فروش جهانی لپ تاپ بیش از یک دهه است که بازار رایانههای دسکتاپ یا رومیزی را تحت الشعاع قرار داده است. در سال 2019، مجموع فروش رایانههای دسکتاپ به 88.4 میلیون دستگاه رسید، در حالی که در همان سال 166 میلیون لپ تاپ فروش رفت! انتظار میرود این شکاف تا انتهای سال جاری یعنی 2023 به 79 میلیون در مقابل 171 میلیون افزایش یابد.
اما فقط به این دلیل که فروش رایانههای دسکتاپ کاهش یافته، نمیتوان گفت نیازی به این نوع کامپیوترها نیست و نباید یک دسکتاپ بخرید. وقتهایی هست که ممکن است استفاده از رایانه رومیزی بهترین گزینه بوده و کاملاً ایده آل باشد. اگر شما هم میخواهید تصمیم بگیرید که یک لپ تاپ بخرید یا کامپیوتر دسکتاپ، در ادامه این مقاله از دیجی رو همراه باشید، چرا که قصد داریم برخی از مهمترین مزایا و معایب لپ تاپ ها را در مقابل دسکتاپ ها با هم بررسی کنیم.
مزایا و معایب لپ تاپ
انتخاب لپ تاپ به جای رایانه شخصی، چه مزایا و معایبی میتواند داشته باشد؟
-
قابل حمل بودن
اگر مرتباً نیاز دارید رایانه خود را از خانه بیرون بیاورید، پس خرید لپ تاپ به هیچ فکر کردنی نیاز ندارد. اگر قابل حمل بودن برای شما ضروری است، رفتن به سراغ لپ تاپ های سبک وزن بهترین گزینهای خواهد بود که پیش رو دارید. به عنوان مثال، میتوانید سراغ مدلهایی مانند Acer Swift 5 بروید که در کنار وزن پایین، مشخصات مناسبی هم دارند.
اما بسیاری از مردم لپ تاپ را فقط به دلیل سایز کوچکتری که دارد میخرند. در واقع، پس از خرید لپ تاپ، یا آن را به صورت 24 ساعته روی میز میگذارند یا به مکانهای مختلفی در اطراف خانهشان منتقل میکنند! اگر در این دسته قرار میگیرید، باید به صورت جدی به این مسئله فکر کنید که آیا واقعاً به لپ تاپ نیاز دارید؟ شاید بهتر باشد با یک کامپیوتر رومیزی خریده و در کنار آن از یک تبلت ویندوزی یا اندرویدی باکیفیت برای استفاده روی مبل استفاده کنید.
-
قطعات ثابت
داشتن قطعات ثابت یکی از مهمترین معایب لپ تاپ به شمار میرود. این پیامد بزرگی است که در ازای قابل حمل بودن باید متحمل شوید. وقتی یک لپ تاپ خریداری کردید، تا زمانی که عمر آن به پایان نرسیده باید با همان صفحه نمایش، صفحه کلید، ترکپد، پورتها، بلندگوها و غیره کار کنید و امکان عوض کردن یا ارتقاء چندانی وجود ندارد. مطمئناً میتوانید از لوازم جانبی مسافرتی لپ تاپ مانند صفحه کلید و ماوس استفاده کنید، اما آنها اغلب حجیم هستند و مزیت اصلی لپ تاپ را که همان قابل حمل بودن است، زیر سؤال میبرند.
بنابراین، اگر نیاز واقعی به فرم کوچک و جمعوجور لپ تاپ ندارید، خرید یک رایانه رومیزی میتواند هم ارزانتر بوده و هم عاقلانهتر باشد. در کامپیوتر دسکتاپ میتوانید هر گونه تجهیزات جانبی یا سخت افزار اضافی را برای افزایش کارایی کامپیوتر خود به آن متصل کنید.
-
گرافیک مجزا
گرافیک مجزا اصطلاحی است که برای توصیف یک سیستم گرافیکی جداگانه در داخل کامپیوتر استفاده میشود. گرافیک مجزا میتواند به شکل یک کارت گرافیک مستقل در داخل شیار مربوطه روی مادربرد باشد و یا یک چیپ گرافیکی کاملاً مجزا، اما غیرقابل تعویض. واقعیت این است که تعداد بسیار کمی از لپ تاپ ها دارای گرافیک مجزا هستند. در عوض، این نوع رایانهها از گرافیک یکپارچه استفاده میکنند. گرافیک یکپارچه در حقیقت نوعی تراشه گرافیکی است که بر روی همان پردازنده مرکزی یا CPU قرار گرفته و حافظه ویدیویی آن نیز با حافظه رم سیستم مشترک است.
وجود گرافیک مجزا در لپ تاپ ها تنها در صورتی مهم است که یک گیمر باشید. هزینه و وزن اضافی به این معنی است که این ویژگی لزوماً برای اکثر کاربران مطلوب نیست. بنابراین، اگر به صورت جدی و زیاد اهل بازی کردن نیستید، وجود گرافیک مجزا برایتان چندان اهمیتی نخواهد داشت و میتواند به خوبی از لپ تاپ استفاده کنید. در غیر این صورت بهتر است به سراغ کامپیوتر دسکتاپ بروید که هم هزینه پایینتری دارد و هم میتواند بازیها را به شکل بهتری اجرا کند.
-
گزینههای ارتقاء محدود
در بیشتر لپ تاپ ها، به جز حافظه رم و هارد، قطعات دیگری وجود ندارند که بتوانید آنها را ارتقا دهید. بنابراین، اگر میخواهید سایر بخشهای سخت افزاری را نیز بهبود ببخشید، احتمالاً هیچ شانسی ندارید. دلیل این مسئله هم ساده است. در داخل بدنه لپ تاپ فضایی وجود ندارد که بتوانید قطعات مورد نظر خود را اضافه کنید.
البته بسیاری از کاربران دسکتاپ هم هستند که کامپیوترهای خود را ارتقا نمیدهند. بنابراین، اینکه چقدر به این نکته اهمیت میدهید یک موضوع شخصی است. اگر اهل ایجاد تغییر در سیستم رایانهای خود هستید و دوست دارید مدام آن را ارتقاء دهید، مدل دسکتاپ برایتان مناسبتر است، در غیر این صورت با لپ تاپ هم مشکل خاصی نخواهید داشت.
-
مصرف انرژی
نکته دیگری که باید در مقایسه لپ تاپ و کامپیوتر دسکتاپ در نظر گرفت، مصرف برق است.
لپ تاپ ها انرژی بسیار کمتری نسبت به همتایان دسکتاپ خود مصرف میکنند. کوچکتر بودن قطعات این دستگاهها به معنای نیاز کمتر به برق است. پس اگر جزو افرادی هستید که دغدغه محیط زیست دارند یا به هر دلیلی میخواهید در مصرف انرژی صرفهجویی کنید، این تفاوت در میزان مصرف میتواند برایتان بسیار مهم باشد.
همچنین، لپ تاپ ها دارای باتری داخلی هستند و میتوانند در هنگام قطعی برق نیز به خوبی کار کرده و شما را از مشکلاتی که به علت نوسانات و قطعی برق ایجاد میشود، نجات دهند. البته، خود باتری به تنهایی معمولاً برای چند ساعت استفاده کافی است و در صورتی که بخواهید برای مدت طولانی در بیرون از خانه با آن کار کنید، نیاز به یک پاوربانک لپ تاپی بادوام و مناسب خواهید داشت.
-
سرقت
لپ تاپ ها بدون شک راحتتر از رایانههای دسکتاپ گم شده و یا سرقت میشوند. کافی شاپ، قطار، تاکسی و سایر مکانهای عمومی جاهایی هستند که امکان جاگذاشتن لپ تاپ در آنها بسیار زیاد است و به سادگی ممکن است سیستم رایانهای دوست داشتنی خود را از دست بدهید. بنابراین، اگر امنیت کامپیوتر و دزدیده نشدن آن برایتان مهم است، استفاده از کامپیوتر دسکتاپ انتخاب بهتری است.
مزایا و معایب رایانههای شخصی رومیزی
و حالا، مزایا و معایب خرید کامپیوتر دسکتاپ در مقایسه با لپ تاپ چیست؟
-
مشخصات فنی بهتر
رایانههای رومیزی با مشخصاتی بسیار فراتر از حتی بهترین لپ تاپ های موجود در بازار در دسترس هستند. داشتن فضای داخلی بیشتر، همراه با پتانسیل لازم برای مصرف انرژی بالاتر، به این معنی است که رایانههای دسکتاپ با مشخصات فنی بهتر میتوانند قطعات قدرتمندتری را در دماهای پایینتر به کار بگیرند. کاری که در لپ تاپ ها بسیار سخت است.
پس اگر به واسطه کار خود یا علاقهای که به سرگرمیهای دیجیتال دارید، نیاز به داشتن بهترین و قدرتمندترین قطعات سخت افزاری را دارید، رایانه رومیزی بهترین گزینه است.
-
عدم وجود نقد و بررسی
وقتی میخواهید مقدار زیادی پول صرف خرید یک محصول کنید، احتمالاً میخواهید قبل از آن چند ساعت تحقیق کنید تا مطمئن شوید دقیقاً به آنچه که در نظر دارید، خواهید رسید.
بسیاری از رایانههای رومیزی ترکیبی از قطعات سخت افزاری با برندهای مختلف هستند و همین تنوع بالا در مونتاژ یک سیستم دسکتاپ باعث میشود تا عملاً نتوان برای هر مدل کامپیوتر دسکتاپی یک بررسی و نقد جداگانه انجام داد. البته، ما در اینجا در مورد رایانههای همه کاره Dell یا HP که به صورت از پیش مونتاژ شده و آماده هستند، صحبت نمیکنیم. بلکه منظور ما کیس کامپیوتری است که از فروشگاه محلی خود میخواهید برایتان مونتاژ کند.
بنابراین، چون اغلب افراد اطلاعات کمی در خصوص قطعات سخت افزاری رایانه و تفاوت آنها از هم دارند، نمیتوانند قبل از خرید کامپیوتر دسکتاپ به یک جمعبندی در خصوص قیمت برسند و از همین رو ترجیح میدهند به سراغ لپ تاپ بروند که مدل و قیمت مشخصی دارد. پس اگر در زمینه کامپیوتر هیچ تخصصی ندارید، خرید لپ تاپ برایتان آسانتر خواهد بود و احتمال افتادن در دام کلاهبرداران نیز در آن کمتر است.
-
فرآیند خرید سختتر
فقدان وجود نقد و بررسی برای هر مدل کامپیوتر دسکتاپ همچنین به این معنی است که خرید آنها از لپ تاپ سختتر است.
به عنوان مثال، اگر یک کیس سفارشی را از یک فروشگاه محلی خریداری میکنید، باید به طور ضمنی به آن فروشگاه اعتماد کنید. آیا آنها دستگاه را به همان روشی که ادعا میکنند آزمایش کردهاند؟ آیا قطعات داخلی با آنچه فروشگاه میگوید مطابقت دارد؟ آیا چیزی که میخرید واقعاً ارزش هزینهاش را دارد؟ اینها نمونه سؤالاتی هستند که ذهن خریداران رایانه رومیزی را درگیر میکنند و در کل، فرآیند خرید این نوع رایانهها پیچیدهتر و سختتر است.
-
هزینه
این مورد هم در ادامه دو مورد قبلی است. اگر همه شرایط و مشخصات فنی برابر باشد، رایانههای رومیزی به طور قابل توجهی ارزانتر از لپ تاپ ها هستند و به ازای پولی که پرداخت میکنید، قدرت سخت افزاری بالاتری را دریافت خواهید کرد. اما همه اینها به شرطی است که آگاهی مناسبی از قطعات سخت افزاری مختلف، فرق آنها با هم و سازگاریشان داشته باشید. اما قاعده کلی این است که با یک میزان پول ثابت میتوانید یک رایانه رومیزی پیدا کنید که به طور قابل توجهی از لپ تاپی با همان قیمت، بهتر است.
-
زیبایی شناسی
اغلب وقتی یک کامپیوتر دسکتاپ را تصور میکنید، احتمالاً به کیسهای زشت و بیروح، مانیتورهای غول پیکر و سیمهای آشفته فکر میکنید! اما لازم نیست اینطور باشد. اگر دنبال یک سیستم رایانهای هستید که هم کارایی خوبی داشته و هم شیک و زیبا به نظر برسد، کامپیوترهای همه کاره (all-in-one) از تولیدکنندگان معتبر ممکن است همان چیزی باشد که به دنبالش هستید. این نوع کامپیوترها مانند یک مانیتور بزرگ هستند که تمام قطعات داخل همین مانیتور تعبیه شده و به جز کابل برق، هیچ کابل دیگری هم در دید نیست.
با این حال، یکبار دیگر تأکید میکنیم که کامپیوترهای همه کاره نیز درست مانند لپ تاپ ها با مشکل کمبود فضای داخلی مواجه هستند و لزوماً گزینه مناسبی برای کسانی نیستند که ممکن است بخواهند اجزای داخلی کامپیوتر خود را در سالهای آینده ارتقا دهند.
-
شما میتوانید خودتان کامپیوتر دسکتاپ خود را بسازید
اگر میخواهید کنترل کاملی بر اجزای رایانه خود داشته باشید، میتوانید کامپیوتر رومیزی را به سلیقه خودتان مونتاژ و سرهم کنید.
البته، اجازه ندهید واژه “ساختن” و “مونتاژ کردن” شما را بترساند. حتی اگر اطلاعات کافی نداشته و یا اعتماد به نفس لازم را برای مونتاژ کردن رایانه ندارید، در واقع نیازی نیست خودتان همه کارها را انجام دهید. میتوانید تمام قطعات مورد نیاز خود را خریداری کرده و از یکی از فروشگاههای کامپیوتر محلی و یا از یک فرد متخصص بخواهید، آنها را برایتان سرهم کنند.
با این حال، مونتاژ کامپیوتر شخصی معایبی هم دارد. باید ساعتها تحقیق کنید تا هم از لحاظ کارایی و هم از لحاظ قیمت به چیزی که میخواهید، برسید. در نهایت نیز مسئولیت موفقیت یا شکست در این پروسه را باید بر عهده بگیرید.
لپ تاپ در مقابل دسکتاپ: کدام یک برای شما بهتر است؟
امیدواریم این مقاله بینشی در مورد اینکه کدام استراتژی برای شما مناسب است به شما ارائه کرده باشد. فقط به یاد داشته باشید که هیچ پاسخ صحیح واحدی وجود ندارد. خیلی بستگی به این دارد که چه چیزی برای شما مهم است و چگونه میخواهید از رایانه خود استفاده کنید.
اگر میخواهید بیشتر بدانید، حتماً مقاله ما را در مورد ایستگاههای اتصال لپ تاپ برای تبدیل لپ تاپ خود به دسکتاپ و فهرست دلایلی که ممکن است به دسکتاپ نیاز نداشته باشید را بررسی کنید.