این روزها در چین، 5.5G به سوژهای داغ در حوزه فناوری تبدیل شده و حسابی سر زبانها افتاده است. شرکتهای بزرگی مانند اوپو، شیائومی و ویوو طی هفته گذشته پشتیبانی از این فناوری را برای گوشیهای پرچمدار خود اعلام کردهاند و حالا شرکت آنر نیز به جمع آنها پیوسته است. آنر به تازگی اعلام کرده که سری مجیک 6 این شرکت با دریافت یک بهروزرسانی نرم افزاری، از شبکههای 5.5G پشتیبانی خواهد کرد، البته به شرطی که شبکههای 5.5G در محدوده مکانی گوشی فعال باشند.
5.5G چیست؟
اما 5.5G دقیقاً به چه معناست و چه تفاوتی با 5G دارد؟ در واقع، “5.5G” بیشتر یک اصطلاح بازاریابی است که اپراتورهای تلفن همراه برای ترغیب شما به ارتقای بسته اینترنت یا به رخ کشیدن برتری شبکه خود نسبت به رقبا از آن استفاده میکنند. با این وجود، پیشرفته بودن این فناوری را نیز نمیتوان انکار کرد، چرا که 5.5G همان 5G ارتقا یافته است. یعنی نسل بعدی تکنولوژی دیتای موبایل که مانند همیشه نویدبخش سرعت بسیار بالاتر و تأخیر زمانی بسیار پایینتر است.
همانطور که از نامش پیداست، این فناوری هنوز بر پایه همان فناوری فایو جی (5G) بنا شده و مشخصات نهایی آن تا انتهای سال جاری میلادی تعیین خواهد شد. به همین دلیل است که سازندگان گوشیهای هوشمند و اپراتورها از همین حالا برای این فناوری هیاهو به راه انداختهاند. در حال حاضر این موضوع کارکردی برای اغلب ما ندارد اما قطعاً دانستن این نکته که برترین گوشیهای شرکتهای بزرگ برای پشتیبانی از 5.5G در زمان عرضه آن آماده خواهند بود، خالی از لطف نیست.
سرعت دانلود 10 گیگابیت بر ثانیه و سرعت آپلود 1 گیگابیت بر ثانیه که (در چین) برای 5.5G تبلیغ میشود، فعلاً در حد یک آرزوی دست نیافتنی است! تأخیر زمانی در حد میلی ثانیه هم که قولش را دادهاند به همین شکل. با این وجود، قطعاً نسبت به وضعیتی که در حال حاضر داریم، شاهد پیشرفتهای قابل توجهی خواهیم بود.
در بخش سخت افزاری نیز هر دستگاهی که به پردازنده اسنپدراگون 8 نسل 3 یا دیمنسیتی 9300 مجهز باشد، اصولاً باید قابلیت پشتیبانی از 5.5G را داشته باشد. البته، این مورد به سازنده دستگاه هم بستگی دارد که واقعاً آن را فعال کرده باشد.
5.5G نه تنها سرعت دانلود و آپلود را به طور قابل توجهی افزایش میدهد، بلکه مزایای دیگری نیز به ارمغان میآورد. برای مثال، این فناوری میتواند برای ارائه خدمات واقعیت مجازی و واقعیت افزوده با کیفیت بالا، بازیهای آنلاین بدون تاخیر، و همچنین اتوماسیون صنعتی و اینترنت اشیاء (IoT) مورد استفاده قرار گیرد.
با وجود تمام مزایایی که برای 5.5G ذکر شد، هنوز هم چالشهایی پیش روی این فناوری وجود دارد. یکی از این چالشها، هزینه بالای پیادهسازی و توسعه شبکههای 5.5G است. چالش دیگر، نگرانیهای مربوط به سلامتی است که برخی افراد در مورد امواج رادیویی 5G دارند.
در مجموع، 5.5G گامی بزرگ در دنیای فناوری موبایل محسوب میشود و پتانسیل آن را دارد که نحوه زندگی و کار ما را به طور کامل تغییر دهد. با این وجود، هنوز چالشهایی پیش روی این فناوری وجود دارد که باید قبل از فراگیر شدن گسترده آنها را حل کرد.