زمینشناسان در سالهای اخیر قارهای را کشف کردند که تقریباً 375 سال به طور آشکار در معرض دید بوده است! البته، از لحاظ تاریخی، حدس و گمانهایی در مورد وجود قارهای به نام زیلاندیا یا ته ریو-آ-مائویی (Te Riu-a-Māui) به زبان مائوری وجود داشته است، ولی این قاره تاکنون به طور کامل و دقیق شناسایی نشده بود.
به گزارش TN News، وسعت زیلاندیا 1.89 میلیون مایل مربع (4.89 کیلومتر مربع) است. 500 میلیون سال پیش، این قاره بخشی از ابرقارهای به نام گوندوانا بود که شامل بیشتر قسمت غربی جنوبگان و قسمت شرقی استرالیا میشد.
گندوانا یک ابرقاره باستانی بوده که حدود 180 میلیون سال پیش از هم پاشیده شده است. این ابرقاره شامل قارههای آمریکای جنوبی، آفریقا، هند، ماداگاسکار، استرالیا و قطب جنوب بوده است. گندوانا نیمی از ابرقاره بزرگتر پانگهآ را تشکیل میداده است که شامل بخش جنوبی پانگهآ به نام گندوانا و بخش شمالی آن به نام لوراسیا بوده است.
تفاوت اصلی گندوانا و پانگهآ این است که پانگهآ ابرقاره جدیدتری بوده و حدود 250 میلیون سال پیش بیشترین انسجام خود را به دست آورده بود. گندوانا حدود 180 میلیون سال پیش از پانگهآ جدا شد و به قارههای مجزای امروزی تقسیم گردید.
گفته میشود اولین بار در سال 1642 یک دریانورد هلندی به نام آبل تاسمان پی به وجود قاره جدید زیلاندیا برد و به شدت تلاش داشت تا “قاره بزرگ جنوبی” را کشف کند.
با وجود اینکه تاسمان در یافتن سرزمین جدید موفق نبود، اما او با مردم بومی مائوری ملاقات کرد که در ابتدا از ورود او به هیچ وجه خوشحال نبودند. با این حال، آنها اطلاعات باارزشی درباره سرزمین اطراف ارائه دادند، از جمله وجود یک سرزمین بزرگ در شرق.
حدود 94 درصد از زیلاندیا زیر آبهای اقیانوس آرام واقع شده است. این قاره شامل زمینهایی است که کشور نیوزیلند و چندین جزیره اقیانوسیه بر روی آن قرار گرفتهاند. دانشمندان در سال 1995 برای اولین بار اصطلاح زیلاندیا را برای اشاره به این توده زمینی استفاده کردند. اما تا سال 2017 نتوانستند به طور قطعی ثابت کنند که زیلاندیا واجد تمام ویژگیهای یک قاره است.
اما مطالعات جدید نشان داده است که:
- زیلاندیا دارای پوسته قارهای ضخیم و مشخص است
- سنگهای قدیمی یافت شده روی آن حداقل یک میلیارد سال قدمت دارند
- مرزهای زمینشناسی مشخصی با اقیانوس اطرافش دارد
- مساحتی بیش از یک میلیون کیلومتر مربع دارد
با توجه به این شواهد، دانشمندان در سال 2017 زیلاندیا را به عنوان هشتمین قاره زمین به رسمیت شناختند. البته، به دلیل قرار گرفتن اکثر قسمتهای آن در زیر آب، همچنان یک قاره پنهان به حساب میآید.
دانشمندان از آن زمان بر وجود زیلاندیا اتفاق نظر داشتند و معتقد بودند این قاره به دلایلی که هنوز برای دانشمندان ناشناخته است، شروع به “جدا شدن” از ابرقاره گندوانا کرده است.
همانطور که گفتیم، بیشتر قاره تازه کشف شده زیر آب است و زمینشناسان مؤسسه Zealand Crown Research Institute GNS Science از آن به عنوان نمونهای یاد میکنند که نشان میدهد چطور چیزی “کاملا آشکار” و در دیدرس، ممکن است مدتها طول بکشد تا کشف شود.
یکی از این زمینشناسان به نام تولوخ میگوید:
[این] فرایندی است که هنوز کاملاً دلیل آن را درک نکردهایم، اما میدانیم که زیلاندیا شروع به جدا شدن و فاصله گرفتن کرده است.
همکار او نیک مورتیمر هم که تیم تحقیقاتی را رهبری کرده، درباره این کشف جدید میگوید:
هر قارهای در سیاره زمین به کشورهای مختلفی تقسیم شده است، [اما] فقط سه قلمرو در زیلاندیا وجود دارد.