بالاخره پس از مدتها انتظار، تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا صبح امروز و ساعت 7:20 به وقت محلی با موشک آریان 5 از بندر فضایی اروپا در گویان فرانسه (مستعمرهای در شمال آمریکای جنوبی) به فضا پرتاب شد.
تلسکوپ وب توسط ناسا و با همکاری ESA (آژانس فضایی اروپا) و آژانس فضایی کانادا ساخته شده و مأموریتی انقلابی برای رصد کردن نور اولین کهکشانهای جهان، کشف و بررسی هر چه بیشتر ابعاد منظومه شمسی خودمان و همچنین مطالعه سیاراتی دارد که به دور دیگر ستارگان میچرخند و از آنها با عنوان سیارات فراخورشیدی نام برده میشود.
بیل نلسون، مدیر ناسا درباره این اتفاق تاریخی گفته:
تلسکوپ فضایی جیمز وب نشاندهنده جاهطلبی ما و همکارانمان، برای سوق دادن بشریت به آینده است. ما با این تلسکوپ وعده کشف چیز مشخصی را نمیدهیم. در واقع، تلسکوپ فضایی وب قرار است چیزهایی را کشف کند که هنوز درباره آنها نمیدانیم یا نمیتوانیم بدانیم. من نمیتوانم صبر کنم تا ببینم چه چیزی آشکار خواهد شد!
ساخت تلسکوپ فضایی جیمز وب از سال ۱۹۹۶ آغاز شده و پرتاب آنها بارها به تعویق افتاده است. این تلسکوپ غولپیکر در ابتدا قرار بود در سال 2007 به فضا پرتاب شود اما بارها به تعویق افتاد تا در نهایت پرتاب آن به روز 18 دسامبر (27 آذر) موکول شود. اما در این روز هم پرتاب انجام نشد و به چهار روز بعد، یعنی روز 22 دسامبر (1 دی) موکول شد. بروز برخی مشکلات فنی بار دیگر باعث لغو شدن عملیات پرتاب شد تا در نهایت همه چیز به روز جمعه (3 دی) موکول شود. اما باز هم برنامه با تأخیر مواجه شد و این بار نامساعد بودن شرایط جوی بود که باعث به تاخیر افتادن این ماموریت گردید. در نهایت و پس از این همه تأخیرهای مکرر، تلسکوپ فضایی وب امروز به فضا رفت.
آینههای جیمز وب به گونهای طراحی شدهاند که قابلیت تا شدن دارند و این موضوع، عملیات پرتاب را راحتتر میکند. این آینهها با دریافت تشعشعات فروسرخ به رصد کردن دورترین اجرام کیهانی در دل فضا خواهند پرداخت. از سایر تجهیزات علمی پیشرفته جیمز وب میتوان به ابزار مادون قرمز برای تهیه تصاویر شبیه هابل از کهکشانها، ستارههای دنبالهدار و اجرام آسمانی سنگین، اشاره کرد. یک دوربین فیلتردار مجهز به حسگرهای دقیق FGS-TFI نیز برای تهیه تصاویر با وضوح تصویری بسیار بالا، توسط آژانس فضایی کانادا ساخته و در اختیار ناسا قرار گرفته تا بر روی این تلسکوپ فوق پیشرفته نصب شود. ناسا برای تأکید بر تواناییهای چشمگیر تلسکوپ وب، ادعا کرده که این تلسکوپ میتواند نور مادون قرمز ساطعشده از یک زنبور عسل را که روی ماه قرار دارد، تشخیص دهد! تلسکوپ جیمز وب به افتخار «جیمز ای. وب» که بین سالهای 1960 تا 1968 مدیریت ناسا را بر عهده داشت و نقش مهمی در برنامه فضایی آپولو ایفا کرد، نامگذاری شده است.
قرار است پس از رسیدن تلسکوپ فضایی وب به مدارش، شش ماه صرف آمادهسازی تجهیزات این تلسکوپ شود و سپس اولین دادهها به زمین ارسال خواهند شد. ما نیز همچون بسیاری از دوستداران فناوری و نجوم در سرتاسر دنیا بیصبرانه منتظریم تا ببینیم این تلسکوپ انقلابی چه اطلاعات جدیدی را از جهان هستی فاش میکند و چگونه قرار است بشریت را وارد فصل جدید از کیهانشناسی کند.