با اینکه فرمت تصویری گیف (GIF) اخیراً در بین کاربران اینترنت محبوب شده، اما باید بدانید که این فرمت برای اولین بار در سال 1987 و توسط تیمی از مهندسین CompuServe اختراع شد. این تیم توسط یک دانشمند کامپیوتر آمریکایی به نام استفان ای. ویلهایت (Stephen E. Wilhite) رهبری میشد و اکنون از وی به عنوان مخترع GIF یاد میشود. اما خبر بد اینکه، ویلهایت نیز مانند تعداد پرشمار دیگری از مردم دنیا تسلیم COVID-19 شد و در سن 74 سالگی در زادگاهش شهر میلفورد از ایالت اوهایو درگذشت.
استفان ویلهایت کار حرفهای خود را به عنوان مهندس ارشد در کمپانی CompuServe آغاز کرد. او به توسعه سیستمهای مختلف در این شرکت کمک کرد که از جمله آنها میتوان به پروتکل سیمی CompuServe مانند Host Micro Interface (به اختصار HMI) و پروتکل CompuServe B اشاره کرد.
با این حال، اختراع GIF همواره یکی از بهترین دستاوردهای او شناخته شده است. به همین دلیل، او در سال 2013 جایزه یک عمر دستاورد Webby را نیز دریافت کرد. امروزه، تصاویر متحرک گیف را تقریباً در هر پلتفرم رسانه اجتماعی میتوان یافت و از این فرمت تصویری برای واکنش به پیامها و ساخت میم استفاده میشود. جالب است بدانید اولین گیفی که ویلهایت ساخته بود، گیف یک هواپیما بود.
کاتالین ویلهایت، همسر استفان، وی را مردی بسیار فروتن و مهربان معرفی کرده که همواره به اختراع GIF افتخار میکرد. او همچنین به کمپینگ و مسافرت نیز علاقه زیادی داشت و پس از بازنشستگی در دهه 2000 بیشتر وقت خود را صرف این کار کرد.
نام استفان همچنین در طول بحث های بحث برانگیز در مورد تلفظ فرمت تصویر GIF ظاهر شد. در حالی که برخی با تلفظ صحیح “G” تلفظ می کنند، بسیاری از ما به آن “JIF” اشاره می کنیم. ویلهایت در طول مصاحبهاش با نیویورک تایمز در سال ۲۰۱۳ اشاره کرد که «فرهنگ انگلیسی آکسفورد هر دو تلفظ را میپذیرد».
GIF یک کلمه اختصاری است و از حروف اول Graphic Image Format به معنی “فرمت تصویر گرافیکی” تشکیل شده است. از همین رو نوع تلفظ این کلمه نیز همواره جای بحث داشته و در حالی که بسیاری از مردم آن را گیف تلفظ میکنند، لفظ جیف نیز برای این کلمه به کار برده میشود. خود استفان ویلهایت در یک مصاحبه در سال 2013 گفته بود که تلفظ صحیح این فرمت تصویری «گیف» است و یکبار برای همیشه باید این بحث خاتمه پیدا کند! البته، در نهایت فرهنگ لغات آکسفورد هر دو تلفظ گیف و جیف را برای آن صحیح دانسته است.