از جیب برها گرفته تا بدافزارها (Malware) و مهاجمین اینترنتیای که همواره به دنبال راه و تکنیکی جدید برای در دست گرفتن کنترل دستگاهها هستند، گوشی اندرویدی شما همیشه در معرض خطر است.
پیش از اینکه به آموزشهای این مطلب برسیم لازم است به این نکته اشاره کنیم که هیچ راه مطمئن و صد در صدی برای مقابله با هکرها وجود ندارد و در صورتی که یک حمله پیچیده به دستگاه انجام شود، جلوگیری از نفوذ مهاجمین بسیار مشکل خواهد بود.
با اینحال راههای ساده و فراوانی وجود دارد که گوشی را در برابر اکثر خطرات بیمه میکند. همانطور که یک قفل بزرگ دزدهای معمولی را از خانه دور میکند، یک پسورد نیز میتواند تلاش جیب برها را خنثی کند و استفاده از تنظیمات امنیتی درست، جلوی بسیاری از بدافزارها را خواهد گرفت.
در ادامه 6 راه ساده که با استفاده از آنها میتوانید دستگاه اندرویدی خود را ایمن نگاه دارید مرور میکنیم.
1- گوشی خود را قفل کنید
شاید این نکته که باید همیشه از یک رمز عبور برای روشن کردن صفحه گوشی استفاده کنید بدیهی به نظر برسد، اما کاربران بسیاری وجود دارند که هنوز این قابلیت مهم را فعال نکرده وگوشی خود را در معرض خطر قرار میدهند. البته شاید وارد کردن چندین باره رمز عبور هنگامی که استفاده زیادی از دستگاه داشته باشید کمی خسته کننده به نظر برسد، اما به این فکر کنید که همیشه این احتمال دارد گوشی شما در تاکسی جا بماند و یا یک جیب بر آن را از شما بدزدد. پس همین حالا با مراجعه به منوی تنظیمات و سپس ورود به قسمت امنیت، قابلیت قفل صفحه را فعال کنید و یا در صورتی که از یک دستگاه جدید استفاده می کنید، اثر انگشت خود را به عنوان قفل گوشی وارد کنید.
همچنین میتوانید از قابلیت قفل هوشمند (Smart Lock) اندروید استفاده کنید. با استفاده از این ویژگی میتوانید قفل گوشی را با چهره خود باز کنید، و یا دستگاه را به نحوی تنظیم کنید که در خانه یا در محلهایی که استیکر NFC چسباندهاید نیازی به وارد کردن پسورد وجود نداشته باشد.
2- دستگاه خود را مکان یابی کرده و اطلاعات آن را از راه دور پاک کنید
بعد از فعال کردن قفل گوشی هنوز هم این احتمال وجود دارد که دستگاه شما گم شده و یا دزدیده شود. در اینصورت میتوانید با استفاده از “مدیریت دستگاه اندرویدی” یا همان Android Device Manager محل گوشی خود را مشخص کرده و یا حتی تمامی اطلاعات آن را پاک کنید. اما برای استفاده از این ویژگی بسیار کاربردی لازم است که برخی از تنظیمات گوشی را فعال دهید.
برای اینکار وارد Settings شده و تنظیمات گوگل را پیدا کنید. از صفحه باز شده گزینه امنیت یا Security را انتخاب کرده و در اینجا دو گزینه Remotely locate this device و Allow remote lock and erase را فعال کنید. همچنین میتوانید وارد این لینک شده و از روشن بودن این ویژگی برای دستگاه آندرویدی خود مطلع شوید.
با این ترتیب حتی بعد از گم شدن و یا دزدیده شدن گوشی، به محض اینکه دستگاه شما به اینترنت متصل شود میتوانید از محل دقیق آن اطلاع یابید و یا در صورت لزوم تمامی اطلاعات موجود در آن پاک کنید.
3- نصب اپلیکیشن از منابع غیرمعتبر را غیرفعال کنید
مراحل بالا مربوط به خطرات فیزیکی بود، در ادامه این مطلب به مسائل مربوط به بدافزارها میپردازیم.
تقریبا میتوانیم مطمئن باشیم که اپلیکیشنهای موجود در مارکت گوگل بدون بدافزار هستند و مشکلی برای دستگاههای ما ایجاد نمیکنند، اما در مورد اپلیکیشنهایی که کاربران از مارکتها و سایتهای غیر رسمی دریافت میکنند این اطمینان وجود ندارد.
البته دریافت اپلیکیشن از مارکتهای معتبری مثل اپ استور آمازون نیز خطری برای گوشی ایجاد نمی کند، مشکل اصلی مربوط به وبسایتها و نرم افزارهای غیر امنی است که تلاش دارند بدون اجازه کاربران اپلیکیشنهای مخرب خود را نصب کنند.
خوشبختانه در دستگاههای اندرویدی قابلیتی وجود دارد که باعث میشود تنها اپلیکیشنهای دریافتی از گوگل پلی بر روی گوشی نصب شوند. برای روشن کردن این قابلیت وارد تنظیمات گوشی شده و بخش امنیت یا Security را انتخاب کنید و سپس گزینه Unknown sources را غیر فعال کنید. البته به خاطر داشته باشید که برای دریافت اپلیکیشن از مارکتهایی مثل بازار باید این گزینه را فعال کرده و پس از اتمام کار دوباره آن را غیرفعال کنید.
4- به اندروید اجازه دهید تا اپلیکیشنهای شما را بررسی کند
با اینکه گوگل تلاش زیادی دارد تا اجازه ورود بدافزارها به مارکت گوگل را ندهد، اما همیشه این احتمال وجود دارد که برخی از اپلیکیشنهای مخرب وارد گوگل پلی شوند. با اینحال ویژگی مفیدی در دستگاههای اندرویدی وجود دارد که با استفاده از آن میتوان به صورت دورهای تمام نرم افزارهای نصب شده بر روی گوشی را بررسی کرده و اپلیکیشنهای مخرب را شناسایی کرد.
وارد تنظیمات گوشی شده و تنظیمات گوگل را پیدا کنید. در صفحه باز شده گزینه امنیت یا Security را انتخاب کرده و سپس وارد منوی بررسی اپلیکیشنها یا Verify Apps شوید. در صفحه باز شده قابلیت Scan device for security threats setting یا بررسی دستگاه برای تهدیدات امنیتی را فعال کنید. به این ترتیب گوگل اپلیکیشنهای دستگاه را بررسی و نرم افزارهای مخرب را تشخیص میدهد.
5- گوشی خود را به روز رسانی کنید
هکرها همواره در تلاشند تا با استفاده از روشهای جدید به گوشیهای اندرویدی شما دسترسی پیدا کنند، و به همین دلیل گوگل نیز این حفرههای امنیتی را به سرعت شناسایی کرده و به روز رسانیهای امنیتی زیادی را برای جلوگیری از نفوذ این افراد منتشر میکند.
به این ترتیب به روز رسانی گوشی یکی از فعالیتهای مهم در زمینه امنیت دستگاه است. در صورت آپدیت نکردن دستگاه احتمال نفوذ هکرها بسیار بالا خواهد بود.
معمولا گوشیهای اندرویدی در صورتی که آپدیت جدیدی برای آنها ارسال شود به کاربر اطلاع خواهند داد، اما برای چک کردن دستی به روز رسانیها می توانید وارد تنظیمات دستگاه شده و گزینه درباره گوشی یا About Phone را انتخاب کنید. از صفحه باز شده منوی به روز رسانیهای سیستم یا System Updates را انتخاب کرده و آپدیتهای ارسالی از طرف گوگل یا سازنده گوشی را بررسی کنید.
6- قابلیت مرور امن در مرورگر کروم را فعال کنید
اپلیکیشنهای مخرب تنها تهدیداتی نیستند که ممکن است با آنها مواجه شوید، بلکه وبسایتهای زیادی وجود دارند که گردانندگان آنها در تلاشاند تا با تکنیکهای فیشینگ (Phishing) اطلاعات شخصی و مهم شما را به سرقت برده و یا بدافزارهای خود را روی دستگاه شما نصب کنند. اما خوشبختانه کروم در گوشیهای اندرویدی دارای قابلیتی به نام “مرور امن” یا Safe Browsing است که قبل از وارد شدن به هر وبسایت مشکوک به شما در مورد خطرات احتمالی باز شدن آن هشدار میدهد. به این ترتیب کاربران پیش از اینکه دستگاه خود را در معرض هرگونه خطری قرار دهند میتوانند این وبسایت احتمالا مخرب را ببندند.
برای روشن کردن این قابلیت مرورگر کروم را باز کرده و منوی سه نقطه را از قسمت بالا سمت چپ صفحه انتخاب کنید. از منوی باز شده وارد تنظیمات شده و گزینه Privacy را انتخاب کنید و در صفحه باز شده قابلیت مرور امن را فعال کنید.