طی دوازده ماه اخیر، شرکت بزرگ اپل شاهد دگرگونیهای مهمی بود و در اقدامی معنادار از درگاه اختصاصی لایتنینگ فاصله گرفت و با پذیرش استاندارد بینالمللی USB-C، خود را بالاخره با جریان فناوری همسو ساخت. در این مدت، اپل چهار مدل جدید از آیفون را معرفی کرد، که در میان آنها، مدل آیفون 15 پرو مکس با دوربین مجهز به لنز پریسکوپی که تا پنج برابر زوم میکند، برجستهتر از سایر مدلها بود و توجهها را به خود جلب کرد.
همچنین، این شرکت در پیشبرد نوآوریهای خود یک قدم دیگر برداشت و با ارتقاء خط تولید تراشههای قدرتمند M3 مختص مک، تلاشهای خود را در زمینه استفاده از تراشههای داخلی بیشتر کرد. از دیگر ابتکارات بارز اپل در سال 2023، میتوان به معرفی هدست پیشرفته واقعیت ترکیبی موسوم به ویژن پرو اشاره کرد. اگر چه فروش این هدست تا قبل از سال 2024 انجام نخواهد شد، اما نمایانگر پیشرفتهای اپل در حوزههای واقعیت افزوده و مجازی است.
در این میان، برخی محصولات موجب درخشش شرکت اپل در عرصه تکنولوژی شدند، در حالی که برخی دیگر متأسفانه موفق به حفظ موقعیت برجسته خود نشدند و به مرور کمرنگ و کم اهمیت شدند. با این حساب، در ادامه این مقاله قصد داریم دیدگاه خود نسبت به دستاوردها و چالشهای پیش روی اپل در سال 2023 را با شما خوانندگان دیجی رو به اشتراک بگذاریم. با ما همراه باشید.
عملکردهای مثبت اپل در سال 2023
1- سرانجام USB-C به آیفون رسید
از نظر بسیاری از متخصصان فناوری و همچنین مشتریانی که به دنبال جدیدترین دستاوردهای حوزه تکنولوژی هستند، استاندارد اتصال USB-C مزایای چشمگیری نسبت به درگاه لایتنینگ قدیمی ارائه میکند. از جمله این مزایا میتوان به مواردی همچون افزایش سرعت انتقال دادهها، ارائه تواناییهای شارژ به مراتب سریعتر، فراگیر بودن و امکان استفاده از انواع لوازم جانبی و متصل شدن به دیگر دستگاهها اشاره کرد.
اپل در سالهای گذشته از طریق برنامه لایسنس ویژه آیفون، یا همان Made for iPhone (MFi)، که تولید لوازم جانبی آیفون را تنها با اجازه این شرکت ممکن میکرد درآمدزایی کلانی داشت، اما با وضع قانون شارژر یکسان از سوی پارلمان اروپا، شاهد بودیم که بالاخره این شرکت نیز به سوی پذیرش و استفاده از استاندارد USB-C که گستردگی جهانی دارد، گام نهاد. این تحول بسیار مثبت، امیدها را در دل ما زنده میکند که در آیندهای نه چندان دور خواهیم دید که تمام دستگاههای تلفن همراه جدید در سراسر جهان میتوانند از یک نوع درگاه استاندارد بهره ببرند.
از سوی دیگر، کاربرانی که سالها با سرسختی از سیستمهای عامل اندروید طرفداری میکردند، ممکن است این تغییر را یک برد برای پلتفرم محبوب خود بدانند. اتفاقاً، افزودن درگاه USB-C به محصولات آیفون از جانب اپل، یک گام بزرگ و قابل توجه در صنعت گوشیهای هوشمند به شمار میرود که تنها چند سال پیش، تصور آن بیشتر شبیه یک رؤیای دور از ذهن و ناممکن به نظر میرسید. حتی فرضیههایی نیز مطرح شدند که احتمال دارد اپل به جای پذیرش استاندارد USB-C، به سمت تولید گوشیهایی بدون هیچ گونه درگاه اتصال فیزیکی پیش خواهد رفت! اما در نهایت، خوشحالیم که چنین رویکردی در نهایت از سوی اپل پیاده نشد.
همانطور که غالباً عنوان میشود، “دیر رسیدن بهتر از هرگز نرسیدن است”. با این حال، بسیار بهتر میشد اگر اپل محدودیت سرعت انتقال داده را در مدلهای پایه گوشی جدیدش، یعنی آیفون 15 و آیفون 15 پلاس، که با اتکا بر استانداردهای منسوخ USB 2.0 وضع کرده است را کاهش میداد یا به طور کامل حذف میکرد.
2- عرضه مدلهای آیفون 15 پرو
معرفی آیفون 15 پرو و پرو مکس با بدنه فوقالعاده سبک و مستحکم تیتانیومی، مجهز به کانکتورهای USB 3.2 Type-C با سرعت انتقال داده بالا، به علاوه با اولین تراشه 3 نانومتری جهان، که به شدت در جهت افزایش کارایی بهینهسازی شده، از مهمترین اقدامات اپل در سال 2023 بود. علاوه بر اینها، یکی از خصوصیات بارز مدل پرو مکس در سری آیفون 15، دوربین پیشرفته پریسکوپی با قابلیت زوم اپتیکال 5 برابر آن میباشد که برای نخستین بار در محصولات آیفون به کار گرفته شده است. بیتردید، این ترکیب ویژگیهای جذاب، به اندازهای کاربرپسند و تحولآفرین است که حتی کاربران اندروید را نیز ممکن است برای تغییر مسیر و مهاجرت به اکوسیستم اپل تشویق کند.
شرکت اپل با ارائه انحصاری چند بازی برجسته همچون رزیدنت اویل ویلیج، دث استرندینگ و اساسین کرید میراژ بر روی مدلهای آیفون 15 پرو و پرو مکس، گامی نو برداشته و تجربه بازیهای ویدیویی در موبایل را به سطح بالاتری ارتقاء داده است. علاوه بر اینها، معرفی دکمه اکشن به عنوان یک ویژگی جدید، امکان شخصیسازیهای مورد پسند کاربران را فراهم آورده و نمایشگر این گوشیها با حاشیههای باریکتر از همیشه، ظاهری مدرنتر به آنها بخشیده است.
با این حال، انتظار میرفت که مدل پایه آیفون 15 پرو با حافظه داخلی 256 گیگابایت وارد بازار گردد و همچنین، محدود کردن قابلیت دوربین زوم 5 برابری تنها به مدل پرو مکس، تصمیمی بوده که خریداران مطمئناً از آن خوششان نمیآید. البته، به نظر میرسد که اپل به طور عامدانه این کار را انجام داده تا فضا و میدان کافی برای ارتقاء دادن مدل آتی آیفون 16 پرو وجود داشته باشد. آیفونهای 15 و 15 پلاس نیز شاهد بهرهمندی از بهبودهای چشمگیری بودهاند، اما اپل با تعیین قیمت آنها نزدیک به مدلهای پرو، به طور ضمنی کاربران را به خرید دستگاههایی با ویژگیهای برتر و قیمت بالاتر تشویق کرده است.
3- تراشههای سری M3
زمانی که شرکت اپل در سال 2020، تراشههای جدید خود مبتنی بر معماری ARM را معرفی کرد، این موضوع به منزله آغاز یک دوره تازه و انقلابی در صنعت کامپیوترهای شخصی این شرکت بود. این سری از تراشهها که با نام سری M شناخته میشوند، در طی مدت سه سال گذشته به طور طبیعی و مستمر توسعه یافتهاند و این پیشرفت قدرت پردازشی بیشتر و کارایی بهتری را برای محصولات اپل به ارمغان آورده است.
تراشههای اخیراً معرفی شده سری M3، که همراه با عرضه لپتاپهای مک بوک پرو با صفحه نمایش 14 و 16 اینچی و همچنین آی مک 24 اینچی کاملاً جدید به بازار آمدهاند، شاهد یک جهش قابل توجه در قدرت پردازش گرافیکی بودهاند، که با بهرهگیری از سایهزنی شبکهای با پشتیبانی سخت افزاری و یک سیستم حافظه کش پویا برای اپلیکیشنها و بازیهای سنگین محقق شده است.
البته برای دستیابی به این تراشههای جدید و افزایش عملکرد قابل ملاحظه فراتر از تراشههای سری M2، شما باید حاضر به پرداخت مبلغ هنگفتتری برای خرید تراشههای M3 Pro یا M3 Max باشید، اما گفتنی است که از ابتدا هم لپتاپهای اپل همواره در دسته بندی محصولاتی با قیمت بالاتر قرار داشتهاند و این چیز تازهای نیست. چیزی که میتوان با اطمینان بیان کرد این است که تراشههای سری M اپل همچنان در انجام وظایف روزانه از لحاظ کارایی نسبت به تراشههای مبتنی بر معماری x86 برتری دارند و بدون شک، مدلهای M3 در رقابتی بودن خود برای چند سال آینده جایگاه محکمی خواهند داشت.
عملکردهای منفی اپل در سال 2023
1- لایتنینگ به فراموشی سپرده میشود
درست است که درگاه لایتنینگ با حجم زیادی از انتقادات مواجه بود، اما با این حال ویژگیهایی هم داشت که شایسته تمجید بودند. این کانکتور به هنگام عرضهاش به بازار، به عنوان “اولین کانکتور کاملاً دیجیتال و متقارن” توصیف میشد و فیل شیلر نیز در رونمایی از آیفون 5 در سال 2012 به این موارد اشاره کرد. در آن دوران، لایتنینگ مزایای درخور توجهی را در مقایسه با کانکتور 30 پین که پیش از آن مورد استفاده قرار میگرفت، به دست آورد.
با این همه، لایتنینگ با محدودیتهای فنی متعددی همراه بود؛ به عنوان مثال، سرعت انتقال داده این درگاه تنها به 480 مگابیت بر ثانیه محدود شده بود و امکان شارژ سریع را تنها تا 20 وات پشتیبانی میکرد (البته، اگر بتوانیم آن را در زمره شارژ سریع بگنجانیم). این محدودیتها در سال 2012 مشکلساز بهنظر نمیرسیدند، اما یک دهه بعد، با گوشیهای هوشمندی روبرو بودیم که از سرعت انتقال داده تا 10 گیگابیت بر ثانیه با استاندارد USB 3.1 و همچنین توانایی شارژ تا بیش از 100 وات بهره میبردند.
از سوی دیگر، یکی از چالشهای بزرگی که استفاده از درگاه لایتنینگ داشت، انحصاری بودن آن به دستگاههای تولیدی اپل بود. بنابراین، در صورتی که شما یک آیفون یا ایرپاد داشتید، لازم بود تا همواره برای شارژ این دستگاهها، یک کابل اضافه نیز به همراه خود داشته باشید و بدین ترتیب، نمیتوانستید تجربه استفاده مشترک از یک کابل یکسان برای تمام دستگاهها را داشته باشید.
2- اپل واچ سری 9 و اپل واچ اولترا 2
طی سالهای اخیر، به نظر میرسد که خط تولید ساعتهای هوشمند اپل واچ وارد دوره رکود شده و با تغییرات اندکی که دارند، به دستگاههایی تقریباً تکراری تبدیل شدهاند. به ویژه در خصوص مدلهای جدید اپل واچ سری 9 و واچ اولترا 2 باید گفت که آنها را میتوان نمونههایی از پیشرفتهای تدریجی تلقی کرد. این دو محصول جدید که اخیراً به بازار عرضه شدهاند، دارای طراحیهایی هستند که بسیار شبیه به مدلهای پیشین خود میباشند و اپل تلاش کرده تا با وجود ظاهر مشابه، از ویژگیهای بهروزرسانی شدهای مانند تراشه اپل S9 SiP و معرفی قابلیتهای کنترلی جدید مانند حرکت ضربه دوگانه (Double Tap) برای ترغیب خریداران استفاده کند.
اوضاع برای اپل زمانی پیچیدهتر شد که این شرکت با یک سری دعاوی حقوقی بر سر حق ثبت اختراع مواجه شد و این درگیری حقوقی اپل را در موقعیتی دشوار قرار داده و مجبور به توقف فروش جدیدترین محصولات هوشمند خود است. آن هم در بدترین زمان ممکن یعنی در بحبوحه تعطیلات آخر سال که معمولاً فروش زیادی را تجربه میکرد. به واسطه این چالشها، ساعتهای هوشمند جدید اپل در سری 9 و واچ اولترا 2 اصلاً در حد و اندازههای مورد انتظار ظاهر نشدند و حال باید دید آیا در سال 2024 شاهد پیشرفتها و تحولات مثبتی در این بخش خواهیم بود یا خیر.
3- مودم فایو جی اختصاصی اپل
پس از گذراندن زمانی طولانی برای توسعه و با توجه به هزینههای تحقیق و توسعهای که احتمالاً برای شرکت اپل بسیار زیاد بوده، مطابق گزارشها، این غول فناوری قصد دارد از تلاشهای خود برای ساخت مودم 5G اختصاصی دست بردارد! از ابتدا نیز هدف اپل از این اقدام بسیار واضح بود؛ این شرکت با تولید مودم 5G برای استفاده در نسلهای بعدی آیفونهای خود به دنبال استقلال از شرکت کوالکام بود. از بدو تأسیس تا کنون، اپل همواره بزرگترین خریدار محصولات شرکت کوالکام به شمار میرود و تقریباً یک چهارم از درآمد کل این سازنده تراشه را به تنهایی تأمین کرده است.
در این میان، سوالی که ذهنها را به خود مشغول میکند این است که چه چیزی سبب شده تا شرکتی که باارزشترین برند جهانی را در اختیار دارد، نتواند یک مودم اختصاصی را برای خود توسعه دهد؟ در پاسخ باید گفت که مودمها در واقع از پیچیدهترین و سختترین قطعات سخت افزاری هستند درون یک گوشی هوشمند تعبیه میشوند؛ طراحی مودم به قدری سخت و چالش برانگیز است که حتی یک شرکت با دانش فنی بالا مانند اپل نیز به راحتی نمیتواند از عهده آن بربیاید.
در حالی که اپل با توسعه تراشههای سری A و M توانسته شهرت خوبی در بازار سخت افزار به دست بیاورد، اما به نظر میرسد تخصص و تجربه به دست آمده در این بخشها نتوانسته به واحد توسعه مودم منتقل شود. گزارشی جامع از وال استریت ژورنال نشان میدهد که نمونههای اولیه مودم فایو جی تولید شده توسط اپل دستکم سه سال از چیپهای مودم پرچمدار کوالکام عقب هستند و این یعنی عملاً امکان استفاده از آنها در مدلهای رده بالای آیفون وجود ندارد. اپل ابتدا قصد داشت تا مودم 5G ساخت خود را در آیفونهای عرضه شده در سال جاری به کار گیرد و سپس هدف خود را به استفاده از این مودمها در سال 2024 تغییر داد، اما در نهایت، به طور کلی از ادامه این طرح صرفنظر کرد.
جمعبندی
در سال 2023، شرکت اپل پیشرفتهای قابل توجهی داشت و بالاخره USB-C را در آیفونهای خود به کار گرفت. همچنین، این غول دنیای فناوری از آیفون 15 پرو مکس با اولین دوربین پیشرفته پریسکوپی خود پرده برداشت. این کمپانی با ارتقاء تراشههای سری M3، تحولی بزرگ را در بازار رایانههای مک ایجاد کرد و با معرفی هدست ویژن پرو، بالاخره بعد از سالها انتظار به عرصه واقعیت ترکیبی نیز ورود کرد. امسال ابتکاراتی از قبیل افزودن تنوع به بازیهای موجود در آیفون 15 پرو نیز مورد توجه قرار گرفتند.
با این همه، برخی محصولات نتوانستند انتظارات بازار را برآورده کنند؛ از جمله اپل واچ سری 9 که با تغییرات ناچیز نسبت به نسلهای قبلی عرضه شد. علاوه بر این، اپل در توسعه مودم 5G اختصاصی با مشکلاتی مواجه شد و به نظر میرسد برای حل این چالش راه زیادی در پیش دارد.
در کل، اپل با وجود چند عقبنشینی، توانسته با ارائه محصولات جدید و بهینهسازی فناوریهای خود، همچنان در خط مقدم تکنولوژی دنیا قرار داشته باشد. این شرکت هم اکنون با ارتقاء استانداردهای خود، و تداوم نوآوریهایی که انتظار میرود به زودی به ثمر بنشینند، آماده پیشروی به سمت آیندهای روشن است.
نظر شما در مورد عملکرد اپل در سال 2023 چیست؟ آیا این شرکت توانست در سال جاری میلادی انتظارها را برآورده کند؟ لطفاً نظرات خود را از طریق بخش کامنتها در زیر همین مطلب با ما و دیگر خوانندگان دیجی رو در میان بگذارید.