هفته جاری شاهد رونمایی از نخستین فاز اجرایی شبکه ملی اطلاعات بودیم. این پروژه ملی پس از چندین سال تأخیر، با روی کار آمدن دولت یازدهم به صورت جدی کلید خورد تا در بررسیهای جامع انجام گرفته شروع به کار آن به سه فاز اجرایی مختلف تقسیم شود. اینک فاز نخست شبکه ملی اطلاعات با موفقیت و اختصاص هزینه 20 هزار میلیارد تومانی کلید خورده است تا مصرف کنندگان اینترنت در ایران بتوانند خیلی سریعتر و امنتر به محتوای داخلی دسترسی پیدا کنند.
احداث چنین شبکههایی که در سراسر جهان شاهد آنها هستیم، موجب میشود تا کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته وابستگی کمتری را به شبکه جهانی اینترنت داشته و استقلال واحدی را در شبکه کشور به وجود آورد. بدین ترتیب به لطف شبکه ملی اطلاعات دیگر خبری از اعمال نفوذها و همچنین تحریمهای ظالمانه بر روی اینترنت ایران نخواهد بود.
اگر تا به حال با توجه به تحریمهای غیرقانونی صورت گرفته علیه جمهوری اسلامی ایران بسیاری از شرکتها از اعطای خدمات به مصرف کنندگان ایرانی خودداری میکردند، اینک ما با احداث شبکه ملی اطلاعات مستلزم افزایش کیفیت و توسعه خدماتمان خواهیم داشت تا بتوانیم نیاز کاربران ایرانی را خودمان در داخل کشور تأمین کنیم. علاوه بر آن حقوق سادهی کاربران ایرانی نیز در بسیاری از وبسایتهای سرویس دهنده به هیچ عنوان رعایت نمیشد که بعضاً ما شاهد حضور گسترده افراد سودجو در این مبحث بودیم. حال ما این قدرت را خواهیم داشت تا با این کمپانیها وارد مذاکره شده و تمامی خدمات مورد نیاز کاربران را در اختیار هم میهنان خود قرار دهیم.
بدین ترتیب با انتقال سرورهای میزبان وبسایتهای محبوب و پربازدید ایرانی به داخل کشور، ترافیک این وبسایتها با افزایش خوبی روبهرو خواهد شد و در طول زمان خودش را نشان خواهد داد. به لطف شبکه ملی اطلاعات، دیگر کاربران برای دریافت محتوای مورد نظر خود از سرورهای ایرانی، دیگر نیازی به ارتباط با شبکه جهانی اینترنت نخواهند داشت تا تمامی این اطلاعات در داخل خود کشور به دست مصرف کننده برسد. بنابراین سرعت دانلود و بارگذاری به مراتب بیشتر از حال حاضر خواهد بود. حال کاربران ایرانی با اجرای این طرح در ارتباط با حریم شخصی خود نگران هستند و اعلام میکنند که با این کار به راحتی اطلاعات مختلفشان در اختیار نهادهای مختلف کشور قرار خواهد گرفت. محمود واعظی وزیر ارتباطات در ارتباط با این مورد توضیحاتی را ارائه کرده است که میتواند به طور کلی سوء تفاهم به وجود آمده و نگرانی کاربران ایرانی را حل و فصل نماید.
واعظی با تأکید بر اینکه شبکه ملی اطلاعات تنها مربوط به این وزارتخانه نبوده و دارای وسعت زیادی است عنوان کرد:
در طول 6 ماه گذشته جلسات منظمی همراه با بخش خصوصی، سه اپراتور اصلی تلفن همراه کشور، شرکت مخابرات، اف سی پی ها و شرکتهای تولیدکننده محتوا داشتیم و هر کدام داخل شرکتشان کمیته ویژهای برای شبکه ملی اطلاعات تشکیل دادند و نتیجه آن به بهرهبرداری از شبکه منتج شد. همواره از گذشته کسانیکه با شبکه ملی اطلاعات موافق بودند، شبهات زیادی را در ارتباط با آن نظیر اینکه “اگر شبکه ملی اطلاعات دایر شود، دسترسی مردم به اینترنت قطع میشود” مطرح کردند که بارها این موضوع را تکذیب کردیم زیرا قرار نیست این اتفاق بیفتد.
وزیر ارتباطات در ارتباط با نگرانیهای مردم عنوان کرد که حریم خصوصی هیچ ارتباطی با اینترنت و شبکه ملی اطلاعات نخواهد داشت. بر اساس قوانین وضع شده همانطور که در گذشته نیز وجود داشت، هویت تمامی مصرف کنندگان تلفن و اینترنت مشخص خواهد بود و هیچ ارتباطی با این شبکه نخواهد داشت. علاوه بر آن جهت در اختیار داشتن اطلاعات مربوط به هویت کاربران، نظام ایران نیز مطابق سایر نظامهای دنیا بدون حکم قضایی امکان پذیر نخواهد بود. واعظی معتقد است که باید تفکر ما ملی باشد و نباید به شبکه داخلی که توسط شرکتهای خصوصی مدیریت میشوند ابراز عدم اطمینان داشته باشیم!