شرکت AMD بهجای تلاش برای ساخت پرقدترین کارت گرافیک در بازار به دنبال نمونههای متوسطی مانند Radeon RX 480 است. اما بااینحال در مقایسه باکارت گرافیکهای پرقدرت شرکت Nvidia مانند GeForce GTX 1080 و 1070 حرفهایی برای گفتن دارد.
این کارت گرافیک قیمتی در حدود 200 دلار دارد و از ویژگی واقعیت مجازی نیز پشتیبانی می کند. این درحالی است که کارتهای گرافیک باقابلیت پشتیبانی از واقعیت مجازی قیمتی در حدود 350 دلار دارند. البته در عرضه اولیه این کارت گرافیک از طرف شرکت AMD، برای کسانی که با سخت افزارها آشنایی دارند، کمی شکبرانگیز بود. اما پس از گذشت چند روز با دیدن قابلیتهای این کارت گرافیک، نظر بسیاری را به طرف خود برگرداند.
گرچه مدل 8GB این کارت گرافیک میتواند برای کاربران حرفهای بسیار مناسب است. این نسخه از این گرافیک باقیمت 239 دلار عرضه خواهد شد که کمی گرانتر از مدل 4GB آن است.البته ممکن است تفاوتهایی در عملکرد و کارایی آنها وجود داشته باشد ولی این تفاوت برای بازیهای روز چندان چشمگیر نیست. گرچه AMD عنوان کرده که نسخه 8GB آن توانایی سیستم شمارا برای بازیهای آینده تضمین میکند.
در مقایسه باکارت گرافیکهای AMD که قبلاً تست کردهام (Mammoth R9 Fury X) RX 480 در عین سادگی نیز زیباتر است. درواقع این کارت گرافیک یک جعبه سیاه همراه با یک گودی برای فن آن است. معماری ساخت آن مطابق با معماری جدید AMD بانام پلاریس است که یک معماری 14 نانومتری FinFET است(یک ترانزیستور سهبعدی). این به این معنی است که تراشه موجود در این گرافیک از نمونههای قبلی 28 نانومتری خود کوچکتر است. تراشههای 28 نانومتری که برای اولین بار در سال 2011 معرفی شدند. اندازه کوچک پلاریس مصرف برق را کاهش میدهد و همچنین سرعت کلاک پردازنده را تا حد قابلقبولی افزایش میدهد (افزایش سرعت از 1120 مگاهرتز به 1266 مگاهرتز).
نحوه اتصال RX 480 همانند سایر کارتهای گرافیک از طریق شیار PCI Express صورت میگیرد. همچنین یک اتصال برق اضافی با کابل 6-pin PSU صورت میگیرد. نمایشگر 4K خود را به این کارت متصل کردم (همچنین یک اتصال HDMI نیز وجود دارد). سپس با نصب درایورهای موردنیاز و بروز AMD، سیستم برای بازی آماده بود. هنوز زمان زیادی از تست یک کارت گرافیک 240 دلاری که قبلتر امتحان کرده بودم نمیگذرد. کارت گرافیکی با مشخصات 4GHz Core i7-4790K CPU ، 16GB 2400Mz DDR3 RAM که بر روی یک مادربرد ایسوس به همراه یک حافظه Crucial MX100 SSD نصب شده بود.
در بیشتر تستهای 3DMark، RX 480 تقریباً نصف امتیاز GTX 1080 را کسب کرده است. چنین امتیازی با توجه به قیمت بالای 600 دلاری GTX بسیار قابلتوجه است. همچنین RX 480 از GTX 970 هم در تستهای مختلف ازنظر سرعت پیشی گرفته است. که البته این روزها باقیمتی در حدود 300 دلار قابل تهیه است (ارزانترین کارت گرافیک Nvidia سازگار با واقعیت مجازی).
گرچه از مشخصات این کارت اینطور دریافت میشود که این کارت نمیتواند یک مدعی برای 4K باشد و نتایج قابلتوجهی را در این تست نیز نگرفته است. گرچه بسیار جالبتوجه است که با گرافیکهایی چون GTX 1080 و R9 Fury X مقایسه میشود.
چیزی که مرا تحت تأثیر قرارداد کارایی RX 480 با تنظیمات 1440p (فریم) بود. در حین بازی نرخ فریم در حدود fps60 بود که دقیقاً به دنبال چنین نرخ فریمی برای سیستم خود بودم. گرچه در نمایش گرافیک 4K امتیازات جالبی را از آن خود نمی کند، اما در حالت عادی کارایی بسیار عالی را از خود نشان میدهد (از طریق تنظمیات میتوان کیفیت بهتری را تجربه کرد).
همچنین RX 480 عملکرد بسیار خوبی در بازی با نرخ 1080p را داشت که البته چندان عجیب هم به نظر نمیرسد. اگر شما به دنبال کارت گرافیک جدید برای سیستم خود هستید بهتر است به دنبال کارت گرافیکی با نرخ فریم 1440p باشید (حتی اگر صفحهنمایش شما این نرخ فریم را پشتیبانی نمیکند).
در دنیای واقعی کارایی RX 480 به روانی GTX 1080 است. البته آنهم با تنظیمات حداکثر گرافیکی GTX 1080 .
نرخ فریم آن هرگز از 60 کمتر نشد. که بسیار گیج کننده به نظر میرسید. تنها چیزی که میتوان در این روزها از کارتهای گرافیک انتظار داشت، نرخ فریمی بین 50 تا 60 است که خیلیها چنین نرخ فریمی را قابلقبول میدانند. شاید تنها در بازی Withcer 3 است که نرخ فریم به چیزی در حدود 43fps میرسد.
باوجود تجربه عالی واقعیت مجازی در RX 480، بدون کاهش فریم میتوان از بازی کردن آنهم باتجربه واقعیت مجازی لذت برد. گرچه با تمام این ویژگیهای جالب این کارت گرافیک ارزانقیمت، عیب خاصی را نمیتوان در آن یافت. درواقع AMD چندان بیراه هم نمیگفت. این کارت گرافیک از واقعیت مجازی پشتیبانی میکند. گرچه به نظر میرسد نسخه 4GB این کارت گرافیک مشکلاتی ازلحاظ نرخ فریم با واقعیت مجازی داشته باشد. اما با توجه بهسرعت بازیهای قدیمی، این نسخه میتواند بهراحتی نیازمندیهای واقعیت مجازی را برطرف نماید (نرخ فریم 90fps).
درجه حرارت RX 480 در حالت تست و بازی چیزی بین 35 درجه سانتیگراد تا 69 درجه سانتیگراد است. در ابتدا فن اصلاً صدا نداشت، ولی تنها پس از گذشت چند دقیقه صدای فن قابلشنیدن بود (که آنهم چندان آزاردهنده نبود). گرچه فن کوچکی در آن نسبت به سایر گرافیکها با فنهای بزرگ، به کار گرفتهشده است. اما باوجوداین فن کوچک هیچگونه پرش تصویر و یا کندی در هنگام بازی (پردازشهای سنگین گرافیکی) مشاهده نکردم.
بهجز کارتهای گرافیک مشابه با GTX 1080 و 1070 شرکت Nvidia، تقریباً نمیتوان کارت گرافیک دیگری را یافت که بتواند ازلحاظ قیمت و کارایی با RX 480 رقابت کند. کارتهای گرافیک قدیمیتر هزینه زیاد و کارایی کمی داشتند. اما در اینجا مشکل اصلی بین انتخاب مدل 4GB (200 دلاری) و مدل 8GB (239 دلاری) است.
برای داشتن خیالی آسوده، به شما مدل 8GB را توصیه میکنم. AMD همچنین محصولات ارزات تری چون RX 460 و 470 را نیز در سبد محصولات خود دارد. این کارت گرافیکهای ارزانتر به درد کسانی میخورد که نیاز به ریختوپاش اضافی ندارند.
در آخر باید گفت که شرکت AMD توانسته به قول خود، یعنی واقعیت مجازی برای همه عمل کند. اما یکچیز عجیب این است که Nvidia هنوز کارت گرافیکی قابلرقابت ازلحاظ قیمت و کارایی ارائه نداده است. درها برای AMD باز هستند تا ثابت کند که باکارت گرافیکهای ارزانقیمت چهکارها که نمیشود کرد.