ممکن است تا به حال برای شما هم پیش آمده باشد که شرکت بیمه یا برخی مراجع قانونی به شما توصیه کرده باشند که شماره IMEI گوشی خود را ثبت کرده و یا ارائه دهید. شاید حتی این شماره را در تنظیمات گوشی یا جعبه بستهبندی آن دیده باشید. اما سؤالی که برای بسیاری از کاربران مطرح میباشد، این است که شماره IMEI دقیقاً چیست و به چه منظوری به کار برده میشود؟
ما در این مقاله از دیجی رو قصد داریم به همین موضوع پرداخته و مشخص کنیم که IMEI دقیقاً چیست و چطور باید آن را پیدا کنیم؟
شماره IMEI چیست؟
IMEI مخفف عبارت International Mobile Equipment Identity به معنی «هویت بینالمللی تجهیزات موبایل» است. این معیار اعتبارسنجی، یک شناسه عددی است که به صورت منحصر به فرد برای هر دستگاه موبایل تعیین میشود. شماره IMEI به تفکیک کردن و ایجاد تمایز بین دستگاههای مختلف کمک میکند. اگر گوشی تلفن همراه خود را برای تعمیر به یک مرکز گارانتی برده باشید، آنها با استفاده از IMEI آن را رهگیری میکنند تا گوشی شما را از میان میلیونها گوشی دیگر شناسایی کنند.
شماره IMEI استاندارد یک رشته عددی 14 رقمی است که البته با یک رقم چک اضافی به عنوان رقم 15 ام همراه میشود که این رقم برای تأیید کل رشته کاربرد دارد. همچنین، یک نسخه 16 رقمی از IMEI هم وجود دارد که اطلاعات مربوط به نسخه نرم افزار دستگاه را نیز شامل میشود و به عنوان IMEISV معروف است.
از سال 2004، شماره IMEI به فرمت AA-BBBBBB-CCCCCC-D تعیین شده و به کار برده میشود. بخشهای مشخص شده با A و B به عنوان کد تخصیص نوع (TAC) شناخته میشوند. قسمت TAC شماره IMEI، سازنده و مدل دستگاه را مشخص میکند. برای مثال، کد TAC گوگل پیکسل 35-161508 است، در حالی که این عدد برای آیفون 6s پلاس به شکل 35-332907 است.
بعضی مدلها بسته به اصلاحات انجام شده، محل ساخت و سایر عوامل، ممکن است چندین TAC مختلف داشته باشند. برای مثال، آیفون 5C در زمان عرضه خود پنج کد TAC مختلف داشت.
شش رقم C نشانگر شماره سریال منحصر به فرد دستگاه شما است، و سازنده گوشی این رقمها را تعیین میکند. بخش D شماره IMEI نیز همان رقم چک است که اطمینان حاصل میکند IMEI مطابق با دستورالعملها تخصیص یافته و مورد تأیید است. رقم چک بر روی بستهبندی نمایش داده میشود تا از ثبت نادرست IMEI جلوگیری شود، اما با این حال، جزو شماره IMEI رسمی و مستند نمیباشد.
شماره IMEI برای چه کارهایی استفاده میشود؟
هدف اصلی از تعیین IMEI، اختصاص دادن یک شماره شناسه منحصر به فرد به دستگاه شما است. در عمل، IMEI بسیار شبیه به شماره شناسایی وسیله نقلیه (VIN) است که در صنعت خودرو استفاده میشود. اگر چه گاهی اوقات با هم اشتباه گرفته میشوند، اما شماره IMEI کاملاً جدا از شماره سیمکارت شما بوده و طبق روال عادی قابل تغییر نیست.
هنگامی که به یک شبکه تلفن همراه متصل میشوید، ارائه دهنده خدمات یا همان اپراتور، هر دو شماره را برای فعال کردن خدمات خود ثبت میکند. شماره سیمکارت در واقع حساب اشتراک شما در شبکه مخابراتی را شناسایی میکند، در حالی که IMEI صرفاً دستگاه متصل شده را مشخص میکند.
اگر گوشی یا تبلت شما گم یا دزدیده شده باشد، میتوانید با اپراتور تلفن همراه خود تماس بگیرید و از آنها بخواهید تا شماره IMEI دستگاه شما را مسدود کنند. به این ترتیب، شخصی که دستگاه شما را دزدیده یا پیدا کرده باشد، قادر به اتصال سیمکارت به آن نخواهد بود. اپراتورها همچنین ممکن است قادر به تماس با سایر اپراتورهای مخابراتی بوده و و از آنها نیز درخواست کنند تا دستگاه را در شبکه خود مسدود نمایند. پس از انجام این کار، میتوانید از ابزارهایی که در داخل دستگاههای هوشمند امروزی وجود دارد، برای یافتن موقعیت مکانی آن استفاده کنید.
نهادهای مجری قانون اغلب سوابق گوشیهای گمشده و پیدا شده را که با IMEI شناسایی میشوند، نگه میدارند. از آنجا که هیچ دلیلی برای تغییر IMEI دستگاه وجود ندارد، این کار در بسیاری از مناطق غیر قانونی قلمداد میشود. با این حال، در حالی که تغییر IMEI یک دستگاه ممکن است غیر قانونی باشد، این اتفاق رخ میدهد. به ویژه سارقان تلاش میکنند شمارههای IMEI پاک و فعال را بردارند و به دستگاههای مسروقه خود اختصاص دهند تا دوباره قابل استفاده شوند. به همین دلیل، توصیه میشود که هرگز شماره IMEI گوشی یا تبلت خود را در فضای آنلاین به اشتراک نگذارید تا احتمال سوء استفاده و کپی کردن آن وجود نداشته باشد.
چگونه IMEI خود را در دستگاههای اندرویدی پیدا کنیم؟
سریعترین راه برای پیدا کردن شماره IMEI در دستگاه اندرویدی (منظورمان از دستگاههای اندرویدی، آنهایی هستند که دارای شکاف سیمکارت هستند و یک دستگاه اندرویدی بدون شکاف سیمکارت یا قابلیت 4G/5G شماره IMEI نخواهد داشت)، باز کردن شمارهگیر و تماس گرفتن با #06#* است. بعد از وارد کردن این شماره و کلیک کردن روی دکمه تماس، شماره IMEI فوراً بر روی صفحه نمایش نشان داده میشود. اگر از یک گوشی دو سیمکارته استفاده میکنید، دو شماره IMEI برایتان نشان داده خواهد شد.
اگر به هر دلیلی نمیتوانید از این روش استفاده کنید، میتوانید به جای آن، به صفحه تنظیمات (Settings) رفته و سپس وارد بخش My phone شوید (در بعضی از گوشیها باید وارد بخش About phone شوید). در این بخش نیز میتوانید شماره یا شمارههای IMEI دستگاه خود را مشاهده کنید.
چگونه شماره IMEI را در گوشی آیفون یا تبلت آیپد پیدا کنیم؟
مانند دستگاههای اندرویدی، شمارهگیری #06#* آسانترین راه برای مشاهده شماره IMEI آیفون یا آیپد است. این روش کاملاً سریع بوده و در صورتی که آیفون دو سیمکارته داشته باشید، دو شماره IMEI را نشان میدهد.
همچنین میتوانید IMEI آیفون یا آیپد خود را از طریق منوی تنظیمات و با رفتن به مسیر Settings > General > About پیدا کنید. در این صفحه، باید به پایین اسکرول کنید تا شماره IMEI دستگاه خود را ببینید.
اگر به هر دلیلی آیفون شما روشن نمیشود، کافیست سینی سیمکارت آن را بیرون بیاورید و وجود IMEI را در زیر سینی بررسی کنید. اگر از آیفون 6s یا جدید استفاده میکنید، باید شماره IMEI در این مکان حک شده باشد.
در مدلهای قدیمیتر (آیفون 5، 5s، 5C، 6، و 6 پلاس) شماره IMEI در پشت بدنه گوشی حک کردهاند. به غیر از اینها، روشهای دیگری نیز برای چک کردن شماره IMEI آیفون وجود دارد که البته، قصد نداریم همه آنها را در اینجا بررسی کنیم.
چگونه IMEI دستگاه خود را بدون دسترسی به خود دستگاه پیدا کنیم؟
اگر گوشی اندرویدی یا آیفون شما گم شده یا به سرقت رفته است و به آن دسترسی ندارید، راههای دیگری نیز برای پیدا کردن IMEI وجود دارد. جعبه بستهبندی گوشی باید برچسبی داشته باشد که شماره IMEI روی آن درج شده است. فاکتور خرید شما نیز ممکن است شماره IMEI را در خود داشته باشد (اگر چه این یک قاعده کلی نیست).
اگر قصد دارید گوشی جدیدی خریداری کنید، به ویژه وقتی به سراغ یک گوشی دست دوم میروید، باید با استفاده از IMEI، اصالت آن را نیز تأیید کنید. برای انجام این کار، کافیست به سایت IMEI.info بروید و شماره IMEI گوشی یا تبلت را در آن وارد کنید. این ابزار رایگان اطلاعاتی در مورد دستگاه میدهد، و علاوه بر این خدمات اضافی مانند بررسی لیست سیاه را نیز به شما پیشنهاد میدهد.
شماره IMEI یک شماره منحصر به فرد بوده و یکی از مهمترین روشها برای شناسایی دستگاههای موبایل است. اگر هنوز شماره IMEI گوشی یا تبلت خود را چک نکردهاید و تاکنون از نحوه دسترسی به آن آگاه نبودید، همین الان این کار را انجام دهید و بعد از پیدا کردن شماره IMEI، آن را برای روز مبادا یادداشت کنید. همیشه به خاطر داشته باشید که باید شماره IMEI را در جایی امن ذخیره کنید تا در صورت نیاز بتوانید آن را به اپراتور، نمایندگی یا مراجع قانونی ارائه دهید.