چه ویژگیها و خصوصیاتی یک نفر را به قهرمان تبدیل میکنند؟ آیا قهرمانی ژن دارد؟ طبق مطالعات اخیر جواب این سوال بسته به این است که ما چه نوع قهرمانی مدنظر داریم.
محققان دریافتهاند که کسانی که ناگهانی اعمال قهرمانانه انجام میدهند (مثلا برای نجات دیگران داخل یک ساختمان آتش گرفته میروند) لزوماً خیلی با دیگران فرقی ندارند اما در مقابل، افرادی که در طی کل زندگیشان به اعمال قهرمانانه مشغولاند (مثل پرستاران حرفهای که به طور مرتب بیماران را تسکین داده و به درگذشتگان رسیدگی میکنند) یک سری خصوصیات مشترک مانند همدلی و حمایت و غیره را با یکدیگر دارند. شاید روانشناسی قهرمانی به خوبی درک نشده باشد، اما بسیاری از متخصصین براین باورند که امکان قهرمان شدن وجود دارد. آیا شما صلاحیتهای لازم را دارید؟ مواردی که در ادامه بیان میکنیم یک سری از ویژگیهای عمدهای هستند که محققان برای قهرمانان درنظر گرفتهاند.در ادامه با دیجیرو همراه باشید.
1- افرادی که قهرمان میشوند به فکر سلامتی دیگران هستند
طبق تحقیقات، همدلی و محبت نسبت به دیگران متغیرهای کلیدیای هستند که به بروز رفتارهای قهرمانانه کمک میکنند. افرادی که در هنگام خطر و مشکلات با عجله به دیگران کمک میکنند، این کارها را انجام میدهند چراکه عمیقاً به امنیت و سلامتی دیگران اهمیت میدهند. افرادی که درگیر اعمال قهرمانانه میشوند نگران و مراقب دیگران هستند و میتوانند حس کنند که آنها در شرایط دشوار چه حسی دارند.
2- قهرمانان در دیدن مسائل از چشم دیگران خوب هستند
تحقیقات نشان میدهد که قهرمانان تنها مراقب و مهربان نیستند بلکه آنها توانایی دیدن مسائل از دیدگاه دیگران را هم دارند. آنها میتوانند خودشان را جای دیگران بگذارند. وقتی آنها با شرایطی روبهرو میشوند که یک فرد احتیاج به کمک دارد، آنها میتوانند فوراً خودشان را در همان شرایط قرار دهند تا ببینند برای کمک چه کاری میتوانند انجام دهند.
3- قهرمانها شایسته و با اعتماد به نفس هستند
برای دویدن به سوی چیزی که دیگران از آن واهمه دارند به مهارت و اعتماد بنفس احتیاج است. تحقیقات نشان میدهند که افرادی که دست به انجام اعمال قهرمانانه میزنند به خودشان و تواناییهایشان اعتماد به نفس دارند. وقتی با یک بحران مواجه میشوند، آنها اعتفاد درونی دارند که میتوانند تحت هر شرایطی از پس چالشها برآمده و به موفقیت برسند.
4- قهرمانان یک حیطهی اخلاقی قوی دارند
طبق گفتهی محققین این زمینه، قهرمانان 2ویژگی مهم دارند که آنها را از غیر قهرمانان جدا میسازد. آنها با ارزشهایشان زندگی میکنند و حاضرند برای محافظت از آن ارزشها ریسکهای شخصی بکنند. این ارزشها و باورهایشان است که به آنها قدرت ریسک میدهد.
5- داشتن مهارتها و آموزشهای صحیح میتواند تفاوت ایجاد کند
واضح است که داشتن آموزش یا توانایی فیزیکی برای مقابله با یک بحران میتواند نقش عمدهای را در اینکه یک فرد قهرمان است یا نه بازی کنند.در شرایطی که افراد دانش و آموزشهای لازم مثلاً در زمینهی نجات دادن را نداشته باشند اغلب کمتر تمایل به کمک دارند.
6- قهرمانان در مواجهه با ترس هم از حرکت نمیایستند
کسی که برای نجات جان دیگران به ساختمان در حال سوختن هجوم میبرد نه تنها خیلی شجاع است، بلکه توانایی غلبه بر ترسش را هم دارد. تحقیقات نشان میدهند که افراد قهرمان به طور ذاتی مثبت اندیشند که همین باعث میشود خطر را ندیده و به جای آن پیامد مثبت کارشان را ببینند. در بسیاری از موارد، این افراد ممکن است تحمل بیشتری نسبت به ریسک داشته باشند.
7- قهرمانان حتی پس از چندین شکست، بازهم به کار کردن برای رسیدن به اهدافشان ادامه میدهند
استقامت و پایداری یکی دیگر از ویژگیهای مشترک میان قهرمانان است. در مطالعهی انجام شده در سال 2010 مشخص شد که افراد قهرمان اغلب نیمهی پر لیوان را میبینند. مثلاً این افراد وقتی در معرض یک بیماری سخت قرار میگیرند خوبیهایی که از پس آن ممکن است عایدشان شود (مثل شکر بیشتر زندگی یا نزدیکی بیشتر به عزیزانشان) را میبینند.