بسیاری از افراد با شنیدن عبارت «حالت دسکتاپ» روی اندروید، به فکر پلتفرمهای DeX سامسونگ یا Ready For موتورولا میافتند. در واقع، این دو مورد از پیشرفتهترین حالتهای دسکتاپ اختصاصی موجود در دنیای اندروید هستند. با این حال، نکتهای که کمتر شناخته شده است، وجود حالت دسکتاپ بومی در AOSP گوگل میباشد.
.AOSP مخفف عبارت Android Open Source Project به معنی “پروژه متن باز اندروید” است. این پروژه شامل کدهای منبع اندروید میشود که گوگل به صورت عمومی منتشر کرده و هر کسی میتواند به این کدها دسترسی داشته باشد، آن را تغییر دهد و نسخههای خاص خود از اندروید را بر اساس آن بسازد. این حالت برای اولین بار همراه با اندروید 10 و با امکانات بسیار محدود منتشر شد تا به توسعهدهندگان امکان تست برنامههای خود در حالت استفاده از نمایشگرهای چندگانه را بدهد.
حالت دسکتاپ از آن زمان تاکنون، به آرامی اما به طور پیوسته در حال بهبود بوده و اکنون میتواند به راحتی از حالت کنار هم قرار دادن دو برنامه روی صفحه نمایش پشتیبانی کند. برنامههای بیشتری را میتوان به طور همزمان با استفاده از تجربه چند پنجرهای موسوم به freeform باز کرد، اما این حالت محدودیتهایی نیز دارد.
به نظر میرسد گوگل در حال کار روی بهبود تجربه چند پنجرهای حالت دسکتاپ اندروید است و در این زمینه پیشرفتهایی نیز داشته است. وبسایت Android Authority با دستکاری پرچمهای توسعهدهنده در آخرین نسخه بتای Android 14 QPR3 2.1، ویژگیهای جدید جالبی را کشف کرده است.
به طور خلاصه، اکنون یک نوار عنوان جدید با یک منوی کوچک وجود دارد که با ضربه زدن روی دسته کوچک بالای یک برنامه تمام صفحه ظاهر میشود. این منو شامل گزینههایی برای حالت تمام صفحه، تقسیم صفحه یا freeform است. هنگامی که در حالت freeform قرار میگیرید، میتوان پنجرهها را به صورت آزادانه جابجا و تغییر اندازه داد.
همچنین، یک ویژگی به نام «چسبیدن به لبه» (snap to edge) نیز وجود دارد که به شما امکان میدهد یک پنجره را به نیمه چپ یا راست صفحه بچسبانید. حتی میتوانید کل منوی ذکر شده را نادیده بگیرید و مستقیماً از یک برنامه تمام صفحه به یک پنجره freeform بروید. برای این کار تنها کافیست دسته جدید بالای یک برنامه تمام صفحه را نگه داشته و بکشید. قابل توجه است که هنوز گزینههایی برای موقعیتیابی پنجرهها یا میانبرهای صفحهکلید برای چسباندن وجود ندارد. همچنین لانچر دسکتاپ مناسبی نیز طراحی نشده است.
این پیشرفتهای قابل توجه در زمینه بهبود بهرهوری و عملکرد، احتمالاً همزمان با اندروید 15 ارائه خواهند شد. شاید حتی گفته میشود که گوگل آنها را در فصل پاییز و به عنوان بخشی از تجربه کاربری سری پیکسل 9 به بازار عرضه خواهد کرد. البته، این اصلاً عجیب نیست و گوگل معمولاً ویژگیهای جدید اندروید را اول از همه در سری پیکسل مورد تست قرار میدهد. بد نیست بدانید، این غول فناوری اخیراً خروجی نمایشگر را در سری پیکسل 8 فعال کرده است که به نظر میرسد نشاندهنده علاقهمند شدن مجدد گوگل به این ویژگی است.