نورالینک تکنولوژی است که به انسان کمک میکند تا با استفاده از مغزش با ماشینها ارتباط برقرار کند. این پروژه جسورانه و بلندپروازانه ایلان ماسک بوده که طی آن مغز انسان به اینترنت متصل شده و برای کمک به کنترل ماشینها برای استفاده تجاری طراحی شده است. با اینکه هنوز تاریخ انتشار دقیق نورالینک اعلام نشده اما ما اینجاییم که آخرین اخبار این فناوری را با شما همراهان همیشگی دیجی رو به اشتراک بگذاریم.
نورالینک (Neuralink) چیست؟
نورالینک در واقع دستگاهی است که داخل مغز شما از طریق جراحی کاشت میشود و با استفاده از آن میتوانید به راحتی به کنترل و برقراری ارتباط با ماشینها بپردازید. این پروژه میتواند مطالعات علمی را در زمینه آناتومی و علوم اعصاب به اندازه سالها جلو انداخته و پیشرفت دهد.
همچنین این پروژه تاثیر بهسزایی در مطالعات مرتبط با سیگنالهای الکتریکی در مغز و به دست آوردن راهحلهایی کاربردی در زمینه درمان مشکلات مختلف پزشکی داشته و میتواند به آن کمک شایانی کند.
نورالینک برای اولین بار در سال 2016 بنیانگذاری شد و از آن زمان تا به حال روی توسعه و گسترش این تکنولوژی کار میکند. با استفاده از این تکنولوژی تراشهای با نام N1 شناخته میشود در جمجمه شما نصب میشود که قطری 8 میلیمتر داشته و دارای چندین سیم الکترود و عایق برای سیمهایش است.
سیمهایی که در تصویر بالا مشاهده میکنید در طول جراحی با استفاده از یک ربات داخل بدن انسان قرار داده میشود. قطر این سیمها به اندازه نورونهای مغزی بوده و نازکتر از یک رشته موی 100 میکرومتری است. برای اینکه این مقدار برایتان قابل لمس باشد کافیست تا قطر تار مویتان را در نظر گرفته و آن را تقسیم بر 10 کنید!
مکس هوداک (Max Hodak) رئیس این پروژه میگوید شما میتوانید بیش از یک دستگاه نورالینک را برای اینکه بخشهای مختلفی از مغزتان را هدفگذاری کند، داخل جمجمه خود نصب کنید.
نورالینک چگونه کار میکند؟
تا به حال فیلم هالیوودی ماتریکس (The Matrix) را دیدهاید؟ صحنهای که نئو (کیانو ریورز) تنها با استفاده از لود شدن اطلاعات یک کامپیوتر داخل مغزش هنرهای رزمی را یاد گرفت را به خاطر دارید؟
با استفاده از نورالینک ممکن است توانایی یادگیری هنرهای رزمی را نداشته باشید اما این دستگاه قطعاً میتواند سیگنالهای الکتریکی را از طریق مغز شما برای کنترل کردن ماشینها ارسال و دریافت کند.
در حال حاضر این کمپانی میگوید که افراد میتوانند با استفاده از این تکنولوژی دستگاههای اساسی مانند گوشی هوشمند، کامپیوتر و یا شاید حتی تایپ را با استفاده از افکار خود کنترل کنند.
برای اینکه بتوانیم درک درستتری از نحوه کارکرد نورالینک داشتته باشیم باید اول از همه به این نکته توجه کنیم که مغز ما با استفاده از نورونها اطلاعات را به نواحی مختلف بدن ارسال میکند.
این نورونهای موجود در بدن به یکدیگر متصل شدهاند تا شبکه بزرگی را با اتصال به یکدیگر با استفاده از سیگنالهای شیمیایی به نام “انتقالدهندههای عصبی” یا “نوروترنزمیترها” تشکیل دهند. این واکنش در نهایت باعث بوجود آمدن یک میدان الکتریکی شده و شما میتوانید این واکنشها را با استفاده از قرار دادن الکترود در اطراف آن به ثبت برسانید.
این الکترودها میتوانند سیگنالهای الکتریکی در مغزتان را درک کرده و آنها را به الگوریتمی تبدیل کنند که برای ماشینها قابل خواندن باشد. با استفاده از این روش، نورالینک میتواند هر آنچه که به آن فکر میکنید را خوانده و روشی برای شما جهت صحبت با ماشینها بدون اینکه حتی نیاز داشته باشید آن را بیان کنید، پیدا کند. پس دیگر نیازی به گفتن “الکسا”، “سیری” و یا “اوکی گوگل” نخواهد بود!
هدف نهایی چیپ N1 این است که جهشهای الکتریکی داخل مغز شما را ثبت و تحریک کند. همچنین شما میتوانید مهارتهای مختلفی را با استفاده از اپ اختصاصی آن یاد بگیرید.
تا به این لحظه مشخص نیست که این تکنولوژی قرار است با استفاده از بلوتوث و یا شکل دیگری از تکنولوژی مورد استفاده قرار بگیرد یا خیر؛ اما آنچه که مطمئنیم این است که روند استفاده از نورالینک بیسیم خواهد بود.
نورالینک چگونه نصب خواهد شد؟
نورالینک با استفاده از سوراخ کردن جمجمه و نصب سیمها در مغز قابل استفاده خواهد بود که همین موضوع باعث شده تا این مسئله برای مردم بسیار نگرانکننده باشد. ایلان ماسک در مورد روش تعبیه این دستگاه میگوید که پروسه جراحی و نصب نورالینک بسیار پیچیدهتر از تواناییهای دست یک انسان است.
همه این دلایل باعث شده تا نورالینک از یک ربات پیشرفته برای انجام سریع و دقیق تعبیه تراشه داخل قشر مغزی استفاده کند. این کمپانی میگوید که تمامی روند این عملیات مطابق با مقررات وزارت بهداشت آمریکا خواهد بود تا از ایمن بودن جراحی اطمینان حاصل شود.
ربات نورالینک را با استفاده از یک میکروسکوپ و سوزن 24 میکرونی وارد مغز میکند. این سوزنها به قدری کوچکاند که شما نمیتوانید به راحتی آنها را با چشم عادی مشاهده کنید.
کمپانی نورالینک میگوید که ممکن است 10 هزار الکترود داخل مغزتان تعبیه شود. این ربات جوری طراحی شده که دستگاه مورد نظر را بدون کوچکترین تماس با عروق خونی یا رگها داخل سر تعبیه میکند. هر الکترود بدون عبور از رگهای خونی وارد جایگاه خود خواهد شد.
انجام این عمل از طریق یک برش 2 میلیمتری که تا 8 میلیمتر نیز منبسط میشود صورت میگیرد. بعد از اینکه عمل کاملاً انجام شد این قسمت جمجمه با مدول تراشه پوشیده خواهد شد.
پروسه نصب با توجه به گفتههای ایلان ماسک دو ساعت طول خواهد کشید و فرد نیز در این روند نیمه بیهوش خواهد بود. همچنین ماسک میگوید که بعد از نصب تراشه روی سر هیچ سیم و یا آنتنی از سر کاربران بیرون نخواهد آمد!
چگونه میتوان از نورالینک استفاده کرد؟
کمپانی نورالینک میگوید فاز ابتدایی این پروژه سعی در تمرکز به کمک به صنعت بهداشت و درمان دارد. ماشین نورالینک قادر خواهد بود تا به افراد فلج در انجام کارهای ساده مانند استفاده از تلفن و یا کار با کامپیوتر کمک کند. همچنین بیماری صرع نیز توسط این دستگاه قابل درمان است.
در یک مصاحبه ایلان ماسک گفته است که دستگاه نورالینک قادر است به افراد نابینا حتی اگر اعصاب بینایی خود را از دست داده باشند، بیناییشان را بازگرداند. وی میگوید که این تکنولوژی در واقع میتواند هر مشکلی که در مغز وجود دارد را حل کند.
ماسک همچنین اضافه میکند که نورالینک برای بازگرداندن حافظه، گفتار و حرکات بدن فرد فلج شده نیز قابل استفاده خواهد بود. او میگوید:
انتشار یک همزیستی کامل از فناوری و مغز انسان میتواند باعث این شود که افراد بدون اینکه نیاز باشد تا حقیقتاً باهم صحبت کنند، با یکدیگر تعامل داشته باشند!
او مشخصاً اعلام نکرده که برای این کار نیاز به یادگیری زبان دیگری خواهد بود یا خیر، اما چیزی که مسلم است امکانپذیر بودن این ادعا است. حالا تصور کنید که احتمال دارد توانایی خواندن ذهن افراد نیز ممکن شود!
آخرین اخبار منتشر شده توسط کمپانی نورالینک در مورد این است که کاربران چطور میتوانند به صورت مستقیم اقدام به پخش موسیقی در مغز خود کنند. گفته میشود که این کار به یک پیوند تماس سختافزاری نیاز دارد که به پشت گوش شما متصل خواهد شد تا مستقیماً با استفاده از نورالینک بتوانید به پخش موسیقی نیز دسترسی داشته باشید.
با همه این تفاسیر گفته میشود که بشر در حال ورورد به قلمرو هوش مصنوعی با احتمالات بیپایان است. تصور کنید که برای ارتباط با مردم دیگر به دستگاههای فیزیکی نظیر تلفن و یا گوشیهای هوشمند نیاز نداشته باشید. با استفاده از این تکنولوژی دیگر ایده تلپاتی دور از ذهن نخواهد بود.
به طبع با روی کار آمدن نورالینک و همهگیر شدن آن سرعت ارتباطات تا حد بسیار چشمگیری افزایش پیدا خواهد کرد، چراکه دیگر زمان خود را برای تایپ جملات هدر نخواهیم کرد؛ با این حال فرآیند ثبت افکار و تبدیل آنها به جمله همچنان زمانبر خواهد بود.
زمانی که این تکنولوژی رسماً به کار گرفته شود، کمپانی نورالینک میتواند موارد و تواناییهای بیشتری را روی این تکنولوژی مورد بررسی قرار دهد اما در ابتدا تمرکز اصلی آن روی یکپارچهسازی تعاملات این فناوری با دستگاههای دیگر خواهد بود.
تعدادی از نگرانیهای این پروژه
اگر سریال Black Mirror را مشاهده کرده باشید میفهمید که هوش مصنوعی در عین مفید بودن و راحت کردن زندگی انسانها، تا چه اندازه میتواند خطرناک باشد. در حال حاضر این تکنولوژی هنوز روی انسان مورد آزمایش قرار نگرفته است. اولین نمونههای آزمایشی زنده که تحت همزیستی با این دستگاه قرار گرفتند موش و میمون بودند.
جالب است بدانید در طول آزمایشات انجام شده یک میمون توانست با استفاده از اتصال دستگاه نورالینک به سرش، کامپیوتر را با مغز خود کنترل کند اما باید در نظر داشته باشید که ذهن یک میمون در مقایسه با انسان تواناییهای بسیار کمتری دارد.
همچنین نگرانیهایی در خصوص اتصال دستگاه نورالینک به اینترنت و در امان بودن در برابر هکرها وجود دارد، چراکه ممکن است دیتاهای مغزی ما مورد سرقت قرار بگیرد! اینکه چطور در برابر چنین حملاتی مورد محافظت قرار میگیریم نیز هنوز پاسخ دقیقی داده نشده است.
سوالاتی در خصوص اینکه چه مدت نورالینک داخل سر شما خواهد بود نیز پرسیده شده که نورالینک در پاسخ به آنها میگوید جدول زمانی استفاده از این دستگاه حداقل 10 ساله خواهد بود.
آیا امکان حذف این دستگاه بعداً وجود دارد؟ در پاسخ به این سئوال ایلان ماسک میگوید: بله!
با نزدیک شدن به زمان عرضه نمونه اولیه دیوایس نورالینک به طبع اطلاعات بیشتری در مورد آن منتشر شده و تمامی سئوالات هم به مرور پاسخ داده خواهند شد. انتظار برای اطلاعات و رونماییهای بعدی از نورالینک قطعاً برای بسیاری از مردم هیجانانگیز خواهد بود اما تا آن زمان سئوال اصلی این است که آیا شما از این تکنولوژی برای تبدیل شدن به یک “ابر انسان” استفاده میکنید؟ نظرات خود را با ما در دیجی رو به اشتراک بگذارید.