گوگل به تازگی اقدام به معرفی دو گوشی هوشمند جدید خود با نامهای پیکسل (Pixel) و پیکسل ایکس ال (Pixel XL) نموده است و قصد دارد تا این سری نوظهور را جایگزین سری گوشیهای نکسوس نماید. اما سؤالی که در اینجا به ذهن میرسد این است که به راستی این گوشیهای جدید چه تفاوتهایی با سری نکسوس دارند که باعث شده گوگل تحت یک نام تجاری جدید و با قیمتی نسبتاً بالاتر، آنها را عرضه نماید. در مطلب پیش رو قصد داریم تا پیکسل و پیکسل ایکس ال را با گوشیهای نکسوس سال قبل گوگل یعنی نکسوس 6 پی (Nexus 6P) و نکسوس 5 ایکس (Nexus 5X) مقایسه نماییم تا بتوانیم پاسخی برای این سوال خود بیابیم.
گوگل در سالهای گذشته آزمون و خطاهای زیادی را در سری نکسوس تجربه کرد و شاید الان به یک فرمول جدید دست یافته و تصمیم گرفته تا آن را در قالب یک سری جدید به مرحله اجرا در آورد. به عنوان مثال، گوگل با همکاری شرکت موتورولا گوشی نکسوس 6 را عرضه کرده بود که از سختافزاری رده بالا و اندازهای بزرگ برخوردار بود و در مقایسه با استاندارد نکسوس، بسیار گران قیمت محسوب میشد. با وجود اینکه برخی کاربران از معرفی این گوشی رده بالا و قدرتمند بسیار هیجان زده و خوشحال بودند، اما حتی بسیاری از طرفداران پر و پا قرص سری نکسوس نیز از قیمت بالای آن گلایهمند بودند و عرضه آن از طریق اپراتورهای مختلف و فروش قسطی آن هم نتوانست دردی دوا کند.
گوگل به سرعت از این اشتباه خود درس گرفت و برای سال 2015 دو گوشی نکسوس را تدارک دید؛ نکسوس 5 ایکس ال جی که ارزانتر بود و برای کاربران عادی در نظر گرفته شده بود و نکسوس 6 پی هواوی که از سختافزار قدرتمندتری برخوردار بود و برای راضی کردن دوستداران گوشیهای اندرویدی خالص و رده بالا طراحی شده بود. با عرضه این دو نکسوس جدید به نظر میرسید همه به خواسته خود رسیده و راضی هستند. همه افراد میتوانستند با پرداخت هزینهای کمتر از 400 دلار صاحب یک گوشی نکسوس 5 ایکس شوند و کسانی هم که توقع بالاتر و البته بودجه مناسبی در اختیار داشتند، میتوانستند با خرید نکسوس 6 پی به خواسته خود برسند.
اما گوگل امسال باز هم روند کاری خود را تغییر داده و روشی دیگر را در پیش گرفته است. گوشیهای جدید این شرکت نامگذاری متفاوتی دارند و دیگر خبری از پیشوند نکسوس در آنها نیست. همچنین ساخت هر دو گوشی پیکسل و پیکسل ایکس ال را تنها به یک شرکت، یعنی HTC سپرده است. از طرف دیگر این محصولات در واقع به غیر از اندازه و دقت تصویری صفحه نمایش و ظرفیت باتری، تفاوت بزرگ دیگری ندارند. گوگل در زمینه حافظه داخلی نیز حرکت رو به جلویی داشته و این بار مقدار این حافظه از 32 گیگابایت شروع میشود و کاربران پرمصرفتر هم میتوانند به سراغ مدل دارای 128 گیگابایت حافظه داخلی (غیر قابل ارتقاء بوسیله کارتهای میکرو اس دی) بروند.
خوب پس از این مقدمه نسبتاً طولانی به سراغ مقایسه پیکسلهای گوگل با نکسوسهای سال قبل این شرکت میرویم تا به ببینیم در زمینههای مختلف سختافزاری و نرمافزاری چه تفاوتهایی بین این دو سری وجود دارد. پس در ادامه با ما در دیجی رو همراه باشید.
طراحی کلی محصولات
نکسوس 5 ایکس ال جی ارزانترین نکسوس عرضه شده در سال 2015 بود. این گوشی هوشمند از بدنهای از جنس پلیکربنات (پلاستیک) و سختافزاری رده متوسط برخوردار بود که باعث میشد تا قیمت آن زیر 400 دلار باقی بماند. نکسوس 5 ایکس در مقایسه با مدل دیگر از حافظه رم کمتری برخوردار بود و پردازنده رده متوسط و صفحه نمایش فول HD آن، محصولی کاملاً معمولی و متوسط را شکل میداد.
اما در مقابل، نکسوس 6 پی هواوی مدل پرچمدار سال گذشته گوگل محسوب میشد و از بدنهای تمام فلزی و سختافزاری قدرتمندتر برخوردار بود. البته قیمت آن هم چندان بالا نبود و کاربران با پرداخت 500 دلار قادر بودند تا نسخه 32 گیگابایتی آن را تهیه نمایند. این گوشی در زمان خود از قدرتمندترین چیپ پردازشی موجود در بین گوشیهای هوشمند استفاده میکرد و کیفیت دوربین آن نیز بسیار فوقالعاده بود. گوگل با طراحی این گوشی رده بالا توانست کاربران بیشتری را با سری نکسوس آشنا کند و هواوی نیز با ساخت آن به محبوبیت بیشتری دست یافت.
در مورد گوشیهای پیکسل و پیکسل ایکس ال هم با وجود اینکه نمیتوان گفت از بهترین طراحی در بین گوشیهای پرچمدار برخوردار هستند، اما با این حال طراحی خوبی دارند و بسیار زیبا و جذاب به نظر میرسند. پشت بدنه این گوشیها ترکیب زیبایی از فلز و شیشه جلا داده شده است و یک اسکنر اثر انگشت نیز در این قسمت قرار دارد. لنز دوربین پشتی این گوشیها هم به خوبی در جای مناسب خود تعبیه شدهاند و هیچ برآمدگی قابل توجهی ندارند. همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، دو گوشی هوشمند پیکسل و پیکسل ایکس ال به غیر از اندازه و دقت تصویری صفحه نمایش، ظرفیت باتری و قیمت، تفاوت عمده دیگری ندارند. مدل 32 گیگابایتی گوگل پیکسل با قیمت پایه 649 دلار به فروش خواهد رسید و مدل پیکسل ایکس ال نیز 120 دلار گرانتر بوده و قیمت آن 769 دلار خواهد بود. رنگبندی این محصولات نیز نامگذاری منحصر به فردی دارند و با نامهای خیلی نقرهای، کاملاً مشکی و واقعاً آبی معرفی شدهاند!
مشخصات سختافزاری و امکانات
نکسوس 5 ایکس مجهز به صفحه نمایشی 5.2 اینچی از نوع IPS LCD با دقت تصویری فول HD و تراکم پیکسلی 423 پیکسل در اینچ بوده و بوسیله شیشه گوریلا گلس 3 محافظت میشود. ال جی برای پردازش اطلاعات در این گوشی هوشمند از چیپ 64 بیتی اسنپدراگون 808 استفاده کرده که شامل پردازندهای شش هستهای است. چهار عدد از هستههای این پردازنده با فرکانس 1.4 گیگاهرتز فعالیت میکنند و فرکانس کاری 2 هسته دیگر نیز 1.8 گیگاهرتز میباشد. به علاوه، این چیپ پزدارشی مجهز به پردازنده گرافیکی آدرنو 418 نیز است. میزان حافظه رم این محصول برابر 2 گیگابایت بوده و فضایی هم که برای ذخیره اطلاعات کاربر در نظر گرفته شده است برابر 16 گیگابایت است. باید به این نکته هم اشاره کنیم که امکان استفاده از کارتهای حافظه میکرو اس دی در نکسوس 5 ایکس وجود ندارد.
دوربین پشتی این نکسوس رده متوسط، 12.3 مگاپیکسلی و با اندازه دریچه دیافراگم f/2.0 است و مجهز به قابلیتهایی نظیر فوکوس خودکار لیزری و فلش LED از نوع dual-tone میباشد. لنزی هم که در جلوی بدنه برای تهیه عکسهای سلفی و برقراری تماسهای ویدیویی تعبیه شده 5 مگاپیکسلی است. باتری کوچک و البته غیر قابل جداسازی 2,700 میلی آمپر ساعتی تعبیه شده در آن هم وظیفه تأمین انرژی گوشی را بر عهده دارد. به غیر از موارد فوق، سایر ویژگیهای مرسوم در گوشیهای هوشمند هم در نکسوس 5 ایکس به چشم میخورد که از آن جمله میتوان به مواردی همچون اسکنر اثر انگشت، وای فای، بلوتوث نسخه 4.2، مکان یاب (GPS)، اتصال NFC و پورت USB Type-C اشاره کرد.
پیشرفتهترین نکسوس ارائه شده توسط گوگل، یعنی نکسوس 6 پی هواوی نیز مجهز به یک صفحه نمایش 5.7 اینچی از نوع AMOLED با دقت تصویری QHD و تراکم پیکسلی 513 پیکسل در اینچ بوده و بوسیله گوریلا گلس 4 محافظت میشود. چیپ پردازشی این گوشی نیز در مقایسه با نکسوس 5 ایکس کمی قویتر است. این چیپ پردازشی 64 بیتی از محصولات کوالکام بوده و اسنپدراگون 810 نام دارد که شامل پردازندهای هشت هستهای به همراه پردازنده گرافیکی آدرنو 430 میباشد. شایان ذکر است که چهار عدد از هستههای پردازشی آن با فرکانس 1.55 گیگاهرتز فعالیت میکنند و فرکانس کاری 4 هسته دیگر نیز برابر 2.0 گیگاهرتز است. میزان حافظه رم در نظر گرفته شده برای نکسوس 6 پی یک گیگابایت بیشتر از نکسوس 5 ایکس و برابر 3 گیگابایت بوده و حافظه داخلی آن نیز بسته به مدل آن در سه مقدار 32، 64 و 128 گیگابایت ارائه شده است که البته باز هم امکان استفاده از کارتهای حافظه میکرو اس دی وجود ندارد.
این گوشی در پشت بدنه خود دقیقاً از همان لنز 12.3 مگاپیکسلی نکسوس 5 ایکس بهره میبرد، اما دوربین جلویی آن کمی باکیفیتتر بوده و 8 مگاپیکسلی است. باتری نکسوس 6 پی نیز در مقایسه با دیگر نکسوس سال 2015 ظرفیتی بیشتر و برابر 3,450 میلی آمپر ساعت دارد که البته غیر قابل جداسازی است. در کنار همه اینها بیشتر ویژگیهای معمول در گوشیهای هوشمند مانند اسکنر اثر انگشت، وای فای، بلوتوث نسخه 4.2، مکان یاب (GPS)، اتصال NFC و پورت USB Type-C، در نکسوس 6 پی نیز وجود دارند. همچنین گوگل امکانات صوتی بهتری را نیز برای این مدل از نکسوسهای خود در نظر گرفته و بلندگوهای استریوی تعبیه شده در جلوی بدنه آن، کیفیت صوتی بسیار خوبی را ارائه میکنند.
حال میرسیم به گوشیهای جدید گوگل که به عنوان جایگزین نکسوسهای مذکور معرفی شدهاند. گوشی هوشمند گوگل پیکسل که نام ساده آن نشان دهنده طراحی آن برای کابران عادی میباشد، از صفحه نمایشی 5.0 اینچی از نوع AMOLED برخوردار بوده و با شیشه گوریلا گلس 4 محافظت میشود. دقت تصویری این صفحه نمایش برابر 1920 در 1080 پیکسل میباشد که باعث شده تا تراکم پیکسلی آن برابر 441 پیکسل در اینچ باشد. باتری پیکسل نیز ظرفیتی 2,770 داشته و غیر قابل جداسازی است. اما مدل پیشرفتهتر پیکسلهای گوگل که با نام پیکسل ایکس ال معرفی شده است، مجهز به صفحه نمایشی نسبتاً بزرگتر و 5.5 اینچی از نوع AMOLED بوده و همانند مدل دیگر توسط شیشه گوریلا گلس 4 محافظت میشود. دقت تصویری صفحه نمایش پیکسل ایکس ال از جمله موارد اختلافی آن با مدل استاندارد پیکسل بوده و برابر 2560 در 1440 پیکسل و یا به عبارتی QHD است که تراکم پیکسلی فوقالعاده 534 پیکسل در اینچ را برای آن به ارمغان آورده است. باتری این محصول نیز کمی بزرگتر بوده و ظرفیتی 3,450 میلی آمپر ساعتی دارد.
به غیر از موارد فوق، همانطور که قبلاً هم گفتیم دو گوشی تفاوت چندان قابل توجه دیگری ندارند. هر دوی این محصولات از چیپ پردازشی 64 بیتی اسنپدراگون 821 استفاده میکنند که از بهروزترین پردازندههای موجود در حوزه گوشیهای هوشمند است. این چیپ پردازشی از چهار هسته پردازشی برخوردار است که چهار عدد از آنها با فرکانس 1.6 گیگاهرتز فعالیت میکنند و فرکانس دو هسته دیگر نیز برابر 2.15 گیگاهرتز میباشد. گوگل برای هر دو گوشی پیکسل و پیکسل ایکس ال، 4 گیگابایت حافظه رم در نظر گرفته و میزان حافظه داخلی نیز از بین مدلهای 32 و 128 گیگابایتی قابل انتخاب است. البته لازم است اشاره کنیم که امکان ارتقای حافظه داخلی بوسیله کارتهای حافظه میکرو اس دی وجود ندارد و خریداران باید در هنگام خرید، دقت کافی را داشته باشند تا مدل مناسبی را انتخاب نمایند.
اما یکی از برترین ویژگیهای گوشیهای جدید گوگل که تأکید زیادی هم بر روی آنها شده، کیفیت بالای دوربین پشتی آنها است. این دوربین 12.3 مگاپیکسلی با اندازه دریچه دیافراگم f/2.0 توانسته امتیاز 89 را در تست DxOMark کسب کند که در واقع بالاترین امتیاز کسب شده توسط یک گوشی هوشمند میباشد. فوکوس خودکار تشخیص فاز و فلش LED از نوع dual-tone از دیگر امکانات این دوربین است. پیکسل و پیکسل ایکس ال در جلوی بدنه خود نیز مجهز به یک لنز 8 مگاپیکسلی با همان اندازه دریچه دیافراگم f/2.0 هستند که برای تهیه عکسهای سلفی، کاملاً مناسب و قابل قبول است. علاوه بر همه اینها، بیشتر امکانات مرسوم در گوشیهای هوشمند همچون اسکنر اثر انگشت، وای فای، بلوتوث نسخه 4.2، مکان یاب (GPS)، اتصال NFC و پورت USB Type-C نیز در این گوشیها قابل استفاده خواهد بود.
سخن آخر
خوب به انتهای مقایسه خود رسیدیم و در این قسمت باید با جمعبندی مطالب فوق و در نظر گرفتن تمام ویژگیها و امکانات نکسوس 5 ایکس، نکسوس 6 پی، پیکسل و پیکسل ایکس ال به یک نتیجه منطقی برسیم. در ابتدا باید بگوییم با اینکه توقف خط تولید گوشیهای نکسوس ممکن است برای طرفداران دو آتشه این سری، ناراحت کننده باشد اما با این حال تغییرات اجتناب ناپذیرند و دیر یا زود باید گوگل یک خانه تکانی حسابی در زمینه گوشیهای هوشمند خود انجام میداد. مطمئناً مهندسین گوگل ساعتهای زیادی را صرف طراحی گوشیهای پیکسل نمودهاند و تجربه آنها در تولید سری نکسوس کمک بسیار زیادی به موفقیت این محصولات خواهد کرد.
امید بسیار زیادی وجود دارد که پیکسل و پیکسل ایکس ال بتوانند در بازار گوشیهای هوشمند جایگاه خوبی به خود اختصاص دهند و بتوانند باعث رشد بیش از پیش پلتفرم اندروید شوند. در واقع این گوشیها را میتوان به عنوان پاسخ جدی گوگل به سری آیفون و به مبارزه طلبیدن اپل، قلمداد کرد. سختافزار رده بالا و دوربین قدرتمند پیکسل مطمئناً به خوبی توان رقابت با تمامی پرچمدارهای بازار را خواهد داشت و قیمت معقول و مناسب آن نیز میتوانند به فروش هر چه بیشتر آن کمک کند. گوگل استراتژی پیشین خود را اصلاح کرده و به جای اینکه یک گوشی ارزان قیمت را همراه با یک گوشی رده بالا راهی بازار کند (کاری که سال گذشته با نکسوس 5 ایکس و نکسوس 6 پی انجام داد)، دو گوشی تقریباً مشابه و باکیفیت را تنها با اختلافی جزئی در اندازه و ظرفیت باتری تولید کرده است.
یکی دیگر از نکات جالب توجه در مورد نکسوسهای سال گذشته و همچنین گوشیهای پیکسل این است که گوگل امکان استفاده از کارتهای میکرو اس دی را برای هیچکدام از آنها در نظر نگرفته و قصد دارد تا با این کار، کاربران را به استفاده از فضای ابری ترغیب کند. در نهایت باید گفت اگر از طرفداران سری نکسوس و محصولات گوگل هستید، پیکسل و پیکسل ایکس ال کاملاً باب میل شما طراحی شدهاند و میتوانند شما را راضی کنند. پس نیازی نیست از توقف خط تولید نکسوس ناراحت نباشید.