازد و این شبکه قوی تر از آنهایی است که توسط تاسیسات رایانه ای در مقیاس بزرگ اداره می شود.
3 توسط بخش های مختلف فرعی شرکت ها استفاده می شود تا بتوانند وظایف رایانه های اصلی را تخلیه کنند.
4 مناطقی که رایانه های کوچک به طور سنتی در مدیریت اطلاعات استفاده می شوند عبارتند از:
- جریان
- فهرست نویسی
- کنترل سری
- مدیریت
- خریدها
- ارتباطات
- بازیابی اطلاعات
مزایای مینی کامپیوتر
- استفاده از آن ها آسان است.
- می توانند در هر مکانی مناسب باشند.
- کوچک و قابل حمل هستند.
- در مقایسه با اندازه ، سریع هستند.
- برای مدت طولانی شارژ نگه می دارند.
- نیازی به محیط عملیاتی با دقت کنترل ندارند.
- قابل اطمینان تر هستند.
معایب مینی کامپیوتر
- برخی از مینی کامپیوترها پورت USB ندارند.
- مینی کامپیوترها هیچ درایو CD/DVD ندارند.
- ممکن است کاربر با سیستم عامل آشنا نباشد.
- صفحه کلید می تواند برای تایپیست های سریع کوچک باشد.
- فضای زیادی روی برد وجود ندارد.
- برای انجام پروژه های خاص بسیار کوچک است.
معیارهای انتخاب مینی کامپیوتر مناسب
هدف ما سهولت بخشیدن به فرایند خرید شماست. برای انجام این کار، ما به معیارهای اصلی خرید پرداخته ایم که هنگام خرید مینی کامپیوتر جدید باید ارزیابی کنید. در بخش زیر می توانید همه چیز را در مورد این جنبه های کلیدی بیاموزید. با در نظر گرفتن عوامل زیر ، ما تضمین می کنیم که در مسیر درست انتخاب مدل مناسب قرار گرفته اید:
- استفاده ی شخصی
- سیستم عامل
- پردازنده
- رم
- ظرفیت ذخیره سازی
- گزینه های اتصال
استفاده ی شخصی
اگر به دنبال تبدیل تلویزیون خود به مرکز چند رسانه ای با کمک یک مینی کامپیوتر هستید، باید مدلی با کارت گرافیک مناسب و کارت صدا با کیفیت را انتخاب کنید. از طرف دیگر، اگر می خواهید از مینی کامپیوتر به عنوان رایانه ای معمولی اما جمع و جورتر استفاده کنید، توصیه می کنیم مدلی با پردازنده خوب و RAM کافی خریداری کنید.
در این راستا کارهای اتوماسیون اداری نیازی به مشخصات فنی بسیار بالایی ندارند. استفاده در فروشگاه ها و مشاغل نیز به ندرت به برنامه های خاصی نیاز دارد. اگر در فکر خرید مینی کامپیوتر برای انجام بازی های ویدئویی هستید، به شما توصیه می کنیم که دستگاه خاصی را انتخاب کنید.
سیستم عامل
اگر مینی کامپیوتر شما قرار است به مرکز چند رسانه ای تبدیل شود، سیستم عامل Android باید گزینه مورد نظر شما باشد. برای انجام هر نوع وظیفه دیگری باید تمرکز خود را بر مدلهای Windows یا Mac OS بگذارید. در این رابطه تصمیم شما مطمئناً تحت تأثیر اکوسیستمی است که ترجیح می دهید – مایکروسافت یا اپل.
پردازنده
این قطعه در حال حاضر یک جزء سخت افزاری کلیدی در کامپیوترهای استاندارد است، اما در مینی کامپیوترها کاملاً اساسی است. دو برند بر بازار تسلط دارند: Intel و AMD. هر دوی این تولیدکنندگان طیف گسترده ای از تراشه های پردازنده را ارائه می دهند، بنابراین قبل از خرید درباره تحقیقات بیشتر در مورد آنها دریغ نکنید.
به طور کلی ، مینی کامپیوتر تمایل به ادغام پردازنده های تک یا دو هسته ای دارد. اما این عدد همه چیز نیست؛ شما همچنین باید فرکانس کار آنها را در نظر بگیرید و اینکه آیا دارای فناوری چند رشته ای هستند یا خیر. دومی به آنها اجازه می دهد تا دو فرآیند را برای هر هسته به طور همزمان مدیریت کنند.
رم
همانطور که می دانید RAM مهمترین جزء سخت افزاری هر رایانه ای است که در کنار پردازنده قرار دارد. امروز شما نباید چیزی کمتر از 2 گیگابایت داشته باشید. اگر نمی خواهید در انجام کارهای خاص با محدودیت هایی روبرو شوید، به شما توصیه می کنیم یک مینی کامپیوتر با حداقل 4 گیگابایت رم انتخاب کنید. همچنین ممکن است بخواهید بررسی کنید که این دستگاه امکان ارتقا ظرفیت خود را در آینده دارد یا خیر.
ظرفیت ذخیره سازی
ظرفیت ذخیره سازی به اندازه رایانه های رومیزی اهمیت چندانی ندارد. با این حال، ما هنوز می خواهیم دو گزینه موجود را بررسی کنیم. از یک طرف شما دارای هارد دیسک های فیزیکی سنتی (HDD) هستید. از طرف دیگر، درایوهای حالت جامد (SSD) را پیدا می کنید. علاوه بر این شما به طور کلی می توانید آنها را با کارت های SD تکمیل کنید.
این مورد یک عامل تعیین کننده در خرید شماست، بنابراین فراموش نکنید که دستگاه مورد علاقه شما دارای اسلات کارت SD و همچنین حداکثر ظرفیت آن است یا خیر. در این صورت بسته به هدف استفاده، ممکن است یک هارد دیسک 64 گیگابایتی کافی باشد. در هر صورت به یاد داشته باشید که SSD ها به شما امکان می دهند مینی کامپیوتر را سریعتر بوت کنید.
گزینه های اتصال
از آنجا که این کامپیوترها بسیار کوچک هستند ، گزینه های اتصال آنها بسیار مهم است. شما می خواهید تا آنجا که ممکن است تعداد زیادی داشته باشید. با بررسی تعداد پورت های USB و ویژگی های دستگاه خود و همچنین نوع آنها شروع کنید. جدیدترین و سریعترین نسخه USB Type-C است.
اما کمیت همه چیز نیست ؛ مکان آنها نیز کلیدی است داشتن چند کانکتور در جلوی مینی کامپیوتر مفید خواهد بود. اگر می خواهید محتوا را با وضوح بالاتر از Full HD پخش کنید ، به اتصال HDMI و/یا DisplayPort نیاز دارید. نکته آخر اینکه مینی کامپیوتر باید به شما اجازه دهد از طریق Wi-Fi یا پورت اترنت به اینترنت متصل شوید.
سخن آخر
با پیشرفت نسل های جدید کامپیوترها و به خصوص مینی کامپیوترها، پی سی ها جای خود را به مینی کامپیوترها داده اند. امروز مساله امنیت و فضا از مسائل مهم اداره ها و شرکت ها و حتی کاربران شخصی می باشد. لذا کاربران و کارمندان در سال های اخیر از نسل جدید مینی کامپیوترها استقبال ویژه ای داشته اند. شما هم می توانید برای تجربه بی نظیر استفاده از این مینی کامپیوترها به وبسایت های معتبر با گارانتی ویژه و برندهای مشهور دنیا همچون دل و اچ پی مراجعه کرده و خرید خود را انجام دهید.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.
سلام مطلب عالی بود. من از مینی کامپیوترها در شرکت خودمون استفاده میکنم و خیلی راضیم. میخام بدونم مینی کامپیوترها قابلیت ارتقا دارند؟ بعنوان مثال میخام رم خودمو 16 گیگ کنم