به دنبال عرضهی بازی Pokémon Go، سهام شرکت نینتندو همچنان رو به اوجگیری است. بعد از افزایش 9.3 درصدی سهام به دنبال عرضهی بازی از هفتهی گذشته، قیمت سهام این شرکت در روز دوشنبه 24.52 درصد افزایش داشته و به 20260 ین ژاپن (193 دلار) رسیده است تا بیشترین مقدار بالا رفتن سهام این شرکت در یک روز را از سال 1983 شاهد باشیم، به نحوی که این موفقیت باعث شده که 7.5 میلیارد دلار به ارزش بازار این شرکت اضافه شود. این بازی در راس چارت دانلود اپلیکیشنها در کشورهای ایالات متحده، استرالیا و نیوزلند قرار گرفته و طبق گفتهی برخی از تحلیلگران بازار، در حال حاضر بر روی 5 درصد تمامی گوشیهای هوشمند اندرویدی در آمریکا نصب شده است.
نینتندو واقعا موفقیت عظیمی به دست آورده است، ولی باید به یاد داشت که این بازی تنها حاصل ساخت و نظارت این شرکت بازی ژاپی نیست. خالق این اپلیکیشن شرکت نیانتیک است، یک شرکت سازندهی بازیهای واقعیت افزونده که از مهرماه سال 2015 شرکت اسپینآفی از گوگل (تعریف رایج شرکت اسپین-آف بدین صورت است که بخشهای یک شرکت یا سازمان، به تجارتهای مستقل تبدیل شود) به شمار میرود و این بازی را در همکاری با شرکت Pokémon ساخته است. نینتندو سرمایهگذار هر دو شرکت مذکور (نیناتیک و Pokémon) است (که طبق گفتهی روزنامهی Financial Times در حدود 30 درصد درآمد بازی Pokémon Go را دریافت میکند)، ولی دانلود این اپلیکیشن رایگان است و درآمدزایی نینتدو به واسطهی ریز تراکنشهای درون بازی است.
طبق یک تحلیلگر معتبر، بازی Pokémon Go به منظور گذاشتن تاثیر بارزی بر میزان سود نینتندو باید ماهانه چیزی در حدود 140 تا 196 میلیون دلار در هر ماه درآمدزایی داشته باشد. خانم Mia Nagasaka از وبسایت Morgan Stanley در گفتگو با CNBC اعلام کرد که بازی Pokémon Go تخمین زده میشود که در اولین روز عرضهی خود در حدود 3.9 تا 4.9 میلیون دلار درآمدزایی داشته باشد، او اشاره میکند که این بازی باید موقعیت خود را در نزدیکی رتبههای بالایی چارتهای دانلود اپلیکیشنها برای چنین درآمدزایی حفظ کند. این درآمد میتواند از طریق ریز تراکنشها و همچنین از طریق ارتباطهای بازاریابی درون بازی نیز میتواند باشد یعنی کاربران به عنوان مثال با عرضهی Pokémon مخصوص مکانهای مختلف به سمت انجام تراکنشهای مالی کشانده شوند.
سوال مهمی که اینجا مطرح میشود دوام آوردن میزان توجهی فعلی نسبت به این بازی است. Tim Culpan از وبسایت Bloomberg مقایسهای بین عرضهی این بازی و رونمایی از کنسول Wii نینتندو در سال 2007 کرده است، به نحوی که کنسول مذکور باعث شد که قیمت سهام این شرکت به 67600 ین ژاپن، قبل از اینکه بعد از دو سال به حالت معمولی برگردد، افزایش داشته باشد.
گرچه ارائهی یک اکوسیستم سختافزاری جدید برای مدت بیشتری دوام خواهد آورد و Culpan اضافه میکند که مقایسهی بهتر میتواند با عناوین بازی معروفی نظیر Words With Friends باشد که تا چند هفته قبل از اینکه کاربران علاقهی خود را نسبت به آن از دست بدهند به صورت ویروسی مورد توجه قرار گرفت.
بازی Pokémon Go یقینا پتانسیل لازم را دارد. بازی که قسمتی از دوستداشتنیترین و شناخته شدهترین بازیهای جهان است و در حال حاضر محبوبیت آن ناشی از ارائه در تنها سه بازار است. (ارائهی این بازی در کشورهای دیگر، نظیر بریتانیا، متوقف شده است چون سرورهای نیناتیک در تلاش هستند از عهدهی محبوبیت فعلی این بازی برآیند). نحوهی فعلی اجرای بازی نیز نسبتا بدون مشکل است و یقینا جای بیشتر برای ایجاد تجربهی درگیرکنندهتر و غنیتر وجود دارد.
با این وجود، عدم توانایی نیانتیک از برآوردهسازی تقاضای جریان فعلی کاربران امری خوشایند نیست. و گرچه بازیکنان از این بازی فعلا راضی هستند، ولی اگر قابلیتهای جدیدی به آن اضافه نشود آیا در طی هفتهها یا ماههای آتی بسیاری از آنها به انجام این بازی ادامه میدهند؟ همراه با ارائهی اپلیکیشن اجتماعی Miitomo، بازی Pokémon Go نشان میدهد که نینتندو پتانسیل آزاد نشدهای زیادی در بازار موبایل دارد، حوزهای که سالیان سال از آن دوری کرده است. عناوین بازیهای نینتندوی بیشتری در چند ماه آینده به بازار خواهند آمد ولی این شرکت ابتدا باید ثابت کند که میتواند سود و توجهی نشات گرفته از محصول خود را حفظ کند.