بحث استفاده یا عدم استفاده از فیلترهای محافظ UV دوباره داغ شده است. بعضی از عکاسان تا زمانی که فیلتر محافظ را تهیه نکرده باشند اصلاً جعبه لنز را باز نمیکنند، در حالی که عدهای دیگر به هیچ وجه از این فیلترها استفاده نمیکنند. به نظر میرسد که همه عکاسان در مورد استفاده یا عدم استفاده، خرید مدل، زمان استفاده و هرچیز دیگری در مورد این فیلترها با هم اختلاف نظر دارند. حتی راجر سیکالا (Roger Cicala)، مسئول موسسه کرایه لنز که دارای بیش از 20 هزار لنز از سازندههای مختلف است نمیتواند جواب سادهای در مورد استفاده از این لنزها بدهد.
سیکالا به تازگی در مطلبی در وبلاگ خود، به تشریح رابطه بین لنز و فیلترمحافظ پرداخته است. به گفته او رابطه این دو بسیار پیچیده است. وی در این پست اشاره کرده که مهمترین عامل در این بین، مقایسه قیمت فیلترهای محافظ با هزینه تعمیر لنز است. برای مثال اگر قیمت قسمت جلویی لنز کلاً 70 دلار باشد، استفاده از یک فیلتر محافظ 120 دلاری زیاد عاقلانه نیست.
البته سیکالا در ادامه به افزایش قیمت تعمیرات لنزهای جدید نیز اشاره کرده. این نکته بیشتر در مورد لنزهای قدرتمند صادق است، اما بعضی از لنزهای میان رده نیز همچین وضعیتی دارند. برای مثال قسمت جلویی لنز 1200 دلاری نیکون مدل 120-24 f/4 حدود 320 دلار است. همچنین تعمیرات این قسمت در مدلهای گران قیمت Zeiss Otus بین 900 تا 1500 دلار خواهد بود.
با اینکه فیلترهای محافظِ پیشرفته امروزه تا 120 دلار نیز قیمت دارند، اما به نظر میرسد که استفاده از آنها، مخصوصاً زمانی که از لنزهای جدید و حرفهای استفاده میکنید، بهتر باشد. البته باز هم نکات دیگری در این تصمیم گیری دخالت دارند. مثلاً به گفته سیکالا خط و خشهای ریزی که به مرور زمان در لنز پیدا میشوند هیچ تاثیری در کیفیت عکس ندارند. البته اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که بعد از مدتی لنزهای خود را میفروشید، شاید بهتر باشد که به چشم سرمایه گذاری به این فیلترها نگاه کرده و یکی از آنها را تهیه کنید، چون وجود خط و خش در لنز تأثیر زیادی روی قیمت آن دارد.
البته به گفته سیکالا کاربران باید به نحوه استفاده از لنز خود نیز توجه داشته باشند. مثلاً اگر یک لنز برای استفاده در استودیو عکاسی خریداری شده هیچ احتیاجی به فیلتر محافظ نخواهد داشت، اما اگر قرار است که با آن در طبیعت عکس گرفته شود حتماً استفاده از یک فیلتر محافظ توصیه میشود.