طبیعت پیوسته ما را شگفتزده میکند، و حالا تحقیقات جدید نشان دادهاند که “فوارههای الماس” ممکن است به عنوان بخشی از رویداد بزرگ زمینشناختی، فعال شده و انبوهی از این جواهر گرانبها به سطح زمین پرتاب شود!
بر اساس تحقیقات انجام شده توسط توماس گرنون (Thomas Gernon)، که استاد علوم زمین و آب و هوا در دانشگاه ساوتهمپتون است، شکستن ابرقارهها میتواند باعث شود الماسها از عمق هسته زمین به بیرون فوران کنند.
طبق تحقیقاتی که در Nature منتشر شده، الماسها حدود 150 کیلومتر پایینتر از زیر پای ما شکل میگیرند و توسط فورانهایی موسوم به کیمبرلیت به سمت بالا پرتاب میشوند که میتوانند با سرعتی تا 133 کیلومتر در ساعت حرکت کنند و انفجارهای بزرگی را روی سطح ایجاد کنند.
گرنون و تیم او به این کیمبرلیتها پرداختند و تحقیقاتشان نشان داده که این فورانها به طور منظم حدود هر 22 میلیون تا 30 میلیون سال بعد از شروع شدن کشیدگی صفحات تکتونیکی به وقوع میپیوندد. یکی از مواردی که در تحقیقات اشاره شده، حدود 25 میلیون سال بعد از آن بود که ابرقاره گوندوانا شروع به شکستگی کرد و حالا قسمتی از آفریقا و آمریکای جنوبی را شکل داده است.
جدایی صفحات تکتونیکی باعث میشود سنگهایی از لایههای بالایی و پوسته پایینی با یکدیگر مخلوط و به صورت مذاب جریان پیدا کنند، که منجر به عدم پایداری میشود و در نهایت به فورانها منتهی میگردد.
همچنین این حرکات باعث میشود سنگ، آب و دی اکسید کربن با مواد معدنی مانند الماس ترکیب شوند که همه اینها با هم ترکیب و موجب جریانهای انفجاری به سمت سطح زمین میشوند و محققان امیدوارند نتایج مطالعات آنها بتواند در جستجوی معادن الماس کشفنشده کمک کند.
گرنون میگوید: “الماسها برای صدها میلیون یا حتی میلیاردها سال در زیر قارهها مدفون بودهاند. باید محرکی وجود داشته باشد که ناگهان آنها را رانده و به بیرون پرتاب کند. این محرکها به خودی خود خیلی قدرتمند و واقعاً انفجاری هستند.”