پس از حدود یک سال تلاش، بالاخره کمپانی موزیلا مرورگری را که ادعا میکند سریعترین نسخه از فایرفاکس میباشد، عرضه میکند.
این مرورگر جدید که با نام فایرفاکس کوانتوم (Firefox Quantum) معرفی شده است، در تاریخ 14 نوامبر (23 آبان) عرضه خواهد شد و نسخههای قبلی نیز در تاریخ مذکور به صورت خودکار به این نسخه ارتقاء خواهند یافت. اما پیش از عرضه رسمی فایرفاکس کوانتوم، نسخههای بتا و توسعه دهندگان این مرورگر در دسترس کاربران قرار گرفته است. بنابراین اگر مایل هستید تا زودتر با قابلیتهای جدید فایرفاکس کوانتوم آشنا شوید، همین حالا میتوانید با مراجعه به وب سایت رسمی موزیلا، نسخهای از آن را برای رایانه دسکتاپ، گوشی اندرویدی و یا دستگاه آی او اس خود دانلود کنید.
سرعت مرورگر جدیدی که موزیلا طراحی کرده، نسبت به نسخهای از فایرفاکس که حدود یک سال پیش عرضه شده بود، دو برابر شده است و حتی در بسیاری اوقات از مرورگر کروم نیز سریعتر عمل میکند. البته این موفقیت یک شبه حاصل نشده و بد نیست بدانید که در طی چند ماه گذشته، موزیلا 468 باگ و مشکل نرمافزاری را که باعث کاهش سرعت مرورگر فایرفاکس میشدند، برطرف کرده است.
مرورگر کوانتوم حتی بارگذاری تبهای باز شده را نیز اولویتبندی کرده و بدین ترتیب سرعت دسترسی به موارد ضروریتر را بیش از پیش افزایش داده است. شرکت موزیلا در این مورد در بلاگ رسمی خود چنین نوشته است:
ما همچنین مرورگر فایرفاکس را به نحوی بهبود دادهایم که دانلود و بارگذاری تب فعال شما را پیش از سایر تبها انجام دهد… این تغییرات باعث شده تا فایرفاکس در اغلب موارد سریعتر از کروم باشد، درحالی که میزان مصرف رم در آن تقریباً 30 درصد کمتر میباشد.
طراحی رابط کاربری مرورگر جدید موزیلا نیز با تغییراتی همراه شده است. تبها مستطیلی شکل شدهاند، اندازه منوها بسته به نحوه استفاده کاربر از مرورگر (با موس یا انگشت) تغییر میکند و افزونهها نیز به Extensions (مانند کروم) تغییر نام پیدا کردهاند. همچنین در فایرفاکس کوانتوم تمامی دانلودها، تاریخچه صفحات مرور شده، بوکمارکها و اسکرینشاتها در یک مجموعه واحد با نام Library گردآوری شدهاند که باعث نظم بخشیدن هر چه بیشتر به آنها خواهد شد.
فایرفاکس کوانتوم بر پایه یک موتور CSS اختصاصی با نام Quantum CSS طراحی شده که بنا به ادعای موزیلا مجهز به قابلیتی موسوم به “style sharing cache” میباشد. این ویژگی جدید که در واقع از مرورگرهای کروم و سافاری الهام گرفته شده، به منظور افزایش سرعت مرورگر و کاهش مصرف رم، به کار میرود.
عرضه فایرفاکس کوانتوم یک پیشرفت امیدوارکننده برای موزیلا محسوب میشود؛ شرکتی که پس از شکست در پروژه سیستم عامل فایرفاکس و کنار گذاشتن آن، هیچ حرکت خاصی انجام نداده و در سکوت خبری فرو رفته بود.