با پیشرفت روزافزون هوش مصنوعی، مرز بین تعاملات انسانی و ماشینی روز به روز مبهمتر میشود. چتباتها و دستیارهای مجازی با قابلیتهای پیشرفته، توانایی شبیهسازی گفتگوهای انسانی را به گونهای ماهرانه به نمایش میگذارند. این پیشرفتها اگر چه تحولات شگفتانگیزی را در زمینه ارتباطات و خدماترسانی به همراه داشتهاند، اما چالشهای جدیدی را نیز پیش روی کاربران قرار دادهاند. یکی از مهمترین این چالشها، تشخیص هویت طرف مقابل در یک گفتگوی آنلاین است. آیا در آن سوی صفحه نمایش یک انسان واقعی قرار دارد یا یک هوش مصنوعی که به شکلی ماهرانه برنامهریزی شده است؟!
در دنیای امروز که کلاهبرداریهای آنلاین رو به افزایش است، توانایی تشخیص رباتها از انسانها اهمیت حیاتی پیدا کرده است. بسیاری از کلاهبرداران از چتباتها برای فریب کاربران و به دست آوردن اطلاعات شخصی آنها استفاده میکنند. از این رو، آشنایی با نشانهها و تکنیکهای تشخیص رباتها، میتواند به کاربران کمک کند تا از خود در برابر این تهدیدات محافظت کنند. در این مقاله از دیجی رو، به بررسی برخی از راهکارهای تشخیص رباتها در مکالمات آنلاین پرداخته و به شما کمک میکنیم تا با اطمینان بیشتری در فضای مجازی ارتباط برقرار کنید. با ما همراه باشید.
1. سبک گفتگوی بیش از حد رسمی
اگر تا به حال محتوای تولید شده توسط هوش مصنوعی را خوانده باشید، متوجه تفاوت آن با نوشتار طبیعی انسان شدهاید. دلیل این امر این است که مدلهای هوش مصنوعی معمولاً در نوشتههای خود قادر به تزریق طنز یا تجربیات شخصی که انسانها به طور طبیعی از آن استفاده میکنند، نیستند.
در حالی که تشخیص این موضوع در یک محیط آکادمیک یا حرفهای ممکن است دشوار باشد، زیرا بسیاری از مکالمات در این زمینهها به طور طبیعی رسمی هستند، اما در یک گفتگوی شخصی به شکلی ویژه مشخص میشود. بنابراین، اگر طرف مقابل از اصطلاحات عامیانهای که در تعاملات انسانی رایج است استفاده نکرده و بسیار رسمی صحبت میکند، ممکن است نشان دهنده این باشد که شما با یک ربات چت میکنید.
برای تمرین، توصیه میشود چندین تست تورینگ اجتماعی انجام دهید که معمولاً شما را با فردی برای تعیین اینکه آیا او یک انسان یا یک ربات هوش مصنوعی است، درگیر میکند. در این تست که به صورت بازی طراحی شده است، دو دقیقه فرصت دارید تا با طرف مقابل چت کرده و تشخیص دهید که ربات است یا انسان.
2. امتناع از تماس تلفنی یا ویدیویی
وقتی با یک فرد چت میکنید و موضوع چت برایتان بسیار مهم است، پیشنهاد کنید که با او تماس تلفنی یا ویدیویی برقرار کنید. اگر بهانه آورده و از این کار امتناع کرد، بهتر است احتیاط کنید. البته، نباید از قابلیتهای هوش مصنوعی در شبیهسازی ویدیوها و عکسها نیز غافل شوید و اگر طرف مقابل با تماس ویدیویی موافقت کرد، حتماً حرکات صورت او را با دقت بررسی کنید تا مشخص کنید که آیا ویدیو واقعی است یا با یک دیپ فیک روبرو هستید.
3. ناتوانی در پاسخ به سوالات پیچیده یا موشکافانه
نوع رباتهایی که بیشتر کلاهبرداران استفاده میکنند برای پاسخگویی به سوالات عمومی آموزش دیدهاند و شما را به کلیک کردن روی لینکی که احتمالاً اطلاعات شخصیتان را فاش میکند یا باعث از دست دادن پول شما میشود، ترغیب میکنند.
با توجه به این موضوع، این رباتها معمولاً برای پاسخ دادن به سوالات پیچیده و موشکافانه که نیاز به پاسخهای دقیق دارند، مجهز نیستند. بنابراین، اگر شک دارید که با یک ربات چت میکنید، از او بخواهید تا نظرش را در مورد یک رویداد اخیر یا موضوع خاصی که نیاز به تفکر انتقادی دارد، بیان کند و نحوه پاسخگویی او را به دقت زیر نظر گرفته و تحلیل کنید.
4. تلاش برای دسترسی به اطلاعات شخصی شما
آیا به نظر میرسد که طرف مقابلتان خیلی مشتاق است نام کامل شما یا سایر مشخصات شخصی (مانند مواردی که ممکن است به عنوان پاسخ به سوالات امنیتی انتخاب کرده باشید) را بداند؟
در ظاهر، این سوالات ممکن است بیضرر به نظر برسند، اما همه کاری که کلاهبرداران اینترنتی انجام میدهند این است که یک پروفایل گسترده از شما ایجاد میکنند که به آنها کمک میکند در صورت نیاز به حسابهای شما دسترسی پیدا کنند. بنابراین، مراقب باشید که چه مقدار اطلاعات را به اشتراک میگذارید.
5. تلاش برای هدایت شما به لینکهای خارجی
آیا فردی که با او چت میکنید با ارسال لینک به وبسایتهای دیگر سعی میکند مکالمه شما را قطع کند؟ این ممکن است در ابتدا بیضرر به نظر برسد، اما کلیک کردن روی این لینکها ممکن است شما را به سایتهای فیشینگ یا سایتهای مخرب هدایت کند که نرم افزاری را روی سیستم شما دانلود میکنند که میتواند امنیت یا امور مالی شما را به خطر بیندازد.
به همین دلیل، اگر طرف مقابل لینکهایی به وبسایتهای دیگر برای شما ارسال میکند، حتماً از ابزارهای ویژهای که برای این منظور طراحی شدهاند، برای بررسی امنیت لینکها قبل از باز کردن آنها استفاده کنید.
6. فقدان طنز در پاسخها
در شرایط عادی، زمانی که با کسی چت میکنید، لحظاتی وجود دارد که بحث به شوخی و ظنز آغشته میشود و تبادل شوخیهای طنزآمیز برای ادامه گفتگوی دوستانه انجام میشود. اما اگر به نظر میرسد که طرف مقابل به پاسخهای عمومی و کلیشهای بدون طنز اکتفا میکند، ممکن است به این معنی باشد که شما با یک ربات هوش مصنوعی چت میکنید.
جمعبندی
رباتهای چت گاهی اوقات به راحتی قابل تشخیص هستند. آنها کمی سریعتر تایپ میکنند، اشتباهات واضحی در مورد حقایق دارند یا توهمات را هم وارد گفتگوهایشان میکنند. اما با بهتر شدن هوش مصنوعی، این رباتها میتوانند مکالماتی انجام دهند که در ظاهر بسیار طبیعی به نظر میرسند. با این حال، میتوانید استراتژیهای ذکر شده در بالا را زمانی که با یک غریبه چت میکند، مورد استفاده قرار داده و تا حدودی بتوانید از واقعی بودن طرف مقابل اطمینان حاصل کنید. بنابراین، مراقب باشید و از این تکنیکها برای تشخیص رباتهای هوش مصنوعی که ممکن است به دنبال اطلاعات شما باشند، استفاده کنید.