گوگل در طی سال 2023 به موفقیتهای بیسابقهای دست یافت و توانست با ارائه محصولات نوآورانه و کیفیت بالای دستگاههای هوشمند خود، زمینهساز تحولاتی شگرف در صنعت تلفنهای همراه شود. تازهترین سری از گوشیهای هوشمند این شرکت، یعنی پیکسل سری 8، با امکانات پیشرفتهای چون نمایشگر با وضوح بالا و حاشیههایی که به حداقل رسانده شدهاند، پردازنده انحصاری و برجسته تنسور G3، و لنزهای فوقالعاده گستردهای که تجربه تصویربرداری را متحول کردهاند، روند رو به رشد گوگل را در بازار جهانی گوشیهای هوشمند را ادامه دادند.
همچنین، معرفی پیکسل فولد نقطه عطفی در تاریخ گوگل به شمار میرود و این شرکت برای اولین بار به حوزه تولید گوشیهای تاشو نیز ورود پیدا کرد، در حالی که اولین تبلت پیکسل نیز تکمیل کننده مجموعه محصولات هوشمند این شرکت در سال 2023 بود. با این حال، روندی که گوگل در طول این دوازده ماه طی کرده، فراز و فرودهایی را به خود دیده است و به همین واسطه، در ادامه قصد داریم نگاهی دقیق به دستاوردهای گوگل در سال 2023 و همچنین چالشهایی که با آنها روبرو بوده، داشته باشیم.
بیشتر بخوانید:
عملکردهای مثبت گوگل در سال 2023
1- عرضه سری پیکسل 8
امسال، دو مدل گوشی هوشمند سری پیکسل 8، به عنوان باکیفیتترین و برترین پرچمداران تولیدی گوگل تا به امروز، رونمایی شدند. این دستگاهها بهبودهایی محسوس در بخش سخت افزار داشتهاند که از جمله بارزترین آنها میتوان به صفحه نمایش باکیفیتتر با حاشیههای بسیار باریکتر، پردازنده نسل جدید تنسور G3، و بهروزرسانی لنزهای دوربین فوق عریض که همگی نقش پررنگی در بهبود تجربه کاربری و طراحی گوشیهای پیکسل ایفا کردهاند. علاوه بر این، هر دو گوشی شاهد ارتقای قابل توجهی در ظرفیت باتری بودهاند، اگر چه باید تاکید کرد که عمر باتری آنها هنوز در مقایسه با پرچمدارهای مطرح شرکتهای سامسونگ و اپل، کمی عقبتر است.
با این وجود، سری پیکسل 8 توانست با ارائه نرخ تازهسازی 120 هرتز و همچنین اضافه کردن حسگر دمای جدید در مدل پرو، خود را از سایر گوشیهای اندرویدی متمایز سازد و این مسئله به ویژه در بخشهای دوربین و نرم افزار مشهودتر است.
تجربه استفاده از دوربینهای سری پیکسل نیز که به نوعی قابلیتهای برتر این محصولات به حساب میآید، هم در زمینه سخت افزار با اضافه شدن دوربینهای فوق عریض جدید و امکانات هوش مصنوعی توسعهیافتهای مانند Best Take، Magic Editor و Photo Unblur، و هم در بخش نرم افزار با ابزارهای جدید خلق والپیپرهای مبتنی بر هوش مصنوعی، به همراه ویژگیهای معروف پیکسل نظیر بررسی تماسها، ترجمه لحظهای و تبدیل صوت به متن، بهینهسازی شده است.
یکی دیگر از ویژگیهای کلیدی که در سری پیکسل 8 شاهد آن بودهایم، ضمانت هفت ساله در دسترس بودن قطعات و بهروزرسانیهای نرم افزاری است که میتواند به عنوان یک رکورد جدید در ارائه پشتیبانی برای گوشیهای هوشمند شناخته شود و ما در ادامه مفصلتر به بررسی آن خواهیم پرداخت.
هر دو مدل پیکسل 8 و پیکسل 8 پرو، توانستند فهرست ویژگیهای مورد انتظار برای یک گوشی پرچمدار را به خوبی تکمیل کنند. امیدواریم که گوگل سیاست محدود کردن دسترسی به ویژگیهای نرم افزاری خاص در خارج از بازارهای اصلی خود را کنار گذاشته، و در سال پیشرو، خدمات خود را در مناطق بیشتری از جهان ارائه دهد.
2- پشتیبانی طولانی مدت نرم افزاری و سخت افزاری
پشتیبانی طولانی مدت از محصولات جدید، با فراهم کردن آپدیتهای نرم افزاری و قطعات یدکی برای مدت زمان طولانیتر، یکی از ویژگیهای متمایز کننده بازار محسوب میشود که اکنون، مطابق با قوانین جدید در ایالتی که گوگل در آن مستقر است، یعنی کالیفرنیا، لازم الاجرا شده است. با عرضه گوشیهای سری پیکسل 8، گوگل به طور رسمی مدت زمان پشتیبانی نرم افزاری خود را به هفت سال ارتقا داده است. این بدان معنی است که پیکسل 8 و پیکسل 8 پرو میتوانند تا هفت بهروزرسانی سیستم عامل اندروید را تجربه کنند، یعنی تا نسخههای احتمالی اندروید 21 یا هر نامی که در سال 2030 به آن اختصاص یابد، پیش خواهند رفت!
این پشتیبانی ارتقا یافته، یک مزیت بسیار بزرگ برای مشتریان در سرتاسر جهان به حساب میآید و باید منتظر ماند و دید آیا سایر تولیدکنندگان دستگاههای اندرویدی نیز از این رویکرد پیروی خواهند کرد یا نه. تنها نقطه ضعفی که شایان ذکر است این است که دستگاههای قدیمیتر سری پیکسل از این قاعده مستثنی بوده و از پشتیبانی هفت ساله بهرهمند نخواهند شد، زیرا این پشتیبانی نرم افزاری تنها در خصوص دستگاههایی است که با تراشه تنسور G3 به بازار عرضه میشوند.
رعایت حقوق تعمیر نیز گوگل را به این مسیر سوق داد تا هفت سال دسترسی به قطعات یدکی را برای پرچمدارهای جدید خود تضمین کند. این امر، مایه تحسین است، به خصوص که بیشتر کاربران به دلیل افزایش کیفیت گوشیهای امروزی، تمایل به استفاده طولانیتری از آنها دارند و اکنون با اطمینان میدانند که امکان تعمیر راحت و بیدردسر آنها تا هفت سال آینده فراهم خواهد بود.
3- اولین گوشی تاشو گوگل با نام پیکسل فولد
پس از سالها انتظار، گوگل در نهایت با معرفی پیکسل فولد، نخستین گوشی تاشو خود را در اوایل سال 2023 به بازار عرضه کرد. این دستگاه، نه تنها تأییدی از سوی گوگل نسبت به آینده درخشان گوشیهای تاشو بود، بلکه دیدگاه این شرکت را به عنوان تولید کننده اصلی سیستم عامل اندروید، در نحوه طراحی این دسته از گوشیها به نمایش گذاشت.
پیکسل فولد با طراحی اختصاصی پیکسل، شکلی جدید و پیشگامانه از یک گوشی تاشو به فرم “کتابی” را در ابعادی کوچکتر به تصویر کشیده که در نوع خود بینظیر است. صفحه نمایش بزرگ 5.8 اینچی آن در حالت بسته، موجب سهولت بیشتر در تایپ و کار با رابط کاربری گوشی میشود، در حالی که صفحه نمایش اصلی 7.6 اینچی آن در حالت باز فرصت بسیار خوبی را برای انجام کارهای چندوظیفهای و استفاده از محتوای رسانهای فراهم میسازد.
در پشت دستگاه، مجموعهای از سه لنز دوربین وجود دارد که شاید به سطح پیکسل 8 پرو یا مدلهای پیشین نرسد، اما همچنان شامل سه لنز کاربردی از جمله عریض، فوق عریض و تله فوتو با قابلیت بزرگنمایی اپتیکال 5 برابری است. کاربران پیکسل فولد همچنین از تجربه نرم افزاری بدون نقص گوگل بهرهمند هستند که به خوبی برای فرمهای تاشو بهینهسازی شده و مانند سایر مدلهای پیکسل، در اینجا نیز وعده داده شده که از اولین دریافتکنندههای بهروزرسانیهای اصلی سیستم عامل اندروید باشد.
اما پیکسل فولد با اینهمه مزایا، از تراشه نسل قدیمیتر تنسور G2 گوگل استفاده میکند که میتواند به عنوان یک نقطه ضعف مهم تلقی شود و قیمت بالای آن نیز یکی دیگر از موانع عمدهای است که ممکن است مشتریان را از خرید منصرف کند. با این حال، باید به گوگل به خاطر شروع موفقیتآمیز حرکتش در مسیر طراحی گوشیهای تاشو تبریک گفت.
عملکردهای منفی گوگل در سال 2023
1- تراشه پردازشی تنسور G3
گوگل با وجود بهکارگیری نهایت تلاش و مهارتهای مهندسی خود برای تولید و بهبود عملکرد تراشههای اختصاصی تنسور، همچنان در مقایسه با تراشههای برتر و معتبر رقبایی مانند کوالکام و اپل با چالشهای جدی مواجه است. این شرکت اخیراً با معرفی تراشه تنسور G3 ادعا کرده که بهترین پردازنده خود را ساخته است، با این حال این مدل جدید همچنان قابلیت این را ندارد که با تراشههای اسنپدراگون 8 نسل 2 و اپل A16 که سال گذشته به بازار آمدند، رقابت کند. در واقع با عرضه تنسور G3، تفاوتها و فاصله عملکردی این سری با آخرین نسل از تراشههای رده بالای بازار اندروید بیش از پیش مشهود شده است.
برخلاف ادعاهای گوگل و در عمل، دستگاههای دارای تنسور G3، به خصوص سری پیکسل 8 با مشکلاتی همراه بودهاند. بر اساس نتایج به دست آمده در تستهای مربوط به پایداری CPU و GPU، مشاهده شده که تراشه جدید گوگل در مدت زمانی اندک دچار کاهش سرعت شده و این عملکرد، حتی در مقایسه با نسلهای قبلی تراشههای تسنور هم ضعیفتر است! باید امیدوار بود که گوگل با معرفی و عرضه تراشه تنسور G4 قادر به رفع ایرادات موجود و بهبود این وضعیت باشد.
2- وضعیت شارژ پیکسل واچ 2
ساعت هوشمند پیکسل واچ 2 با بهرهگیری از یک پردازنده سریعتر و بهبود قابل توجه در طول عمر و دوام باتری، به عنوان یک دستاورد بزرگ نسبت به مدل قبلی خود مطرح شده،؛ با این حال، انتخاب گوگل در زمینه استفاده از یک سیستم جدید برای شارژ باعث شده تا شارژرهای قدیمیتر با این مدل جدید ناسازگار باشند.
شارژر جدید پوگو-پین که گوگل در پیکسل واچ 2 معرفی کرده، اگر چه با دستگاههای شرکت مشهور فیتبیت (Fitbit) مشترک است، اما باز هم یک گزینه کاملاً انحصاری محسوب میشود. اگر چه استفاده از شارژرهای اختصاصی در بازار پوشیدنیهای هوشمند یک امر غیرعادی به شمار نمیرود، اما قدم گذاشتن در راهی که حمایتی از استاندارد بیسیم رایج Qi را شامل نمیشود، بیشک یک سرخوردگی بزرگ برای کاربران سری پیکسل واچ است. خصوصاً با در نظر گرفتن این واقعیت که بسیاری از ساعتهای هوشمند موجود در بازار از دیگر برندها، میتوانند به راحتی و بدون هیچ دردسری با استفاده از شارژرهای بیسیم Qi شارژ شوند.
جمعبندی
در سال 2023، گوگل موفقیتهای خیرهکنندهای را در صنعت گوشیهای هوشمند جشن گرفت. تازهترین مدلهای پیکسل سری 8 با امکانات پیشرفته و تراشه تنسور G3 به بازار عرضه شدند، هر چند که عملکرد این تراشه با چالشهایی روبرو بود. گوگل همچنین نقطه عطفی در مسیر خود قرار داد و با معرفی پیکسل فولد، به جامعه گوشیهای تاشو پیوست. استقبال از ساز و کار جدید پشتیانی هفت ساله برای دستگاهها، هم از نظر نرم افزاری و هم تأمین قطعات یدکی، یکی دیگر از عملکردهای مثبت این شرکت بود. در مقابل، پیکسل واچ 2 با وجود بهبودها، به دلیل استفاده از سیستم شارژ جدید غیرسازگار با استاندارد Qi، مورد نقد قرار گرفت. گوگل در طول سال فراز و فرودهایی را تجربه کرده، اما به طور کلی نوآوریهای چشمگیری ارائه داده است که افقهای جدیدی پیش روی کاربران و صنعت موبایل قرار میدهند.