ناسا (آژانس فضانوردی ایالات متحده) بر این باور است که کار در فضا دریچهای نو به سوی تحقیقات و اکتشافات در زمینه مبارزه با سرطان گشوده است. شواهد نشان میدهد که محیط منحصر به فرد فضا میتواند به تسریع و ارتقای تحقیقات در این حوزه حیاتی کمک کند.
طبق گزارش سرویس سلامت همگانی بریتانیا (NHS)، از هر دو نفر، یک نفر در طول زندگی خود به نوعی از سرطان مبتلا خواهد شد. این آمار تکان دهنده، ضرورت و اهمیت تحقیقات و تلاشهای علمی برای یافتن راههای پیشگیری، تشخیص و درمان مؤثرتر این بیماری را بیش از پیش آشکار میکند.
ناسا مدعی است که آزمایشها در محیط بدون وزن فضا منجر به “پیشرفتهای چشمگیری” در تحقیقات سرطان شده است. این پیشرفتها مرهون عواملی نظیر عدم وجود گرانش، خلوص بیشتر محیط و امکان مطالعه رفتار سلولها در شرایطی متفاوت از زمین است.
در رویدادی اخیر در واشنگتن که رئیس جمهور ایالات متحده نیز در آن حضور داشت، مسئولان ناسا به تشریح یافتهها و دستاوردهای خود در زمینه تحقیقات سرطان در فضا پرداختند. فرانک روبیو، فضانورد ناسا، فضا را “محلی منحصر به فرد برای تحقیق” توصیف کرد و به پتانسیل بالای این محیط برای اکتشافات علمی در زمینه سرطان اشاره نمود.
روبیو، علاوه بر اینکه یک فضانورد است، یک پزشک و خلبان سابق بالگرد نظامی نیز میباشد. وی در مأموریت اخیر خود در ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) تحقیقاتی در زمینه سرطان انجام داده و از نزدیک با مزایا و چالشهای تحقیق در این محیط منحصر به فرد آشنا است.
یکی از مزایای کلیدی تحقیق در فضا، سرعت بخشیدن به فرآیند پیری سلولها است. این امر به محققان امکان میدهد تا در مدت زمان کوتاهتری، اثرات داروها و درمانهای مختلف را بر روی سلولهای سرطانی مورد بررسی قرار دهند. علاوه بر این، محیط فضا به دلیل خلوص و عدم وجود عوامل مزاحم، شرایطی ایدهآل را برای مطالعه دقیقتر ساختار و رفتار سلولهای سرطانی فراهم میکند.
بیل نلسون، مدیر ناسا در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه (AFP) به این نکته اشاره کرده که در فضا، سلولها به دلیل عدم وجود گرانش، به هم نمیچسبند و در حالت معلق قرار دارند. این امر امکان تجزیه و تحلیل دقیقتر ساختار مولکولی نمونهها و بررسی دقیقتر تأثیرات داروها بر سلولها را فراهم میکند.
تحقیقات فضایی در زمینه سرطان، نه تنها به درک بهتر این بیماری کمک میکند، بلکه میتواند به ارتقاء روشهای درمان و تولید داروهای مؤثرتر نیز منجر شود. به عنوان نمونه، تحقیقات انجام شده توسط غول داروسازی مرک (Merck) در ایستگاه فضایی بینالمللی، منجر به تولید داروی ضد سرطان “کیترودا” (Keytruda) شده است. این دارو که به صورت داخل وریدی تجویز میشود، در حال حاضر به بیماران مبتلا به سرطان کمک میکند.
آزمایشی در سال 2017 نشان داد که یکی از مواد تشکیل دهنده کلیدی این دارو در فضا سریعتر از زمین به کریستال تبدیل میشود. این یافته، دریچهای نو به سوی اکتشافات جدید در زمینه ساخت و نگهداری داروها گشوده است.
تحقیقات فضایی در زمینه سرطان، گامی مهم در مسیر مبارزه با این بیماری طاقتفرسا است. شواهد نشان میدهد که محیط منحصر به فرد فضا میتواند به تسریع و ارتقاء این تحقیقات کمک کند و به نفع بیماران در سراسر جهان باشد.