آلن تورینگ، ریاضیدان، فیلسوف و رمزنگار معروف بریتانیایی است که بیشترین شهرتش به دلیل فعالیتهایی نظیر کمک به ارتش انگلستان برای پیروزی و پایان جنگ جهانی دوم، ساخت ماشین دروغ سنج و طراحی مدلهای ابتدایی رایانه میباشد. شاید شما از خدمات این شخص مطلع نباشید، ولی او یکی از طراحان ابتداییترین رایانههای الکترونیکی بود که در ادامه منجر به ساخت اولین رایانهی تولید موسیقی شد. حال، دو تن از محققان دانشگاه کانتابوری موفق به ترمیم و بازیافت نخستین موسیقی ساخته شده آلن تورینگ به وسیله آن رایانه شدند.
در ابتدا تورینگ نمیدانست که اگر او کلیدهای مربوط به هر نت را با سرعت بفشارد، دستگاه قادر به تفکیک و ضبط آن با کیفیت مطلوب نخواهد بود. به عنوان مثال، اگر او شروع به نواختن موسیقی با استفاده از یک چرخهی چهارتایی با رایانه کند ، سیپییو سیستم یک نت ” سی ” میسازد، دقیقا شبیه به یک دستگاه ترکیب کنندهی امروزی. تورینگ این تئوری را در دانشگاه منچستر با یکی از اولین رایانههای خود آزمایش کرد. در آنجا وی به جای ساخت موسیقی، از ترکیب نتها برای نشان دادن قدرت محاسبه دستگاه استفاده کرد و خروجی کار او، چیزی شبیه به زنگهای اطلاع رسانی امروزی بود.
بعد از آن، تورینگ فهمید که با استفاده از این برنامه مجازی میتواند موفق به ساخت موسیقی شود، اما او علاقهای به انجام این کار نداشت. خوشبختانه، کریستوفر استراچی، موسیقیدان برجسته و برنامهنویس مستعد دانشگاه منچستر، با نوشتن یک برنامه کاربردی برای رایانهی تورینگ، به او کمک کرد تا پروژه خود را عملیاتی کند. با استفاده از این برنامه، که در آن زمان طولانیترین برنامهای بود که برای یک رایانه نوشته میشد، او به آزمایشگاه خود رفت و دوباره شروع به ساخت موسیقی کرد تا بتواند شنوندگان را غافلگیر کند. تورینگ با هیجانی وصف ناشدنی اسم پروژه خود را ” نمایش خدا ” گذاشت.
مدتها بعد بیبیسی، در سال 1951 موسیقی ساخته شده توسط رایانهی تورینگ را همراه با دو آهنگ دیگر پخش کرد. به هر حال امروز محققان با یافتن کدها، برنامههایی که تورینگ توانست اولین موسیقی الکترونیک را بسازد، موفق به بازیابی آن موسیقی شدند. فرکانسهایی که موسیقی تورینگ در آن زمان با آنها ضبط شد، بر روی رایانههای امروزی اجرا نمیشد، به همین سبب تیم تحقیقاتی با علم به این نکته، با فیلتر کردن نویزهای موجود روی فایل و بازنویسی برنامهها ، موفق به بازسازی موسیقی مورد نظر شدند.
فایل خروجی حاصله، صدایی شبیه و ما بین موسیقی الکترونیکی و ویولون دارد، اگر چه این موسیقی یک اثر شاخص و قوی نبود، اما راهی برای دیدن گوشهای از نبوغ آلن تورینگ به شمار میرفت. نظیر نیکولاس تسلا که در زمان خود یکی از بزرگترین دانشمندان عصر خویش بود، او نیز خدمات زیادی به جامعه ارائه نمود اما سر انجام، در سن 41 سالگی خودکشی کرد!