بلک بری در سالهای گذشته گوشیهای متفاوتی با سیستم عاملها و طراحیهای مختلف تولید کرده و به نظر میرسد که در نهایت تصمیم گرفته تا دستگاههای خود را با سیستم عامل اندروید و با کمک تولیدکنندگان دیگر وارد بازار کند. این شرکت تا پیش از این، بلک بری پریو (BlackBerry Priv) را به عنوان یک گوشی پرچمدار اندرویدی معرفی کرده بود، همچنین دو مدل DTEK50 و DTEK60 که با همکاری تی سی ال تولید شده بودند نیز از دیگر محصولات اندرویدی بلک بری بودند، و حالا این شرکت گوشی جدید خود که کیوان (KEYone) نام دارد را با طراحی جدید و فُرمی تازه روانه بازار کرده است.
این دستگاه که در ابتدا با نام بلک بری مرکوری (BlackBerry Mercury) شناخته میشد دارای صفحه کلید فیزیکی ثابت، طراحی چشم نواز و ویژگیهای امنیتی مخصوص این شرکت است. در ادامه بررسی کامل بلک بری کی وان که یادآور مدلهای قدیمی و محبوب این کمپانی کانادایی است را مشاهده میکنید.
طراحی بلک بری کی وان
کی وان به دلیل وجود یک کیبرد چهار ردیفه در زیر صفحه نمایش IPS LCD، نسبت به سایر گوشیهای بلک بری ابعاد بزرگتری دارد. با اینکه از یک صفحه نمایش 4.5 اینچی در این دستگاه استفاده شده، اما وجود صفحه کلید باعث شده تا ابعاد کی وان تقریبا برابر با مدل پریو با صفحه نمایش 5.43 اینچی باشد. همچنین برای اولین بار بلک بری از اسکنر اثر انگشت در یکی از محصولات خود استفاده کرده است. این اسکنر در دکمه اسپیس در انتهای گوشی تعبیه شده است و جانمایی مناسبی دارد.
بدنه این گوشی با قاب آلومینیومی مستحکم، محافظ چرم مانند پشت دستگاه و ترکیب حرفهای رنگهای مشکی و نقره ای و کیفیت ساخت بالا احساس خوبی به کاربران منتقل میکند.
در قسمت انتهایی گوشی بلندگو و یک درگاه USB-C تعبیه شده و در قسمت بالایی دستگاه نیز جک هدفون 3.5 میلیمتری قرار داد. در قسمت چپ بدنه دکمه پاور و در قسمت راست آن کلیدهای تنظیم صدا و کلیدی مخصوص که کاربران میتوانند عملکرد آن را تغییر دهند مشاهده میشود.
صفحه کلید بلک بری کی وان
با توجه به اینکه در سالهای اخیر دستگاههای اندکی با صفحه کلید فیزیکی وارد بازار شدهاند، احتمالا اکثر کاربران به زمان نیاز دارند تا به این کیبرد عادت کنند.
اما هنگامی که با این صفحه کلید آشنایی پیدا کنید احتمالا از کارکرد آن رضایت بالایی خواهید داشت. کلیدهای این کیبرد کوچک بوده و دامنه حرکتی مناسبی دارند، همچنین برای جلوگیری از تایپ اشتباهی حروف کناره هر کلید با نوارهای نقرهای محکمی پوشیده شده است. کاربران این امکان را دارند تا برای هر کلید دو کارکرد تعریف کنند و آنها را به دکمههای میانبر برای کارهای مختلف تبدیل کنند، مثلا میتوانید دستگاه را طوری تنظیم کنید تا با نگه داشتن کلید T مستقیما وارد اپلیکیشن تلگرام شوید.
این کیبرد همانند مدلهای پریو و پاسپورت قابلیت لمسی نیز دارد، به این صورت که با کشیدن انگشت خود بر روی آن میتوانید صفحات را جابجا یا بالا پایین کنید.
صفحه نمایش بلک بری کی وان
برخلاف اکثر گوشیهای بازار که دارای نسبت تصویر 16:9 هستند، نسبت صفحه نمایش 4.5 اینچی کیوان بدلیل وجود صفحه کلید فیزیکی 3:2 است، معمولا در تبلتها از این نسبت استفاده میشود.
رزولوشن تصویر 1080×1620 بوده و تصاویری زیبا و واضح به کاربر ارائه میدهد. البته به دلیل وجود نسبت صفحه نامتعارف در نمایش برخی از ویدئوها و بازیها با مشکل برخواهید خورد اما مشاهده و کار با پروندههای متنی، جدولها و صفحات اینترنتی به آسانی انجام میگیرد.
این صفحه نمایش روشنایی بسیار خوبی دارد و هنگامی که در حالت روشنایی اتوماتیک قرار داشته باشد عملکردی در حد آیفون 7 خواهد داشت. البته عملکرد روشنایی دستی صفحه نسبت به حالت اتوماتیک چندان رضایت بخش نیست.
رنگهای به نمایش در آمده توسط بلک بری کی وان کاملا دقیق نیستند اما این عدم دقت به میزانی نیست که برای کاربران مشکلی ایجاد کنید.
نرم افزار بلک بری کی وان
این چهارمین بار در دو سال گذشته است که بلک بری گوشی خود را با استفاده از سیستم عامل اندروید وارد بازار کرده است.
کی وان دارای اندروید نوقا 7.1.1 است و رابط کاربری آن در نگاه اول همانند نسخه خام یا استوک اندروید به نظر میرسد، اما پس از مدتی کار با گوشی متوجه میشوید که بلک بری نرم افزارها و ویژگیهای مخصوص به خود را در آن قرار داده است. برای مثال هنگامی که وارد صفحه اپلیکشینها میشوید از قسمت بالایی میتوانید وارد میانبرهایی مثل نوشتن پیام و یا افزودن نوشته شوید.
در گوشه سمت راست صفحه زبانهای به نام Productivity قرار دارد که با لمس آن میتوانید قرارهای کاری، یادداشتها، پیامهای خوانده نشده و مخاطبین پر استفاده خود را مشاهده کنید. عملکرد این زبانه در حد Google Now نیست، اما کاربردی بوده و افراد پس از مدتی به کار با آن عادت میکنند.
یکی دیگر از اپلیکیشنهای خاص این گوشی BlackBerry Hub است که همانند یک اینباکس یکپارچه عمل میکند و ایمیلها و پیامها مختلف از شبکههای اجتماعی متفاوت را یکجا به شما نمایش میدهد. البته هنگامی که پیامهای زیادی از تلگرام، اینستاگرام، ایمیل و اس ام اس داشته باشید عملکرد این اپلیکیشن با کمی مشکل مواجه میشود و به سختی میتوانید پیامهای مورد نظر خود را پیدا کنید. البته میتوانید Hub را به نحوی تنظیم کنید که تنها پیامهای مربوط به برخی از اپلیکیشنهای خاص را نمایش دهد.
همچنین همانطور که بالاتر نیز اشاره کردیم این امکان وجود دارد که هر کلید فیزیکی موجود در کیبرد را به عنوان یک میانبر برای کارها و اپلیکیشنهای مختلف معرفی کنید.
پردازنده و حافظه
شاید یکی از نقاط ضعف بلک بری کی وان مشخصات فنی آن باشد. کیوان دارای تنها 3 گیگابایت رم و پردازنده میان رده کوالکام اسنپدارگون 625 است. با توجه به اینکه استفاده از رم 4 گیگابایتی نسبت به رم 3 گیگابایتی در قیمت نهایی گوشی تاثیر چندانی ندارد، مشخص نیست که چرا بلک بری تصمیم گرفته تا از رم پایینتری استفاده کند.
اما با توجه به اینکه هدف از طراحی کی وان استفاده از این گوشی برای اجرای بازیهای سنگین و واقعیت مجازی نبوده است، انتخاب اسنپدارگون 625 منطقی به نظر میرسد. این پردازنده مصرف کمتری نسبت به سی پی یوهای قدرتمندتر داشته و این اجازه را به کاربر میدهد تا مدت زمان بیشتری از گوشی خود استفاده کند.
در مجموع ترکیب اسنپدارگون 625، رم 3 گیگابایتی و پردازنده گرافیکی آدرنو 506 برای اجرای کارهای روزمره مناسب به نظر میرسد، پیش از این در گوشی موتو زد پلی نیز از همین ترکیب سخت افزاری استفاده شده و نتیجه مناسبی به دست آمده بود. البته باز کردن سریع چندین اپلیکیشن و عملیات مولتی تسکینگ در برخی موارد با کندی مواجه میشود که به نظر نمیرسد برای اکثر کاربران مشکلی ایجاد کند. در ادامه مقایسه امتیازات این گوشی در برابر چند دستگاه پرچمدار که با استفاده از اپلیکیشن محبوب انتوتو (AnTuTu) انجام شده است را مشاهده میکنید.
این گوشی دارای 32 گیگابایت حافظه داخلی است و امکان اضافه کردن حافظه با استفاده از کارتهای میکرو اس دی نیز وجود دارد.
دوربین بلک بری کی وان
گوشیهای بلک بری هیچ گاه به داشتن دوربینهای فوق العاده مشهور نبودهاند، اما عملکرد دوربین 12 مگاپیکسلی کیوان بسیار عالی و فراتر از حد انتظار است.شاید مهمترین عامل پیشرفت دوربین بلک بری، استفاده از سنسور IMX378s ساخت سونی باشد. این سنسور در دوربین گوشیهای گوگل پیکسل نیز تعبیه شده است. البته عکسهایی که با دوربین پیکسل گرفته میشوند مورد ویرایشهای نرم افزاری مختلفی قرار میگیرند و به همین دلیل کیفیت خیره کنندهای دارند. با اینکه در کی وان خبری از این نرم افزارها نیست، اما عکسهای گرفته شده با استفاده از این گوشی کیفیت بسیار خوبی دارند و پس از مدتها با محصولی از بلک بری مواجه هستیم که عکسهایی زیبا و بدون مشکل ثبت میکند.
در موقعیتهایی با نوردهی مناسب، دوربین اصلی گوشی با تنظیمات اتوماتیک تصاویری طبیعی و با جزئیات مناسب به کاربر ارائه میدهد. در برخی از موارد که سوژههای متحرک زیادی در صحنه وجود دارند تصاویر مشکل نوردهی پیدا میکنند که البته کاربران با استفاده از تنظیمات دستی میتوانند به سادگی این مشکل را حل کنند. پیکسلهای 1.55 میکرومتری این گوشی باعث شده تا تصاویری که در نور کم گرفته میشوند نیز از کیفیت مناسبی برخوردار باشند، البته در این مواقع کمی اختلال نیز در عکسها مشاهده میشود.
فوکوس خودکار تشخیص فاز (Phase Detection) که در این گوشی وجود دارد به سرعت اجسام را تشخیص میدهد، اما امکان فوکوس بر روی اشیاء بصورت دستی پیش از تصویربرداری وجود ندارد که باعث میشود برخی از تصاویر محو باشند. البته نبود این قابلیت باعث شده تا سرعت تصویر برداری کیوان بالاتر از حد معمول باشد. همچنین هنگامی که از صحنهای با چندین منبع نور تصویر برداری میکنید عملیات فوکوس با تاخیر بیشتری انجام میشود. البته احتمالا این مشکل در آپدیتهای بعدی نرم افزاری گوشی رفع خواهد شد.
دوربین 8 مگاپیکسلیای که در جلوی گوشی تعبیه شده میدان دید وسیعی دارد و به افراد بیشتری اجازه میدهد تا در یک سلفی قرار داشته باشند. البته این دوربین نیز در نوردهی و تنظیم رنگها مشکل داشته و پس زمینه برخی از عکسها را تار و محو نمایش میدهد.
دوربین اصلی گوشی قادر است تا ویدئوهایی با رنج وسیعی از کیفیتهای مختلف، از 720p گرفته تا 4K ضبط کند. میزان بیت ریت نیز از 24 فریم بر ثانیه تا 30 فریم بر ثانیه قابل تنظیم است. ویدئوها در مجموع کیفیت خوب و قابل قبولی دارند و نسبت به محصولات گذشته بلک بری فراتر از حد انتظار هستند، اما هنوز هم این شرکت راه درازی در پیش دارد تا از لحاظ کیفیت عکس و فیلم به پای گوشیهای پرچمدار بازار مثل گلکسی اس 8 برسد.
همچنین امکان استفاده از چندین فیلتر مختلف و تنظیم دستی اکثر فاکتورهای عکس نیز وجود دارد. شما میتوانید مواردی مثل ایزو، سرعت شاتر، فوکوس و برخی دیگر از تنظیمات مربوط به عکس را تغییر دهید.
عمر باتری بلک بری کی وان
کیوان دارای ویژگیهای مثبت زیادی است که بسیاری از آنها به صفحه کلید فیزیکی آن و برند بلک بری مربوط میشود، اما بدون شک مهمترین نقطه قوت این گوشی عمر باتری بسیار بالای آن است.
یکی از مهمترین عواملی که باعث طول عمر زیاد باتری شده است، استفاده از پردازنده کم مصرف اسنپدارگون 625 است که یکی از کم مصرف ترین پردازندههایی است که تا کنون تولید شده. یکی دیگر از عوامل دخیل در عمر باتری صفحه نمایش تقریبا کوچک کیوان است که نسبت به محصولات مشابه مصرف پایین تری دارد.
همچنین در این گوشی از باتری 3505 میلی آمپر ساعتی استفاده شده که معمولا در فبلتهای بزرگ تعبیه میشود و با توجه به ابعاد کوچک کیوان و پردازنده کم مصرف، ظرفیت بسیار بالایی در اختیار کاربران قرار میدهد.
مجموع این عوامل باعث شدهاند بلک بری کی وان با یکبار شارژ کامل قادر باشد تا بیش از 12 ساعت با صفحه روشن مورد استفاده قرار بگیرد. سرعت شارژ باتری نیز بسیار بالا بوده و به کمتر از 2 ساعت نیاز دارد تا بصورت کامل شارژ گردد. شاید تنها نکتهای که در این بین وجود دارد پشتیبانی نکردن از قابلیت شارژ بدون سیم است.
در صورتی که به دنبال دستگاهی مناسب و با عمر باتری بالا هستید بدون شک بلک بری کیوان بهترین انتخاب برای شماست. در ادامه مقایسه باتری این گوشی با پرچمداران بازار را مشاهده میکنید.
مقایسه
اگر به دنبال دستگاهی با صفحه کلید فیزیکی هستید انتخابهای زیادی به جز بلک بری کی وان ندارید. البته بلک بری پریو با بدنه کشویی و پردازنده اسنپدارگون 808 نیز کماکان قابل خرید است، اما چندین سال از حضور این گوشی در بازار گذشته و برخی از مشخصات آن مربوط به محصولات قدیمی تر است.
اما در صورتی که تنها به دنبال عمر باتری بالا هستید و به صفحه کلید فیزیکی علاقهای ندارید، موتو زد پلی (Moto Z Play) با قیمت 449 دلاری نیز انتخاب خوبی است. این گوشی دارای پردازنده اسنپدراگون 625، صفحه نمایش 5.5 اینچی با کیفیت 1080p و باتری 3510mAh است. البته در موتو خبری از نرم افزارهای امنیتی و کاربردی بلک بری نیست.
نتیجه گیری
بلک بری کی وان به دلیل وجود صفحه کلید فیزیکی با بقیه گوشیهایی که در بازار وجود دارند متفاوت است. شاید اینگونه تصور شود که برند بلک بری تاثیر خود را از دست داده و یا صفحه کلیدهای مجازی عملکرد بهتری نسبت به کیبردهای فیزیکی دارند، اما کافیست تنها چند ساعت با این گوشی کار کنید تا متوجه شوید که کی وان یک دستگاه فوقالعاده با صفحه کلیدی کاملا کاربردی است که وظایف بسیاری را بر عهده دارد.
البته از قیمت 550 دلاری این محصول و مشخصات فنی نه چندان قدرتمند آن نیز نمیتوان به آسانی گذر کرد، اما اگر به دنبال دستگاهی با عمر باتری بالا هستید و از گوشی خود انتظار دارید که کارهای روزمره شما را به آسانی انجام دهد، کیوان بدون شک بهترین انتخاب است. همچنین در صورتی که از طرفداران قدیمی بلک بری بوده و به دنبال خرید گوشی جدیدی هستید، پیشنهاد میکنیم حتما نگاهی به این محصول نیز داشته باشید.
,بلک بری عشقه??