شرکتهای سامسونگ و اسکی هاینیکس (SK Hynix) در تلاش هستند تا هر چه سریعتر گواهینامه مربوط به حافظه رم LPDDR6 را دریافت کنند. بر اساس گفتههای منابع آگاه در صنعت موبایل، این دو شرکت کرهای پس از تایید استاندارد توسط JEDEC (شورای مشترک مهندسی تجهیزات الکترونیکی)، آماده شروع فرآیند تولید چیپهای حافظه نسل جدید خواهند بود.
انتظار میرود که مقررات و اسناد مربوطه در خصوص رمهای LPDDR6 در نیمه دوم سال منتشر شود. سامسونگ میخواهد چیپهای حافظه جدید را برای گوشیهای مجهز به اسنپدراگون 8 نسل 4 آماده کند، زیرا با عرضه این تراشه قدرتمند از سوی کوالکام، مدلهای هوش مصنوعی مولد (Generative AI) ممکن است از مرز 10 میلیارد پارامتر عبور کنند و از همین رو، مسلماً نیاز به حافظههای رم با سرعت بالا کاملاً محسوس خواهد بود.
پردازنده هوش مصنوعی (NPU) اسنپدراگون 8 نسل 3 از یک مدل هوش مصنوعی مولد با یک میلیارد پارامتر روی دستگاه پشتیبانی میکند. عبور از مرز 10 میلیارد پارامتر به این معناست که هوش مصنوعی مولد، ویدیوها را بهتر درک کرده و الگوریتمهای برنامهنویسی دقیقتری ایجاد خواهد کرد که در نهایت عملکرد کلی گوشیهای هوشمند را بهبود میبخشند.
هنوز نقشه راه مشخصی برای LPDDR6، به خصوص در مورد پهنای باند و میزان اختصاص آن به پردازشهای هوش مصنوعی، وجود ندارد. سامسونگ رمهای LPDDR5 (در نسخههای 5X و 5T) را تنها با تمرکز بر قیمت پایین و بازدهی بالای مصرف انرژی به جای عملکرد، ارتقاء داده است. اما این رویه با نهایی شدن انتشار نسل جدید توسط JEDEC که سازمان بینالمللی مسئول استانداردهای نیمهرسانا است، تغییر خواهد کرد.
به زبان ساده، حافظه رم LPDDR6 در کنار تراشه قدرتمند اسنپدراگون 8 نسل 4 میتواند زمینهساز ظهور نسل بعدی قابلیتهای هوش مصنوعی در گوشیهای هوشمند شود و شاید حتی تا سال 2025 شاهد ویرایش ویدیو به صورت لحظهای یا حتی تولید ویدیو از صفر باشیم، البته به شرطی که همه چیز طبق برنامه پیش برود.
علاوه بر ویرایش ویدیو، هوش مصنوعی مولد میتواند در زمینههای مختلف دیگری مانند عکاسی، ترجمه زبان، تشخیص چهره و واقعیت افزوده نیز مورد استفاده قرار گیرد و رمهای LPDDR6 با پهنای باند بالا، پردازشهای هوش مصنوعی را سریعتر و روانتر خواهند کرد.
البته، گفته میشود که علاوه بر سامسونگ و اسکی هاینیکس، شرکتهای دیگری مانند Micron و Nanya Technology نیز در حال توسعه حافظههای رم LPDDR6 هستند و این رقابت میتواند در نهایت به نفع مصرف کنندگان بوده و به نوآوری و ارائه محصولات با قیمت مناسبتر منجر شود. با این حال، یکی از نگرانیهای اصلی در مورد رمهای LPDDR6، مصرف انرژی آنها است.
با افزایش پهنای باند و سرعت، مصرف انرژی نیز افزایش مییابد و شرکتها باید راهی برای بهینهسازی مصرف انرژی در حافظههای رم LPDDR6 پیدا کنند تا عمر باتری گوشیهای هوشمند تحت تأثیر قرار نگیرد. همچنین، استفاده از رمهای LPDDR6 در گوشیهای هوشمند، مسلماً قیمت آنها را افزایش خواهد داد و این موضوع میتواند برای برخی از مصرف کنندگان، به خصوص آنهایی که در بازارهای در حال توسعه زندگی میکنند، چالش برانگیز باشد.
در مجموع، انتظار میرود که حافظههای رم نسل جدید LPDDR6 در سالهای آینده به طور فزایندهای در گوشیهای هوشمند پرچمدار و رده بالا مورد استفاده قرار گیرند. زیرا همانطور که اشاره کردیم، با پیشرفت فناوری هوش مصنوعی، تقاضا برای رمهای با سرعت بالا و پهنای باند زیاد افزایش خواهد یافت.