سال گذشته با حضور وزیر تجارت خارجی فرانسه و هیئت همراه ایشان در ایران، عنوان شد که فرانسویها پس از توافق وین نگاه مثبتی را به سرمایه گذاری در ایران دارند. از همان زمان اعلام شد که یک اپراتور بزرگ فرانسوی با نام اورنج (Orange) که در حال حاضر در 28 کشور جهان به فعالیت مشغول است، قصد دارد برای همکاریهای بیشتر با اپراتورهای موبایلی ایران و تولید سیم کارتهای خود در کشورمان فعالیتهایی را انجام دهد.
واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در همان زمان عنوان کرد که این اپراتور خارجی در حال مذاکراتی با یکی از اپراتورهای مطرح ایرانی بوده تا بتواند به صورت جدی بخشی از سهام آن را خریداری کند. این صحبتها در حالی به میان آمد که مدیران رده بالای این اپراتور فرانسوی بارها گفته بودند که اورنج تمایل دارد تا در اپراتور مجازی موبایل ایران فعالیت داشته باشد.
هرچند آن زمان نام اپراتور مورد علاقهی فرانسویها اعلام نشد و تنها اواخر سال 1394 بود که شایعات خبر میدادند این اپراتور به احتمال زیاد «همراه اول» خواهد بود. با توجه به اینکه شرکت اورنج به عنوان مشاور شرکت مخابرات ایران مشغول فعالیت است و نقش اصلی اپراتور موبایل مخابرات سیار ایران را دو اپراتور همراه اول و ایرانسل در اختیار دارند، قطعاً هدف اورنج یکی از این اپراتورها بوده است. اما از آنجایی که سهامداران خارجی MTN ایرانسل را در اختیار دارند، تنها گزینهی پیش رو همراه اول بود.
اورنج به انگلیسی Orange، یک شرکت مخابراتی چند ملیتی مستقر در فرانسه است که در سطح بینالمللی خدمات مختلفی نظیر تلفن همراه، تلفن ثابت، اینترنت ثابت، اینترنت همراه و تلویزیون اینترنتی را ارائه میکند و اینک دارای بیش از 226 میلیون مشترک در سراسر جهان است. این کمپانی از سال 2000 میلادی توسط فرانس تلکوم خریداری شد و اینک به همین خاطر در کشور فرانسه مستقر است.
حال به نظر میرسد که پس از چندین ماه سکوت خبری، سفر رئیس جمهور ایران حسن روحانی به فرانسه موجب شده تا این شرکت خیلی سفت و سختتر از گذشته به دنبال محقق شدن خواستههای خود و سرمایه گذاری کلان در ایران باشد. اینک مسئلهی به وجود آمده این خواهد بود که چگونه یک شرکت خارجی قادر به خرید سهام یک شرکت ایرانی خواهد بود؟! در همین جریان وحید صدوقی مدیرعامل همراه اول بدون هرگونه اشارهای به جریانات در حال رخ دادن عنوان کرد که ورود اپراتورهای خارجی به بازار ارتباطات ایران در قالب خرید سهام امکان پذیر است اما مستلزم رعایت مقررات خاصی بوده که بحث در مورد آن زیاد است. وی همچنین عنوان کرده است که همراه اول هیچ مشکلی را برای واگذاری سهام در بورس پیش روی خود نمیبیند.
در حالی که این دو شرکت در سکوت کامل خبری به مذاکرات خود ادامه میدادند محمود واعظی عنوان کرد که دو اپراتور اورنج و همراه اول در حال مذاکره بوده و حین سفر به فرانسه، رئیس این اپراتور با واعظی دیدار و گفتگویی را به جهت جدیتر شدن مذاکرات داشته است.
اینک دیگر هیچ بعد پنهانی از این مذاکرات وجود ندارد. چرا که یکی از سخنگوهای این اپراتور فرانسوی عنوان کرده که آنها در حال مذاکره با اپراتور اول ارتباطی ایران یا همان همراه اول هستند. وی همچنین عنوان کرده است که نتایج این مذاکرات ظرف چند ماه آینده مشخص خواهد شد. این سخنگو همچنین با بیان اینکه هنوز برخی تحریمهای اقتصادی خاص در مورد ایران و برخی نهادهایش اجرا میشود، گفته است که در چنین شرایطی مطالعات امکانسنجی را برای دستیابی به آنچه در این فضای پیچیده ممکن است، انجام خواهیم داد