کنگره جهانی موبایل بارسلون (MWC 2024) این هفته به پایان رسید و بر اساس طرحهای مفهومی نمایش داده شده در این رویداد، به نظر میرسد عصر جدید گوشیهای هوشمند شامل دستگاههایی خواهد بود که دور مچ دست پیچیده میشوند و یا هوش مصنوعی را جایگزین اپلیکیشنهای سنتی خواهند کرد.
شرکتهای موتورولا و سامسونگ در MWC امسال از گوشیهای هوشمند انعطافپذیری رونمایی کردند که میتوانند به عنوان ساعت هوشمند نیز عمل کنند. از سوی دیگر، دویچه تلکوم از گوشیای پرده برداشت که به جای اپلیکیشنهای سنتی و مرسوم، از یک دستیار هوش مصنوعی استفاده میکند.
گوشی نوآورانه دویچه تلکام با نام «تی-فون» (T-phone) که با همکاری شرکتهای کوالکام و Brain.ai ساخته شده، نحوه تعامل کاربران با دستگاههای تلفن همراه را از نو تعریف میکند. مدیران اجرایی این شرکت ادعا میکنند که اپلیکیشنهای سنتی تا ده سال آینده منسوخ خواهند شد.
جان آبراهامسون، مدیر ارشد محصولات دویچه تلکام میگوید:
هوش مصنوعی و مدلهای زبانی بزرگ (LLM) به زودی به بخشی جداییناپذیر از دستگاههای تلفن همراه تبدیل خواهند شد. ما با استفاده از آنها زندگی مشتریان خود را بهبود بخشیده و سادهتر میکنیم… همراهی واقعی در زندگی روزمره که نیازها را به سرعت برطرف کرده و زندگی دیجیتال را سادهتر میسازد.
کاهش نوآوری در بازار گوشیهای هوشمند باعث شده که فروش این دستگاهها در سالهای اخیر کاهش یابد، به طوری که تعداد کل گوشیهای عرضه شده در سطح جهان در سال 2016 با 1.47 میلیارد دستگاه به اوج خود رسیده بود و از آن به بعد روند کاهشی را شاهد بودهایم. آخرین آمار شرکت بینالمللی داده (IDC) نشان میدهد که این رقم سال گذشته به 1.17 میلیارد دستگاه کاهش یافته است.
این روند باعث شده تا برخی از تحلیلگران ادعا کنند که دنیا دوران «اوج گوشیهای هوشمند» را پشت سر گذاشته است و اکنون تولیدکنندگان به دنبال بازآفرینی این صنعت هستند.
دستگاههای متفاوت و نوآورانهای که اخیراً عرضه شدهاند، مسیرهای بالقوه متعددی را برای دوران پس از گوشیهای هوشمند نشان میدهند. این محصولات طیف بسیار گستردهای داشته و از گیرههای بدون نمایشگر گرفته تا دستگاههای ساده مربعی شکل را شامل میشود.
ماه گذشته، استارتآپ هوش مصنوعی ربیت (Rabbit) در نمایشگاه لوازم الکترونیکی مصرفی لاس وگاس از دستگاه مستقل R1 خود رونمایی کرد که از دستیاری مشابه الکسای آمازون یا سیری اپل برای کنترل همه چیز، از موسیقی و پیامها گرفته تا رزرو رستوران و خرید آنلاین استفاده میکند.
انتظار میرود که شرکتهای پیشرو تولیدکننده تلفن همراه مانند اپل، سامسونگ و هواوی همچنان به بهروز کردن خطوط تولید گوشیهای هوشمند خود در سالهای آینده ادامه داده و نسخههای جدید از گوشیهای فعلی را عرضه کنند. با این حال، هوش مصنوعی مولد به طور روزافزون بر نحوه استفاده از این گوشیها تأثیر خواهد گذاشت.
کریستیانو آمون، مدیرعامل کوالکام، در مصاحبه اخیر خود با روزنامه ایندیپندنت گفته است که اعتقاد دارد هوش مصنوعی اساساً رابطه افراد با گوشیهایشان را تغییر خواهد داد. او گفته:
ما شاهد این تغییر در رابط کاربری مبتنی بر اپلیکیشن خواهیم بود. هوش مصنوعی مولد [در آینده] رابط بین انسان و اپلیکیشنها خواهد بود. ما شاهد تغییر بزرگ بعدی در صنعت خواهیم بود، زمانی که فناوری فضای ابری و دستگاه سخت افزاری به طور کامل در هم ادغام شده و به یک محصول واحد تبدیل شوند.