شبکههای کامپیوتری مجموعهای متشکل از کامپیوترها و تجهیزات الکترونیکی هستند که از طریق ارتباط کابلی یا بیسیم به یکدیگر متصل میشوند. به این تجهیزات در دنیای شبکه گرههای شبکه (node) گفته میشود. گرههای شبکه برای ارتباط با یکدیگر به سختافزارهای خاصی نیاز دارند که تجهیزات شبکه نام دارند. تجهیزات شبکه هر یک وظیفه خاصی دارند. از جمله این تجهیزات باید به کارت شبکه (Network Card)، هاب (Hub) ، سوئیچ (Switch)، روتر (Router)، بریج (Bridge)، دروازه شبکه (Gateway)، مودم (Modem)، ریپیتر (Repeater) و اکسسپوینت (Access Point)، مبدلهای فیبرنوری (Fiber Convertor) و…. اشاره کرد. در ادامه با عملکرد هر یک از این تجهیزات آشنا میشویم.
سرور (Server)
در سادهترین تعریف، کامپیوتری پیشرفته و قدرتمند است که برای ارایه خدمات تمام وقت از آن استفاده میشود. سرورها در ابعاد مختلف و با توان پردازشی مختلفی در بازار وجود دارند. بهطور مثال، سرور HPE ProLiant DL580 Gen10 یکی از سرورهای معروف ساخت شرکت HPE است که برای سازمانها طراحی شده است. HPE ProLiant DL580 Gen10 یک سرور چهار یونیتی و چهار پردازندهای است که ایدهآلترین گزینه برای نصب در مراکز داده، محیطهای ابری، مباحث مجازیسازی و در کل فرآیندهایی است که نیازمند پردازش حجم عظیمی از دادهها هستند.
HPE سرورهای خود را متنوع و بر مبنای کارهای متنوع و حوزه های مختلف می سازد. سرور های نسل ۱۰ HPE بر اساس ۴ فاکتور مهم طراحی شده اند؛ Security، Mobility، Cloud و Big Data. از انواع سرورهای HP میتوان Apollo Systems، BladeSystem، Synergy، Superdome، SimpliVity و انواع سرورهای پرولینت نام برد.
نکته مهمی که باید به آن دقت کنید این است که سرورها به لحاظ سختافزار و کارکرد تفاوتهای بنیادینی با کامپیوترهای شخصی دارند. یکی از منابع برای تهیه و خرید انواع سرور و تجهیزات شبکه https://netssa.net است که فروش انواع سرور و تجهیزات شبکه را با گارانتی اصالت کالا در اختیار شما قرار خواهد داد.
کارت شبکه (Network Interface Card)
کارت رابط شبکه (NIC: Network Interface Card) که برخی کارشناسان به آن کارت اترنت و آداپتور شبکه میگویند، یک قطعه سختافزاری است که کامپیوتر و سایر تجهیزات الکترونیکی را به شبکه و اینترنت متصل میکند. در حقیقت، هر دستگاه الکترونیکی که قابلیت اتصال به شبکه را داشته باشد، قادر است از طریق کارت شبکه با سایر گرههای شبکه در ارتباط باشد. بهطور مثال، وقتی کامپیوترتان را با کابل اترنت به روتر متصل میکنید، در واقع کارت شبکه آنها را با کابل به هم متصل کردهاید. این کارت شبکه میتواند به شکل یک مولفه توکار روی مادربورد قرار گرفته باشد یا به شکل مستقل روی یکی از شکافهای PCIe مادربورد نصب شود یا در نمونههای بیسیم به شکل دانگل به یکی از پورتهای کامپیوتر متصل شود. هر کارت شبکه، آدرس فیزیکی خاص خود را دارد که توسط کارخانه سازنده به آن اختصاص مییابد. این آدرس فیزیکی در دنیای شبکه بهنام آدرس مک (MAC address) شناخته میشود.
سوئیچ شبکه (Switch)
با توجه به مشکلات متعددی که هاب داشت، شرکتها در ادامه دستگاه کارآمدتری بهنام سوییچ را طراحی کردند. سوئیچ میتواند تجهیزات شبکه را بر مبنای توپولوژی ستارهای به یکدیگر متصل کند، با اینحال، سوئیچها هوشمندتر از هاب هستند. سوئیچ مجهز به جدول مک است که آدرس فیزیکی (آدرس مک) گره مقصد هر بسته را ذخیره میکند. سوئیچ میتواند با خواندن آدرس فیزیکی مقصد و تطبیق دادن آن با آدرسهای فیزیکی مندرج در جدول، مقصد بسته را تشخیص دهد. در این حالت سوئیچ دیگر به تکثیر و پخش داده میان پورتها نمیپردازد و بستهها را به شکل مستقیم برای پورت مقصد ارسال میکند.
سوییچها به سه گروه مدیریتی(managed switch) ، غیرمدیریتی (unmanaged switch) و نیمه مدیریتی (Semi-Managed) تقسیم میشوند.
روتر (Router)
روتر مهمترین سختافزار شبکه است که برای اتصال شبکههای محلی به یکدیگر استفاده میشود و قادر به مسیریابی و انتقال بستههای دادهای میان گرههای مختلف در یک شبکه محلی یا شبکه اینترنت است. روتر دستگاه هوشمندی است و اطلاعات مربوط به شبکههایی را که با آنها در ارتباط است، ذخیره میکند. روترها مجهز به فناوری بهنام جدول مسیریابی (Routing Table) هستند که اطلاعات مربوط به مقصد دادهها و دیگر اطلاعات لازم جهت مسیریابی دادهها در این جدول ذخیره و جدول میشود.
گیتوی (Gateway)
گیتوی عملکرد شبیه به دروازه را میان دو شبکه بازی میکند و ترافیک ورودی یا خروجی از شبکه را مدیریت میکند. گیتوی یکی از گرههای لبه شبکه است، زیرا همه دادههای ورودی یا خروجی شبکه باید از گیتوی عبور کنند. بهطور معمول، گیتویها در لایه انتقال (Transport) و لایه جلسه (Session) کار میکنند و میتوانند دو یا چند شبکه خودکار را که هر یک الگوریتمهای مسیریابی، پروتکلها، توپولوژیها، DNS، و خطمشیهای مدیریتی متفاوتی دارند به یکدیگر متصل کنند. دیواره آتش سختافزاری را میتوان یکی از پیشرفتهترین گیتویها دانست که ترافیک ورودی و خروجی شبکه را فیلتر و از ورود دادههایی که منبعشان مشکوک است، جلوگیری میکند.
مودم (Modem)
مودم (modem) برای انتقال سیگنالهای دیجیتال روی خطوط تلفن آنالوگ استفاده میشوند. سیگنالهای دیجیتال از طریق مودم به سیگنالهای آنالوگ با فرکانسهای مختلف تبدیل و به مودم دیگری در نقطه دریافت هدایت میشوند. مودم دریافتکننده، عکس فرآیند مذکور را انجام میدهد و برای کامپیوتری که به آن متصل است، یک خروجی دیجیتال تولید میکند. بهطور معمول، دادههای دیجیتال به شکل سریال از طریق رابط استاندارد RS-232 به مودم ارسال یا دریافت میشوند. امروزه مودمهای خانگی با روترها ادغام شدهاند و به همین دلیل است که به آنها مودم/روتر میگویند. مودمها در لایه فیزیکی یا در لایه پیوند داده کار میکنند.
ریپیتر (Repeater)
ریپیتر یک دستگاه تقویتکننده سیگنال است تا سیگنالها بتوانند به مسافتهای دورتری از منبع رسیده و توسط دستگاههای کلاینت دریافت شوند. بزرگترین مزیت ریپیتر توانایی تشخیص سیگنال از نویز است، بنابراین نویز سیگنال را حذف و سیگنال را تقویت میکند. ریپیترها به دو نوع کابلی و بیسیم تقسیم میشوند.
اکسسپوینت (Access Point)
اکسسپوینت بیسیم یکی دیگر از دستگاههای مهم دنیای شبکه است که اجازه میدهد تجهیزات وایفای از طریق آن به شبکه کابلی متصل شوند. اکسسپوینت عملکردی شبیه به بریج دارد که یک شبکه کابلی استاندارد را به تجهیزات بیسیم متصل میکند. علاوه بر این، میتواند در نقش روتری ظاهر شود که دادهها را از یک اکسسپوینت به اکسسپوینت دیگر انتقال میدهد. اکسسپوینتهای بیسیم یک دستگاه فرستندهوگیرنده (transceiver) دارند که برای ایجاد شبکه محلی بیسیم استفاده میشود. آنها بین شبکه محلی بیسیم و شبکه محلی اترنت کابلی، نقطه اتصال پدید میآورند. هر اکسسپوینت، برد مشخصی دارد بنابراین، فاصله کلاینتهای بیسیم از اکسسپوینت نباید بیش از آن مقدار باشد.
کابلهای شبکه: کابلهای شبکه جفت سیمهای رنگی هستند که ضخامت، پهنای باند و سرعتهای مختلفی دارند و برای انتقال اطلاعات یا انتقال همزمان اطلاعات و برق از آنها استفاده میشوند. این کابلها که بهنام Cat1 تا Ca8 شناخته میشوند هر یک سرعتهای خاص خود را ارایه میکنند. با اینحال، امروزه از کابلهای Cat5 به بالا در کاربردهای شبکه استفاده میشود.
کابلهای فیبرنوری: کابل فیبرنوری رشته باریک و بلندی از جنس شیشه یا پلاستیک با قابلیت هدایت نور است. فیبرنوری پهنای باند زیادی به نسبت کابلهای عادی ارایه میکند و رسانه خوبی برای انتقال تصویر، صدا و… است، اصلیترین مشکل این کابلها هزینه زیاد است.
آنتنهای تقویتی: آنتنها برای بهبود سیگنالهای بیسیم استفاده میشوند و در نوعهای مختلفی به بازار عرضه میشوند. بهطور معمول، آنتنهای تقویتی خوب توان 5 دیسیبی به بالا را ارایه میکنند.
رک شبکه: یک محفظه مستطیلی شکل است که تجهیزات مختلف شبکه مانند کابلها، سوئیچها، پچپنلها، سرورها، تجهیزات مخابراتی، UPSها، تجهیزات ذخیرهساز در آن قرار میگیرند. رکهای شبکه به نوعهای مختلفی همچون رک مخابرات، رک دوربین مداربسته، رک دیواری و…. تقسیم میشوند.
ذخیرهساز تحت شبکه: ذخیرهساز تحت شبکه (NAS) و شبکه ذخیرهساز (SAN) راهحلهایی برای بهبود ظرفیت ذخیرهسازی هستند که در تعامل با سرورها دسترسی به فضای ذخیرهسازی بیشتری را فراهم میکنند و علاوه بر این، در زمینه مجازیسازی و پیادهسازی یک محیط چند رسانهای کمک زیادی میکنند.
مبدل فیبرنوری: مبدلها با هدف تبدیل سیگنالهای ارسالی یا دریافتی نوری به ماهیتی قابل فهم برای تجهیزات و بالعکس استفاده میشوند و بیشتر در مراکز داده یا سازمانهای خاص استفاده میشوند.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.