در چند وقت اخیر هواوی و لایکا همکاری نزدیکی برای ساخت یک دوربین متفاوت و یکتا داشتهاند و نتیجه کار آنها هم دوربین سهگانه هواوی پی 20 پرو بوده است. دوربین سهگانه این گوشی هوشمند بر روی کاغذ یک دوربین فوق العاده به نظر میرسد و همه انتظار دارند که به عنوان برترین دوربین گوشیهای هوشمند شناخته شود، البته موضوع به همین راحتی نیست و در این مقاله قصد داریم تا به تجزیه و تحلیل این دوربین پرداخته و ابعاد مختلف آن را بررسی کنیم. در ادامه با دیجی رو همراه باشید.
دوربین 40 مگاپیکسلی ویژگی بسیار دهانپرکنی به شمار میرود و میتواند برگ برنده هواوی پی 20 پرو باشد. این دوربین از سنسور بسیار بزرگ 1/1.7 اینچی بهره میبرد و در این زمینه برتر از تمامی رقبای خود است. شاید با خود فکر میکنید که سنسور بزرگتر باعث کوچکتر شدن اندازه پیکسلها شده است؛ با اینکه چنین برداشتی در حالت کلی صحیح است اما نیاز به توضیح بیشتری دارد.
سنسور دوربین پی 20 پرو دارای قابلیتی به نام فیلتر Quad Bayer است که به بهتر است در ابتدا توضیح مختصری درباره آن ارائه کنیم. سنسورهای دوربین دارای اجزایی به نام پیکسل هستند که البته با پیکسلهای روی مانیتور تفاوت دارند. این پیکسلها هیچ زیرپیکسلی از نوع RGB و یا هر نوع دیگری ندارند. در عوض این اجزای کوچک، یک فیلتر در رنگ در برابر خود دارند که اغلب به رنگ قرمز، سبز و یا آبی است. در واقع هر پیکسل تنها اطلاعات مربوط به یکی از سه رنگ اصلی را دریافت میکند.
فیلتر Bayer معمولی در حقیقت یک چینش موزائیکی شکل است که پیسکلهای سبز رنگ آن دو برابر پیکسلهای آبی یا قرمز میباشد (چشم انسان به رنگ سبز حساسیت بیشتری دارد). این یعنی یک دوربین 12 مگاپیکسلی دارای 6 میلیون پیکسل سبز رنگ بوده و تعداد پیکسلهای آبی و قرمز آن نیز هر کدام 3 میلیون عدد است. اما عکس نهایی 12 میلیون پیکسلی RGB چگونه به دست میآید؟ خوب، هر پیکسل اطلاعات مربوط به دو رنگ اصلی دیگر را با یک محاسبه کوچک و از طریق پیکسلهایی که در همسایگیاش قرار دارند، به دست میآورد. این روش در اکثر مواقع نتیجه مناسبی داشته و تصویر RGB نهایی را شکل میدهد.
در چینش Quad Bayer چهار پیکسل همرنگ در کنار هم تشکیل مربعی کوچک را میدهند و بدین ترتیب پیکسلها به صورت دستههای چهارتایی مرتب میشوند. مانند تصویر زیر:
در این نوع چینش هم کماکان هر رنگ در همسایگی دو رنگ اصلی دیگر قرار دارد، اما این مجاورت پیکسلها با حالت Bayer عادی کمی متفاوت بوده و بنابراین به محسابات نسبتاً پیچیدهتری نیاز دارد. البته نتیجه نهایی چینش Quad Bayer دقت چندان بالایی ندارد و در این حالت، جزئیات تصویر نسبت به یک دوربین 40 مگاپیکسلی که از فیلتر Bayer معمولی استفاده میکند، کمتر خواهد بود. اما چینش چهارگانه یا Quad یک مزیت عمده دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
برای درک بهتر عملکرد دوربین پی 20 پرو، فرض کنید این دوربین از دو سنسور مجزا تشکیل شده است که هر کدام از آنها تصویری جداگانه و البته با میزان نورگیری متفاوت ثبت میکنند و در نهایت ادغام عکسهای حاصل شده از دو سنسور، یک عکس HDR به دست میدهد.
در سایر گوشیهای هوشمند، برای تولید عکسهای HDR، از دو عکس با میزان نورگیری متفاوت استفاده میشود که البته پشت سرهم و با فاصله کم توسط دوربین ثبت میشوند. در واقع در این دوربینها، بین تصویر اول و تصویر دوم، فاصلهای هر چند اندک وجود دارد که باعث میشود در برخ مواقع، مانند عکسبرداری از سوژههای متحرک، تصویر نهایی کمی تار به نظر برسد. این در حالی است که هواوی و لایکا در پی 20 پرو، با استفاده از چینش Quad Bayer پیکسلها، موفق شدهاند دو تصویر مذکور را به صورت همزمان ثبت کرده و بدین ترتیب کیفیت و وضوح تصویر نهایی را بالا ببرند.
به طور خلاصه باید گفت، بهتر است دوربین گوشی خود را بر روی حالت 10 مگاپیکسلی تنظیم کنید. در این حالت میتوانید از مزایای HDR بهرهمند شوید، در حالی که نتیجه نهایی حالت 40 مگاپیکسلی به اندازهای که عدد آن نشان میدهد، دقیق و واضح نیست.
ممکن است با خود بگویید استفاده از رزولوشنهای بالاتر مفید بوده و امکان بزرگنمایی تصویر را بعد از ثبت آن به شما میدهد. درست است، اما اگر دوست دارید به سوژه عکاسی خود نزدیکتر شوید، راه بهتری هم هست: استفاده از قابلیت بزرگنمایی اپتیکال.
هواوی پی 20 پرو یک دوربین 8 مگاپیکسلی تلهفوتو نیز دارد. لنز این دوربین دارای فاصله کانونی 80 میلی متری بوده و در مقایسه با فاصله کانونی 27 میلی متری دو لنز دیگر، امکان بزرگنمایی 3 برابری را مهیا میکند. از آنجا که لنز تله در کنار دوربین 40 مگاپیکسلی قرار گرفته، زاویه دید دو دوربین با یکدیگر یکسان بوده و بر هم منطبق خواهد بود، لذا پردازنده گوشی میتواند با ترکیب اطلاعات حاصل از این دو، امکان بزرگنمایی ترکیبی 5 برابری را مهیا کند. با اینکه کیفیت نهایی کار به خوبی بزرگنمایی اپتیکال نیست، اما در مقایسه با دیگر گوشیهای هوشمند بازار که معمولاً دارای بزرگنمایی 2 برابری هستند، یک سر و گردن بالاتر است.
اما در مورد دوربین سوم، یعنی دوربین سیاه و سفید، چه؟ دوربین سوم هواوی پی 20 پرو در واقع فاقد فیلتر Bayer است، چون اصلاً نیازی به ثبت رنگها ندارد و بنابراین میتواند نور بیشتری را جذب نماید. در حقیقت فیلتر Bayer بیشتر نوری را که وارد میشود، حذف میکنند و مقدار کمی از آن را به پیکسلها میرسانند. دوربین سیاه و سفید در محیطهای تاریک میتواند عملکرد بهتری داشته باشد، اما بیشتر افراد به دنبال تصاویر رنگی هستند نه تک رنگ؛ این مسئله هم راه حلی دارد.
همان طور که گفتیم، دو لنز 40 مگایپکسلی و سیاه و سفید پی 20 پرو دارای فاصله کانونی یکسانی (27 میلی متر) هستند. این یعنی، هر دو دوربین یک تصویر یکسان را میبینند. البته در اینجا قضیه کمی متفاوت بوده و مانند ترکیب دو لنز تله و 40 مگاپیکسلی، تصویر حاصل از دو دوربین کاملاً بر هم منطبق نخواهد بود. بلکه دو سنسور 40 مگایپکسلی و سیاه و سفید زاویه دید افقی و عمودی یکسانی داشته، اما در پرسپکتیو کمی با هم تفاوت هستند.
استفاده همزمان از دو لنز 40 مگایپکسلی و سیاه و سفید، به پی 20 پرو امکان داده تا از مزایای هر دوی آنها به صورت همزمان استفاده کند. میزان نورگیری بهتر سنسور تک رنگ در کنار دقت بالای سنسور 40 مگاپیکسلی، باعث میشود تا در محیطهای تاریک هم بتوان عکسهایی باکیفیت و واضح ثبت کرد. در حال حاضر سنسور تک رنگ تنها در مواقعی که نور کافی در محیط نباشد به کمک دوربین اصلی میآید، اما امیدواریم هواوی امکان به کارگیری ترکیبی این دو لنز را در هنگام روز نیز مهیا کند.
در نهایت باید گفت همکاری هواوی و لایکا به خوبی جواب داده و دوربین پی 20 پرو یکی از برترین دوربینها در بین گوشیهای هوشمند میباشد. همان طور که در متن نیز توضیح دادیم، این دوربین در اکثر تصاویری که ثبت میکند، از دو عدد از لنزها به صورت همزمان استفاده کرده و بنابراین چه در محیطهای تاریک و چه در محیطهای پرنور، نتیجه کار نسبت به دوربینهایی که تنها از یک لنز استفاده میکنند، بسیار بهتر خواهد بود.