تقریباً یک سال پیش در چنین روزهایی بود که سامسونگ فناوری حافظه گرافیکی GDDR6 را معرفی کرد که قادر به انتقال داده با سرعت 24 گیگابیت بر ثانیه در هر پین بود. اکنون این شرکت کرهای طراحی نسل بعدی این نوع رم گرافیکی با نام GDDR7 را تکمیل کرده و قصد دارد بدین واسطه تحولی را در گرافیک رایانهای ایجاد کند.
همانطور که میتوان انتظار داشت، سرعت انتقال داده در GDDR7 نسبت به نسل قبل بهبود یافته و اکنون به 32 گیگابیت بر ثانیه در هر پین رسیده که در مجموع عدد حیرت انگیز 1.5 ترابایت در ثانیه را نشان میدهد. این سرعت در مقایسه با 1.1 ترابایت در ثانیه که GDDR6 ارائه میکند، 40 درصد بیشتر شده است.
این افزایش سرعت به واسطه اتخاذ مدولاسیون دامنه پالس 3 سطحی (PAM3) به دست آمده است. البته، PAM3 فناوری جدیدی نیست و به عنوان مثال در USB4 و تاندربولت 5 نیز استفاده میشود. همچنین، رم گرافیکی GDDR6X مورد استفاده در کارتهایی مانند انویدیا RTX 3090 و RTX 4090 هم از استاندارد PAM4 استفاده میکند.
در هر صورت، GDDR7 علاوه بر اینکه سریعتر از گذشته شده است، 20 درصد انرژی کمتری نیز مصرف میکند و این یعنی میتوان در آینده انتظار پردازندههای گرافیکی به مراتب کارآمدتری را داشت. سامسونگ همچنین یک نسخه ولتاژ عملیاتی پایین از GDDR7 را نیز توسعه داده که قرار است در دستگاههایی با منبع انرژی محدودتر، مانند لپتاپها استفاده شود.
این شرکت برای مقابله با حرارت تولید شده نیز چاره جدیدتری اندیشیده است. ترکیب قالبگیری اپوکسی (EMC) که تراشههای رم را در بر میگیرد، در مقایسه با EMC مورد استفاده در بستههای GDDR6، مقاومت حرارتی 70 درصدی کمتری دارد، بنابراین میتواند گرمای بیشتری را با سرعت بیشتر دفع کند.
بر اساس برنامهریزیهای انجام شده، سامسونگ اواخر سال 2023 نمونههای GDDR7 را برای مشتریان اصلی خود ارسال خواهد کرد تا بتوانند کار بر روی دستگاههای مبتنی بر این نوع حافظه گرافیکی را آغاز کنند.
GDDR7 نویدبخش بهبودهای قابل توجه در حوزه گرافیک یارانهای است و افزایش سرعت در کنار کاهش مصرف این رمهای گرافیکی میتواند در آینده باعث بهبود خروجی دستگاههایی مانند رایانه شخصی، لپ تاپ، تبلت یا حتی گوشیهای هوشمند شود. به هر حال، باید منتظر ماند و دید چه زمانی این فناوری نوین وارد بازار شده و به شکل گسترده در دسترس مصرف کنندگان نهایی قرار خواهد گرفت.