شاید ساخت یک گوشی میان رده با عملکرد مناسب از طراحی و تولید گوشیهای پرچمدار نیز مشکل تر باشد. برای ساخت یک گوشی پرچمدار کافی است که از قوی ترین قطعات و اجزای موجود استفاده کرد، اما برای ساخت یک دستگاه میان رده سازندگان همیشه با این سوال مواجه هستند که آیا باید یک گوشی مشابه با پرچمدارای قدیمی خود تولید کنند؟ و یا اینکه باید با حفظ قیمت، از بهترین قطعات و اجزای موجود در بازار برای ساخت دستگاه مورد نظر خود استفاده کنند?
سونی در ساخت گوشیهای میان رده جدید تلاش داشته تا با استفاده از پردازندههای جدید و استفاده از دوربینهای قدیمی اما قدرتمند خود، تعادل را بین مسائل بالا رعایت کند. در مطلب پیش رو دو تا از جدیدترین دستگاههای میان رده سونی به نام اکسپریا ایکس ای 1 (Xperia XA1) و اکسپریا ایکس ای 1 الترا (Xperia XA1 Ultra) را که در نمایشگاه MWC بارسلونا معرفی شده اند مورد بررسی قرار گرفته اند. با دیجی رو همراه باشید.
طراحی مشابه با مدلهای قبلی، اما با پیشرفتهایی مهم
سونی با طراحی گوشیهای جدید خانواده ایکس ای نشان داده که به زبان طراحی قدیمی خود کماکان وفادار است و هیچ مشکلی با آن ندارد. همانند گوشیهای ایکس ای و ایکس ای اولترا، دستگاههای جدید سونی نیز دارای دکمه پاور گرد و بلندی هستند که زمانی جزو مولفههای اصلی گوشیها سونی بود. امروزه این دکمه در اکثر گوشیها سونی، به زیر اسکنر اثرانگشت منتقل شده است.
همانند مدلهای قبلی خانواده ایکس ای، گوشههای گرد این دستگاهها نیز ابتدا مسطح میشود و سپس انحنای دیگری پیدا میکند. این در حالی است که گوشههای اکسپریا ایکس زد پرمیوم (Xperia XZ Premium) کاملا مسطح و بدون شکستگی است.
البته اکسپریا ایکس ای 1 و ایکس ای 1 الترا از لحاظ طراحی تفاوتهایی نیز با گذشتگان خود دارند. مثلا گوشههای دستگاه بیشتر حالت مربعی شکل دارند و در پایین بدنه به جای استفاده از درگاه مینی یو اس بی، از درگاه یو اس بی نوع سی استفاده شده است. همچنین بلندگوهای جدید استریو نیز به جلوی گوشی اضافه شده است که تغییر بسیار مهم و مفیدی است.
اندازه مناسب صفحه نمایش اما با رزولوشنی نه چندان رضایت بخش
به جز اکسپریا ایکس زد پرمیوم، سایر دستگاههایی که سونی در نمایشگاه MWC معرفی کرده است صفحه نمایش چندان فوق العادهای ندارند و گوشیهای ایکس ای 1 و ایکس ای 1 الترا که جزو محصولات میان رده سونی هستند نیز طبیعتا همین وضعیت را دارند. اندازه صفحه نمایش و کیفیت تصویر این گوشیها همانند پیشینیان خود در خانواده ایکس ای است. ایکس ای 1 دارای صفحه نمایش 5 اینچی با کیفیت 720p، و فبلت ایکس ای 1 الترا دارای صفحه نمایش 6 اینچی با کیفیت 1080p است. تراکم پیکسلی هر دو گوشی به نسبت چیزی که از آنها انتظار میرود کمتر است، ولی این کم بودن کیفیت صفحه روی قیمت فروش آنها تاثیر قابل توجهی نداشته است.
اکسپریا ایکس ای 1 و ایکس ای 1 الترا صفحه نمایش چندان فوقالعادهای نداشتند، در حال حاضر نیز به نطر میرسد که سونی اهمیتی به این موصوع نداده و عملکرد صفحه نمایش را در گوشیهای جدید XA1 بهبود نداده است. با اینکه این دستگاهها روشنایی خوبی دارند، اما به نظر میرسد که رنگها به سمت طیف سردتر کشیده شدهاند.
البته سونی با استفاده از طراحی بدون قاب و خمیده کردن گوشههای صفحه نمایش سعی کرده تا نقایص موجود در رنگها و وضوح تصویر را پوشش دهد.
به روزرسانیهای مناسب برای افزایش عملکرد در سطح گوشیهای میان رده
همانند ایکس ای و ایکس ای الترا که از پردازندههای قدیمی هلیو پی 10 در آنها استفاده شده بود، سونی در این گوشیهای جدید از پردازندههای نه چندان محبوب مدیاتک استفاده کرده است. البته این گوشیها دارای پردازندههای هشت هستهای هلیو پی 20 هستند که تنها پنج ماه از معرفی آنها گذشته است.
همچنین سونی رم هرکدام از این گوشیها را به نسبت مدلهای قبلی افزایش داده، به این ترتیب ایکس ای 1 دارای رم سه گیگابایتی، و ایکس ای 1 الترا دارای رم چهار گیگابایتی است.
تغییر پردازنده و افزایش رم باعث شده که این دستگاهها بدون اینکه به انرژی بیشتری نیاز داشته باشند یا قیمت آنها افزایش پیدا کند، به نسبت مدلهای قبلی از قدرت بیشتری برخوردار باشند. این گوشیها برای انجام کارهای روزمره، گشت زدن در اینترنت، شبکههای اجتماعی و اجرای اکثر برنامههای کاربردی هیچ مشکلی ندارند. البته شاید این دستگاهها قادر به اجرای جدیدترین بازیهای سه بعدی با بالاترین فریم ریت نباشند، اما اکثر کاربران همچین انتظاراتی از گوشی میان رده خود ندارد.
استفاده از دوربین پرچمدار قدیمی
قدرت پردازش این گوشیها افزایش پیدا کرده است، اما دوربین آنها دقیقا همان مدلی قدیمیای است که سونی در چندین دستگاه از آنها استفاده کرده است. این دوربین برای اولین حدود یک سال و نیم پیش، در گوشیهای پرچمدار اکسپریا زد 5 به کار رفته بود و حالا به سری جدید گوشیهای ایکس ای رسیده است. استفاده از این دوربین قدرتمند 23 مگاپیکسلی در هر دو مدل باعث شده که این گوشیها نسبت به پیشینان خود که دارای دوربینهای 13 و 21.5 مگاپیکسلی بودند پیشرفت قابل ملاحظهای کرده باشند.
همانند زد 5، این دستگاهها نیز دارای لرزشگیر اپتیکال 3 محوره هستند که در سایر رقبای میان رده وجود ندارد. قابلیت فوکوس خودکار چندگانه و تنظیم عدد ISO تا 6400 به کاربران این اطمینان را میدهد که با خرید این گوشیها و بدون پرداخت هزینه اضافی میتوانند عکسهای زیبا و رضایت بخشی را ثبت کنند.
در جلوی گوشی ایکس ای 1 یک دوربین 8 مگاپیکسلی وظیفه گرفتن سلفی و برقراری تماسهای ویدئویی را برعهده دارد، این در حالی است که ایکس ای 1 الترا دارای دوربین سلفی 16 مگاپیکسلی همراه با فلش الایدی است. از این ترکیب در گوشیهای ایکس ای و ایکس ای الترای قدیمی نیز استفاده شده و نتایج رضایت بخشی به دست آمده بود، به همین دلیل سونی دوربین سلفی این گوشیها را تغییر نداده است.
سونی به فکر بهبود عملکرد باتری نبوده است
سونی در مدلهای قبلی خانواده ایکس ای از باتریهای کم ظرفیت 2300mAh و 2700mAh استفاده کرده بود که برای گوشیهایی با این ابعاد صفحه به نطر میرسید که کافی نباشند، اما متاسفانه سونی به این وضعیت هیچ توجهی نشان نداده و گوشیهای جدید را با همان باتری مدلهای قبلی معرفی کرده است.
البته هر دو گوشی از تکنولوژی شارژ سریع Pump Express+ 2.0 مدیاتک پشتیبانی میکنند و برای کم شدن مصرف باتری، از الگوریتم شارژ Qnovo که سونی در گوشیهای گران قیمت خود به کار برده استفاده میکنند.
انتظارات از اکسپریا ایکس ای 1 و ایکس ای 1 الترا
به نظر میرسد که سونی برای طراحی گوشیهای ایکس ای 1 و ایکس ای 1 الترا نگاه زیادی به مدلهای سال گذشته ایکس ای و ایکس ای الترای خود داشته است. اما سونی به اندازه کافی در بازار گوشیهای تلفن همراه بوده و این توانایی را دارد تا با طراحی گوشیهای مشابه با مدلهای قدیمی، ویژگیهای جدیدی را با بهبود مشخصات فنی به خریداران ارائه کند. البته نباید انتظار داشته باشیم که XA1 و XA1 Ultra با گوشیهای خانواده ایکس زد سونی به رقابت بپردازند، اما افزایش قدرت پردازنده و رم، استفاده از دوربین بسیار با کیفیت و افزودن اسپیکرهای استریو به جلوی گوشی باعث شده تا نسل جدید گوشیهای خانواده XA عملکرد خوب و راضی کننده ای داشته باشند.
با اینکه ایکس ای 1 الترا دارای رم بیشتر، دوربین سلفی قویتر و باتری بزرگتر است، اما تشابه فنی زیاد این دو دستگاه باعث شده که کاربران با توجه به سلیقه و نیازهای خود گوشی دلخواه را انتخاب کنند. به نظر میرسد که برخلاف مدلهای قبلی، تفاوت اصلی این دو دستگاه در اندازه صفحه باشد و مهمترین معیار کاربران برای انتخاب یکی از این مدلها، اندازه صفحه نمایش باشد.
هر دوی این گوشیها در بازار بسیار شلوغ دستگاههای میان رده عرضه خواهند شد. در این محدوده گوشیها بسیاری از تولیدکنندگان مختلف وجود دارد که در برخی موارد با مشخصات فنی بهتر، قیمت پایین تری نسبت به محصولات سونی دارند. اما آیا این مساله باعث میشود که فروش این گوشیها کم باشد؟ باید تا اواخر ماه آوریل که اکسپریا ایکس ای 1 وارد بازار میشود برای یافتن جواب این سوال صبر کنیم. همچنین سونی اعلام کرده که ایکس ای 1 الترا نیز در فصل تابستان وارد بازار خواهد شد. با اینکه قیمت مدل الترا هنوز مشخص نیست، اما گفته شده که ایکس ای 1 با قیمتی حدود 300 دلار وارد بازار خواهد شد.