این روزها افراد و کمپانیهای مختلف در حال گنجاندن هوش مصنوعی در تقریباً همه چیز هستند، اما راهاندازی و اجرای چنین سیستمهایی میتواند تقاضای لازم برای انرژی را به طرز باورنکردنیای بالا ببرد. به همین دلیل است که کمپانیهای تکنولوژی و محققین از سراسر جهان، در حال تلاش برای ایجاد شبکههای عصبیای هستند که برق کمتری مصرف میکنند.
به همین منظور کمپانی IBM یک چیپ سیلیکونی جدید توسعه داده که شامل تمام ویژگیهای کلیدی یک شبکهی عصبی بوده و 100 برابر از لحاظ انرژی، از چیپهایی که در حال حاضر موجود هستند به صرفهتر میباشد.
شبکههای عصبی، که از کارکرد مغز انسان الهام میگیرند، معمولاً نرمافزاری نوشته شده و با یک دیوایس ادغام میشوند. ایجاد شبکههای عصبی در نرمافزار تقریباً آسان است اما باز تولید آنها با سختافزار تا به امروز، کاری دشوار بوده است.
محققین آیبیام به سیناپسهای میکروالکتریک مصنوعیای بر روی چیپها دست یافتهاند که میتوانند عملکردی مشابه سیناپسهایی که نورونها را در مغز انسان به هم متصل میکنند داشته باشند. این مقاله علم اعصاب را به عنوان الهامی برای این پروژه خوانده که در آن 2 نوع سیناپس وجود دارد: سینایسهای کوتاه مدت برای محاسبه و سینایسهای بلندمدت برای حافظه.
این متد چند مشکل اساسی از جمله دقت پایین را که تلاشهای قبلی برای ساخت شبکههای عصبی مصنوعی از سیلیکون را با شکست روبهرو کرده بود، برطرف میکند. محققین این چیپ را با انجام 2 آزمایش تشخیص عکس تست کردند.
نتایج شگفتانگیز بودند، چرا که این سیستم به دقت یک شبکهی عصبی مبتنی بر نرمافزار عمل کرده بود و نکتهی مهمتر این بود که در مقایسه با آن، تنها 1 درصد انرژی مصرف کرده بود.
با تمام اینها، آیبیام همچنان راه درازی را در پیش دارد، چرا که طراحی این چیپها بسیار سنگین است. این چیپها در مقایسه با چیپهای استاندارد موجود که یک ترانزیستور دارند، 5 ترانزیستور و 3 قطعهی دیگر دارند. این کمپانی همچنین باید آزمایشات دیگری نیز انجام دهد چرا که تا به حال جنبههای خاصی از سیستم تنها برای آزمایش شبیهسازی شدهاند.
با این وجود، این دست آورد و تلاشهای آن تأثیر چشمگیری در پیشرفت تکنولوژی و هوش مصنوعی خواهند داشت و نه تنها در زمینهی هوش مصنوعی مهم هستند بلکه برای بخش سختافزاری هم حائز اهمیتاند، چرا که کمپانیهایی مثل خود IBM در تلاش برای بازسازی سختافزارهای کامپیوتری هستند.