روز گذشته کوالکام از پردازنده موبایلی پرچمدار خود با نام اسنپدراگون 8 نسل 1 رونمایی کرد و امروز هم شاهد معرفی پلتفرمهای دیگر این کمپانی هستیم. به عنوان مثال میتوان به دو تراشه جدید برای لپتاپهای ویندوزی مبتنی بر ARM اشاره کرد که یکی از آنها رده بالا و پرچمدار و دیگری برای دستگاههای مقرون به صرفهتری است که در عین حال نیز به اتصال 5G دارند. با دیجی رو همراه باشید.
اسنپدراگون 8cx نسل 3 تراشه پرچمدار کوالکام برای رایانههای ویندوزی است. جزئیات سخت افزاری این تراشه به طور کامل اعلام نشده و از همین رو نمیدانیم پردازنده مرکزی (CPU) آن دقیقاً چند هسته دارد. البته میدانیم که این یک چیپست 5 نانومتری است (اولین چیپست از این نوع در جهان برای دستگاههای ویندوزی)، در حالی که هر دو مدل نسل گذشته 8cx تراشههایی 7 نانومتری بودند.
کوالکام همچنین فاش کرده که تراشه جدید 85 درصد عملکرد چند هستهای را در مقایسه با نسل قبلی خود بهبود داده و در بخش پردازش گرافیکی یا GPU نیز 60 درصد عملکرد بهتری ارائه میکند. همچنین، واحد پردازش عصبی (NPU) ارتقا یافته است و اکنون قادر است بیش از 29 تریلیون عملیات در ثانیه (TOPS) انجام دهد که سه برابر توانایی نسل قبلی است.
و جالب اینکه همه اینها با کاهش مصرف برق همراه بودهاند. کوالکام میگوید میتوان از تراشه جدید این شرکت در طراحیهای بدون فن نیز استفاده کرد و نیازی به خنک کننده آنچنانی ندارد. البته تراشههای قبلی نیز چنین قابلیتی داشتند و باید دید مدل جدید از لحاظ پایداری عملکرد چگونه خواهد بود. کوالکام به طول عمر چند روزه باتری به واسطه استفاده از پردازنده جدیدش هم بسیار میبالد، اما باید در نظر داشت که این مورد مستقیماً به نوع طراحی هر لپ تاپ و باتری آن بستگی دارد.
اسنپدراگون 8cx نسل 3 بسیاری از پیشرفتهای تراشههای گوشیهای هوشمند، از جمله مودم پیشرفته را به همراه دارد. کوالکام در زمینه اتصال به شبکههای 5G دست تولید کنندگان لپتاپ را بسیار باز گذاشته و گزینههای متعددی را پیش روی آنها قرار میدهد. بهترین مودمی که به همراه این تراشه میتوان به کار گرفت X65 است که میتواند سرعت دانلود تا 10 گیگابیت بر ثانیه داشته باشد. X55 که تاحدودی قدیمیتر است با سرعت 7.5 گیگابیت در ثانیه و در انتها X62 با سرعت حداکثر 4.4 گیگابیت بر ثانیه در دسترس تولید کنندگان خواهد بود. اتصالات محلی هم شامل وای-فای 6 و فناوری جدیدتر وای-فای 6E میشود.
ویژگیهای دیگری مانند لغو پژواک به واسطه هوش مصنوعی و حذف نویز نیز در اسنپدراگون 8cx وجود دارد و در واقع، این جایی است که واحد پردازش عصبی قدرتمند و بینظیرش وارد عمل میشود. همچنین، این تراشه قابلیت پشتیبانی از چندین دوربین را دارد. به عنوان مثال، میتواند تصویر دوربینهای جلو و عقب را به صورت همزمان به اشتراک بگذارد. کوالکام در این نسل از پردازندههای خود به کار و تحصیل در خانه اهمیت زیادی قائل شده که مشخصاً ناشی از شیوع جهانی کروناست.
اسنپدراگون +7c نسل 3 تراشه دیگری است که برای لپتاپهای ویندوزی مقرون به صرفه طراحی شده است. این پردازنده بر اساس فرایند 6 نانومتری تولید شده (تراشه 7c نسل 2 یک تراشه 8 نانومتری بود) و پیشرفتهای عمده ای در بحث عملکرد دارد. به بیان دقیقتر، عملکرد پردازنده مرکزی 60 درصد و پردازنده گرافیکی 70 درصد بهتر شده است. همچنین باید اشاره کنیم که کوالکام مقایسه مستقیمی بین 8cx و +7c انجام نداده است. واحد پردازش گرافیکی قدرت محاسباتی 6.5 تریلیون عملیات در ثانیه را برای هوش مصنوعی (AI) فراهم کرده که این مورد هم یک پیشرفت جزئی (از 5 تریلیون عملیات در ثانیه) نسبت به نسل گذشته محسوب میشود.
اتصالات بیسیم نیز پیشرفت خوبی داشتهاند و این بار شاهد اضافه شدن پشتیبانی از 5G هستیم. اسنپدراگون +7c نسل 3 با مودم X53 خود میتواند سرعت دانلود تا 3.7 گیگابیت بر ثانیه را ارائه دهد. این تراشه از اتصال وای-فای 6E با سرعت حداکثر 2.9 گیگابیت بر ثانیه نیز پشتیبانی میکند.
اسنپدراگون 7c نسل 2 تنها از 4G پشتیبانی میکرد، اما کوالکام به این نتیجه رسیده که ارائه اتصال سریع و مدرن حتی برای لپتاپهای سطح ابتدایی هم بسیار مهم است. بنابراین به استفاده از مودم 5G روی آورده است. علاوه بر همه مواردی که اشاره شد، تراشههای ویندوزی جدید کوالکام از پیشرفتهای خوبی در زمینه صوتی و ویژگیهای امنیتی نیز برخوردار هستند.
به گفته کوالکام، اولین لپتاپهای مبتنی بر ویندوز 11 با تراشه اسنپدراگون 8cx نسل 3 و +7c نسل 3 در نیمه اول سال 2022 وارد بازار خواهند شد.