بعد از اینکه مایکروسافت اعلام کرد قرار است آپگرید ویندوز 10 را به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار دهد بحثهای زیادی در این زمینه انجام گرفت. سال پیش، هنگام عرضه ویندوز 7 این شرکت 199 دلار به ازای هر لایسنس آپگرید به ویندوز 7 از کاربران دریافت میکرد. بنابراین انتظار میرفت که آپگرید رایگان به سیستم عامل جدید مایکروسافت تاثیر زیادی بر تجارت این شرکت داشته باشد.
طبق گفته «کترین اگبرت» محقق و تحلیلگر Piper Jaffray این طور نیست. بنا بر گفته این محقق به این دلیل که بیشتر مردم هنگام خرید یک سیستم جدید ویندوز 10 را به رایگان همراه آن دریافت میکنند، تصمیمی که منجر به عرضه رایگان این آپگرید به کاربران شد تاثیر مالی زیادی بر این شرکت نخواهد گذاشت. این کمپانی هنوز هم از طریق تولیدکنندگانی که برای عرضه سختافزار جدید خود مجبور به خرید لایسنس ویندوز 10 هستند پول در میآورد.
همچنین، «ال گیلن» تحلیلگر IDC اعلام کرده است که مایکروسافت بارها به او گفته که فروش آپگریدهای ویندوز برای مایکروسافت هیچ اهمیتی ندارد. البته این به آن معنی نیست که فروش آپگریدها برای این شرکت هیچ سودی نداشته است اما در مقایسه با دیگر درآمدهای این شرکت این بخش تقریباً به چشم نمیآید. مایکروسافت احتمالا میلیونها دلار از فروشش را از دست داده است ولی در نهایت این مبلغ در مقایسه با 93.5 میلیارد دلار سود سال پیش این شرکت به حساب نمیآید.
البته مایکروسافت قرار داد متفاوتی با کسب و کارهایی که به نسخه Enterprise ویندوز 10 نیاز دارند بسته است (یا کسانی که به نسخه ارزانتر تحصیلی این سیستم عامل نیاز دارند) اما سازمانهایی که به ازای اطمینان از نرمافزار مورد نیازشان پول پرداخت میکنند میتوانند به عنوان بخشی از عضویتشان از این آپگرید رایگان استفاده کنند.
همچنین «جیلن» میگوید که این آپگرید رایگان قسمتی از حرکت بزرگی توسط مایکروسافت است که به استفاده بیشتر از این سیستم عامل توسط کاربران و در نهایت سود بیشتر برای مایکروسافت منجر میشود.
او میگوید «فکر میکنم که این حرکت فوقالعادهای است. هوشمندانهترین حرکتی که این شرکت میتوانست انجام دهد.»
سود ملموس اما مخفی
به نظر «جیلن» تصمیم مایکروسافت برای ارائه رایگان این نسخه، سود زیادی برای مایکروسافت دارد: این کار توسعهدهندگان را تشویق به ساخت اپ برای این سیستم عامل میکند. در گذشته مصرفکنندگان منتظر میماندند تا توسعهدهندگان نسخههای نرمافزاری مخصوص سیستم عامل جدید را تولید کنند و توسعهدهندگان نیز منتظر این میماندند تا سیستم عامل جدید توسط کاربران استفاده شود و سپس نرمافزار جدید را منتشر میکردند. و این چرخه معیوب بود که باعث جلوگیری از آپگرید به نسخه جدید میشد.
با اجازه دادن به توسعهدهندگان برای ساختن اپهای فراگیری که روی تبلتها، کامپیوترهای شخصی، گوشیها و دیگر دستگاهها اجرا میشوند، مایکروسافت انگیزه بیشتری برای ساخت و آپدیت برنامهها برای ویندوز 10 به وجود آورده است. تشویق مصرفکنندگان به آپگرید رایگان به سیستم عامل جدید باعث میشود توسعهدهندگان نیز توجه بیشتری به کار با ویندوز 10 داشته باشند.
جیلن میگوید «اگر من یک توسعهدهنده نرمافزار بودم نمیتوانستم هیچ دلیلی بیاوردم که چرا نباید اپ خود را برای ویندوز 10 و پلتفرم فراگیر آن منتشر کنم.»
مایکروسافت به صورت عمومی اعلام نکرده است که این آپگرید رایگان چه تاثیری بر تجارتش داشته است. اما رئیس مالی این شرکت «ایمی هود» طی یک جلسه با تحلیلگران مالی اعلام کرده است که بعد از آپگرید کاربران به ویندوز 10 راههای زیادی برای درآمدزایی برای این شرکت به وجود آمده است که قبل از آن در اختیار مایکروسافت قرار نداشت. اول و مهمتر از همه، Windows Store کلید اصلی تجربه ویندوز 10 برای کاربران است، و مایکروسافت قسمتی از تمام فروشهای داخل این بازار را به دست میآورد. «هود» همچنین بهبود عملکرد این سیستم عامل در بازیها و اضافه شدن موتور جستوجوی بینگ به عنوان بخشی داخلی از ویندوز را به عنوان نقاط قوت دیگر این سیستم عامل بیان کرد.
همه اینها باعث میشود که نسخهای از ویندوز در اختیار مایکروسافت باشد که برای سالها میتواند بدون هیچ گونه دریافت هزینهای در ازای آپگرید از آن سود به دست بیاورد. همه اینها خبر خوبی است اگر این شرکت روی برنامهاش با عنوان «ویندوز به عنوان یک سرویس» باقی بماند و بهبودهایی بدون وقفه برای این سیستم عامل منتشر کند.
سود از کامپیوترهای شخصی جدید
از آنجایی که مایکروسافت تغییرات زیادی را در زمان عمر این سیستم عامل روی آن ایجاد خواهد کرد، برنامه این شرکت این است که سود لایسنسهای جدید ویندوز خود را به تاخیر بیندازد. در حالی که تولیدکنندگان به ازای استفاده از این سیستم عامل پرداخت بزرگی خواهند داشت، مایکروسافت نیز این فروشها را در قسمتهای کوچکتر اعلام خواهد کرد.
جیلن میگوید که مایکروسافت آسیب زیادی از این آپگرید رایگان نخواهد دید اما تولیدکنندگان کامپیوترهای شخصی نیز هیجانزده نخواهند شد. چون مایکروسافت حتی اندکی هم که شده این چرخه خرید کامپیوتر جدید برای دریافت سیستم عامل جدید را شکسته است. تولیدکنندگان همان افزایش فروشی را قبلاً هنگام انتشار نسخه جدید ویندوز مشاهده میکردند مشاهده نخواهند کرد.
با این حال، ممکن است تولیدکنندگان سودهای بلندمدتتری را مشاهده کنند. ویژگیهای ویندوز 10 میتواند کاربران را تشویق به خرید دستگاههای لمسی ویندوز کند.
به صورت خلاصه معلوم است که مایکروسافت تصمیم گرفته که فرآیند همیشگی خود را کنار بگذارد و کارهای جدیدی را امتحان کند.
جیلن میگوید «آنها دارند از چهارچوبها فراتر میروند و این کار ارزشمندی است.»