روز ۵ اکتبر ۲۰۱۵ به عنوان روزی که گوگل تصمیم گرفت تصاویر اندروید مارشمالو را به جهان نشان دهد شناخته خواهد شد. بله، مارشمالو برای تعدادی از دستگاههای نکسوس منتشر خواهد شد، در واقع اندروید ۶ برای نکسوسهای ۵ و ۶ و ۷ و ۹ عرضه میشود و هر کسی که یکی از این گوشیها را دارد احتمالاً خودش را در دنیای اندروید ۶ خواهد یافت.
با اشتیاقی که برای امتحان کردن این نسخه از اندروید و آزمایش تمام امکاناتی که گوگل ماهها پیش در مورد این نسخه از سیستم عاملش اعلام کرده بود داشتیم به سرعت نکسوس ۶ خود را به روز کردیم تا ببینیم آیا این سیستم عامل به همان خوبی که انتظار داریم عمل میکند یا نه. البته که بیشتر این امکانات مدتی است که رایج شدهاند، و Mountain View سه نسخه پیشنمایش از این سیستم عامل را برای توسعهدهندگان منتشر کرده است اما با این حال خیلی مشتاق بودیم که ببینیم محصول نهایی چگونه است و تجربهای کامل از این سیستم عامل در همان روزی که گوگل فکر میکند آماده است داشته باشیم.
پس سر جایتان بنشینید و بررسی اندروید مارشمالو 6.0 را از طرف ما بخوانید:
تغییراتی کوچک در واسط کاربری اندروید مارشمالو
هیجانی که در طراحی متریال و آیکنهای نسخه اندروید آبنبات چوبی وجود داشت در این نسخه نیز مشهود است و از این نظر این سیستم عامل تغییری نکرده است. البته این اتفاق، چیز بدی نیست و ما بر این عقیدهایم که این تغییر زبان طراحی یکی از بهترین اتفاقاتی بود که برای اندروید افتاده است. این به آن معنی است که در این نسخه با طراحی واسط کاربری با کارتهای مختلف، آیکنهای رنگارنگ و منوهایی سفید روبهرو خواهید شد. متاسفیم که بگوییم تم تیرهای که در یکی از پیشنمایشها نشان داده شده بود در این نسخه منتشر نشده است.
یکی از ویژگی هایی جدید که در این نسخه نظر کاربران را به خود جلب خواهد کرد تغییرات app drawer است. دیگر از کارتهایی که برای دیدن لیست اپها باید به صورت افقی بینشان جابهجا شوید خبری نیست. مارشمالو به همراه لانچر جدیدش اپها را به صورت عمودی و بدون وجود کارتّها نشان میدهد (ویجتها نیز به همین صورت). طبق معمول اپّها به ترتیب حروف الفبا مرتب شدهاند با این حال بعضی از اپهایی که بیش از همه استفاده میکنید برای دسترسی آسانتر در بالای صفحه نشان داده خواهند شد. همچنین یک فضای جستوجوی کوچک نیز در بالای صفحه قرار دارد تا بتوانید به دنبال اپ مورد نظرتان بگردید.
همچنین اسلایدری با رنگ سبز دودی در قسمت راست صفحه وجود دارد که به کاربران اجازه میدهد به راحتی در صفحه جابهجا شوند. با این حال این اسلایدر کمی ناپیدا است و اگر به اندازه کافی توجه نکنید ممکن است متوجه وجود آن نشوید. با این که هر نظری در این مورد نظری شخصی محسوب میشود اما باید بگوییم که این app drawer جدید را با تمامی تغییراتش کمی بیشتر از حالت قبلی آن دوست داریم.
یکی دیگر از قسمتهایی که اندروید مارشمالو 6.0 در آن تغییراتی داشته است قسمت لاک اسکرین است. در نسخه لالیپاپ در این قسمت شمارهگیر و میانبر دوربین را داشتید اما در این نسخه جدید از اندروید به جای دو گزینه قبلی جستجوی صوتی Google Now قرار داده شده است. این تغییر با توجه به تمرکز مارشمالو روی Google Now، و با توجه به بهبودهای درک مفهومی و حضور فعال Google Now منطقی به نظر میرسد. با این حال کمی دلمان برای میانبر شمارهگیر تنگ خواهد شد.
البته این تمام تغییرات اندروید مارشمالو نیست، تغییرات کوچک دیگری نیز به هدف منسجمتر کردن تجربه استفاده کاربران از این سیستم عامل وجود دارد. چند مورد قابل ذکر از این تغییرات، تغییر منوی اپها، گزینه جدید «Do Not Disturb (لطفاً مزاحم نشوید)» در قسمت تنظیمات سریع و تغییر اپ Phone پیشفرض گوشی است. برای مشاهده تغییرات بیشتر مارشمالو نسبت به نسخههای قبلی اندروید از تصاویرزیر بازدید کنید.
- لاک اسکرین:
میانبر اپ Phone جای خود را به میانبری برای Google Now داده است.
- پنل نوتیفیکیشنها:
گزینه جدید به پنل نوتیفیکیشن اضافه شده است.
حالت DND:
دیگر با کم کردن صدا گوشی به حالت DND نخواهد رفت، به جای آن باید از پنل نوتیفیکیشن این کار را انجام دهید.
- ماشین حساب:
کارکرد ماشین حساب کمی گسترش پیدا کرده است.
- ساعت:
رنگ سفید روشنتری برای فونت قسمت تنظیمات در اپ ساعت استفاده شده است. قابلیت جدید امکان تنظیم روز اول هفته را به شما میدهد.
- مخاطب جدید:
در صفحه افزودن مخاطب جدید با تپ کردن روی «More Fields» بقیه فیلدها را خواهید دید.
Google Keep:
افزودن یادداشت جدید از حالت گزینه افزودن دایرهای، به قسمتی استاندارد در بالای صفحه تغییر کرده است. احتمالاً این تغییر دوباره به حالت قبل بازگردد.
Google Maps:
تغییراتی نیز در این اپ داده شده است، هنگام پیدا کردن مکان مورد نظر این اپ مکان فعلی شما را به صورت نواری متنی در پایین صفحه نشان میدهد. و وقتی که در اطراف یک محل در نقشه جابهجا میشوید این متن به «در اطراف مکان X» تغییر میکند و پیشنهادهایی را برای شما نشان میدهد.
قابلیت جدید Around X در Google Maps:
پیشنهادها شامل رستورانها، موزهها، ورزشگاهها و دیگر مکانهای تفریحی میشوند.
میتوانید نتایج را بر اساس زمان مرتب کنید.
-
اپ Phone:
این اپ نیز تغییرات کوچکی داشته است، در قسمت تبهای این اپ به جای عنوان تبها آیکنها را خواهید دید.
گزارش تماس ها نیز تغییر کرده است.
منوی تنظیمات این اپ نیز تغییراتی داشته است. تنظیمات بیشتری را در صفحه اصلی به جای صفحههای جانبی میبینید.
-
تنظیمات:
منوی جدید Google به قسمت تنظیمات اضافه شده است و شامل همه گزینههایی میشود که قبلاً در اپ Google Settings موجود بودهاند.
-
نوتیفیکیشنها و صداها:
منوی صداها و نوتیفیکیشنها نیز تغییراتی داشته است. یکی از جالبترین تغییرات این منو تغییر پسزمینه به حالتی غیر سفید است که البته این تغییر در تمام صفحههای جانبی قسمت تنظیمات ایجاد شده است.
-
فضای ذخیرهسازی داخلی:
عنوان این قسمت تغییر کرده است و پس زمینه آن نیز به خاکستری تغییر کرده است.
با رفتن به منوی تنظیمات به سرعت متوجه تغییرات ساختاری این قسمت خواهید شد. برای مثال میزان استفاده از رم از منوی اپها حذف شده است و حالا به عنوان قسمتی مجزا در منوی تنظیمات قرار گرفته است. این قسمت میزان متوسط رم استفاده شده توسط گوشی شما در ۳، ۶، ۱۲ یا ۲۴ ساعت گذشته و همچنین لیست اپهایی که بیشتر از همه از رم گوشی شما استفاده کردهاند را نشان میدهد. متاسفانه در این نسخه امکان مشاهده استفاده فعلی از رم وجود ندارد در صورتی که در نسخه لالیپاپ میتوانستید به نحوی این میزان را مشاهده کنید.
قسمت باتری در منوی تنظیمات نیز بهبودهایی داشته است. بیشتر قسمتهای این منو همان کارکرد سابق را حفظ کردهاند اما حالا مقداری تقریبی از میزان استفاده هر اپ از باتری به واحد mAh (میلیآمپر-ساعت) نیز در این قسمت نمایش داده میشود. قبلاً این امکان فقط توسط اپی مجزا در اندروید ممکن بود.
منوی Storage یکی دیگر از قسمتهایی است که اندروید مارشمالو تغییراتی در آن ایجاد کرده است. متاسفانه نوار بالایی که با رنگها میزان استفاده انواع فایلها از فضای ذخیرهسازی را نشان میداد دیگر حذف شده است و به جای آن نوار بسیار سادهتری قرار گرفته است که فقط نسبت فضای استفاده شده به فضای خالی حافظه گوشی را برایتان نمایش میدهد. اما زیر این نوار باز هم همان قسمت سابق برای نشان دادن میزان استفاده اپها، تصاویر، ویدیوها، صداها و فایلهای دانلود شده از حافظه داخلی را دارید. با تپ کردن روی هر کدام از این بخشّها میتوانید وارد جزئیات بیشترشان شوید.
در نهایت اینکه تمام این تغییرات کوچک را میتوان به عنوان یک گام کلی در جهت درست نام برد. گرچه بیشتر این تغییرات آنقدرها هم شدید نیستند اما کاربران حرفهای اندروید متوجه آنها خواهند شد و به خاطر این تغییرات خوشحال خواهند شد.
Now on Tap، اطلاعات مورد نیازتان در نوک انگشتان شما
تغییرات عمدهای توسط Google Now در این نسخه از اندروید ایجاد شده است. از مهمترین این تغییرات میتوان از Now on Tap نام برد. قابلیتی با توانایی درک مفهومی و حضور فعال برای Google Now. با نگاه داشتن دکمه Home میتوانید این قابلیت را فعال کنید و بعد از فعال شدن آن، این برنامه شروع به اسکن صفحهتان میکند و به دنبال مکانها، افراد، فیلمها، اسم آهنگها و دیگر اطلاعات خواهد گشت و عملیاتی مربوط با محتوای یافت شده را برایتان نمایش خواهد داد. این امکان در تئوری کمی گنگ به نظر میرسد اما در استفاده واقعی بسیار هیجانانگیز است.
برای مثال فرض کنید شخصی در اپ Hangouts آدرس مکانی را برای شما میفرستد. اگر مکالمه خود با شخص مورد نظر را باز کنید و Now on Tap را فعال کنید کارتهایی با اطلاعاتی متفاوت برایتان به نمایش گذاشته خواهد شد. هنگام آزمایش این قابلیت توسط ما این کارتها دو مورد از سرچهای گوگل درباره نامهای موجود در این مکالمه بودند و کارتی نیز با اطلاعات و عملیات مربوط به مکانی که در مکالمه برایمان فرستاده شده بود به نمایش در آمد.
صرفنظر از امکان دیدن این مکان در Google Maps، انجام جستوجویی عمومی در مورد این مکان و باز کردن مستقیم وبسایت مکان مورد نظر، میتوانستیم به طور مستقیم با مکان مورد نظرمان تماس بگیریم یا برنامه رویدادهای آن را ببینیم. قابلیتی عالی و مفید.
بگذارید سناریوی دیگری را در نظر بگیریم. در حال مشاهده تفریحی ویدیوهای اینترنتی هستید که به ویدیویی در مورد زندگی بازیکن بسکتبال، «لویی دمپیر»، میرسید. در صورتی که دمپیر را نمیشناسید با فعال کردن Now on Tap میتوانید به سرعت جستوجویی در مورد این شخص انجام دهید و به سرعت به مقاله ویکیپدیا در مورد او برسید و متوجه شوید که دمپیر یکی از بازیکنان افسانهای بسکتبال و یکی از آخرین شخصیتهای افزوده شده به تالار مشاهیر بسکتبال «نیسمیس» است. همچنین در صورتی که اطلاعاتی در مورد این تالار مشاهیر ندارید میتوانید در همان صفحه دوباره Now on Tap را فعال کنید و بفهمید که این تالار یک موزه تاریخی و تالار مشاهیر در ماساچوست است. البته میتوانید همه این کارها را نیز به صورت دستی انجام دهید اما برای این کار باید تپها و زمان بیشتری از وقت خود را صرف کنید.
البته باید بگوییم که Now on Tap یک قابلیت جادویی نیست و انتظار نداشته باشید برای هر چیزی که در صفحهتان دارید عملیات مربوطه را به نمایش بگذارد. همانطور که گفتیم این قابلیت در صورت وجود یک مکان، نام یک شخص یا آیتم قابل جستوجوی دیگری که روی صفحهتان قرار گرفته است کار خواهد کرد. باز کردن تقویم خالی و فعال کردن Now on Tap برایتان نتیجهای نخواهد داشت.
همچنین هر چقدر اپهای بیشتری روی گوشیتان داشته باشید Now on Tap عملیات بیشتری برایتان به نمایش خواهد گذاشت. برای مثال با داشتن اپهایی مانند Foursquare، Yelp یا TripAdvisor نتایج بیشتری نسبت به کاربرانی که این اپّها را ندارند دریافت خواهید کرد. این قابلیت میتوانید به میزان زیادی در صرفهجویی در زمانتان کمک کند، زمانی که در غیر اینصورت باید صرف جابهجا شدن بین اپهایتان صرف کنید.
با تغییر ساختار اجازه دسترسی اپها قابلیت انتخاب و کنترل بیشتری دارید
یکی از قابلیتهای اصلی اندروید مارشمالو تغییر ساختار اجازه دسترسی اپها است. این تغییر ساختار به شما اجازه میدهد که کنترل بیشتری روی اجازههای دسترسی اپهایتان داشته باشید. مانند iOS، اپهای اندروید مارشمالو نیز فقط زمانی از شما اجازه دسترسی خواهند گرفت که به آن نیاز داشته باشند و دیگر مانند قبل در زمان نصب اپها تمام این دسترسیها به آنها داده نخواهد شد.
اندروید مارشمالو 6.0 به صورت رسمی API Level 23 را معرفی کرده است که یکی از پیشنیازهای وجود تقاضای اجازه دسترسی در اپها است. همه اپهای اندروید باید آپدیت شوند تا از این قابلیت جدید در API Level 23 پشتیبانی کنند. Permission Manager را میتوانید در قسمت Apps در منوی تنظیمات پیدا کنید. وقتی که به این منو رفتید باید روی چرخدنده بالای صفحه تپ کنید تا منوی permission manager برایتان باز شود.
درون این منو لیستی از دسترسیهای مختلف برایتان به نمایش گذاشته خواهد شد، دسترسیهایی مانند دسترسی به سنسورهای گوشی، تقویم، دوربین، مخاطبین، مکان، میکروفن، تماسها، پیامکها، ذخیرهسازی، و سه گزینه جدید که در پیشنمایش سوم از مارشمالو نیز وجود داشتند، اطلاعات خودرو، خواندن پیامهای فوری و نوشتن پیامهای فوری. زیر هر کدام از این انواع دسترسی میتوانید ببینید که کدام یک از اپهایتان اجازه استفاده از آنها را دارند.
البته که اگر اجازه تغییر این اجازهها را نداشته باشید این امکان بیمعنی خواهد بود. میتوانید با تپ روی یکی از این دستهها لیست اپهایی که در حال استفاده از این دسترسی هستند را مشاهده کنید. سپس با استفاده از دکمهای که کنار نام اپ قرار گرفته است میتوانید اجازه دسترسی خاصی را از اپ مورد نظر بگیرید یا دوباره به آن بازگردانید.
بهبودهای باتری و کارایی
اگر بخواهیم صادق باشیم امکاناتی که تا حالا معرفی کردیم قابل توجهاند اما معمولاً مهمترینشان از دید مخفی میمانند. اندروید مارشمالو 6 با یکی از این امکانات مخفی خوب عرضه شده است، اسم این ویژگی Doze است، امکانی برای کاهش مصرف باتری که با بردن دستگاه به حالت خواب عمیق استفاده از باتری در حالت standby را به شدت کاهش میدهد.
یکی دیگر از امکاناتی که در رابطه با افزایش کارایی باتری اضافه شده است امکان App Standby است که با وارد کردن اپها به حالتی کممصرف و محدود، استفاده آنها از باتری را کاهش میدهد. گوگل ادعا میکند که کاربران مارشمالو باید بهبودی ۳۰ درصدی در زمان استفاده از باتری را به دلیل وجود Doze در این سیستم عامل شاهد باشند.
از لحاظ کارایی نیز اندروید مارشمالو بسیار خوب عمل کرده است. گرچه بسته به دستگاهتان ممکن است کارایی این سیستم عامل برایتان متفاوت باشد، به نظر میرسد که گوگل در نهایت مشکلات سرپوشی شده قبلی را رفع کرده است. در تجربه کوتاه فعلیمان با این سیستم عامل به ندرت با کندی چه هنگام کار با اپها و چه هنگام جابهجا شدن بین اپها با استفاده از App Switcher مواجه شدیم. عدم کندی هنگام جابهجایی بین اپها به دلیل بهبودهایی است که گوگل در قابلیتهای مولتیتسکنیگ اندروید ۶ ایجاد کرده است. بهبودهایی که کارایی این قابلیت را افزایش میدهند و از حافظه کمتری استفاده میکنند. به نظر میرسد که نسخه جدید این سیستم عامل زندگی جدیدی به گوشی ما بخشیده است. شاید قسمتی از این احساس بدون دلیل باشد اما حتی انیمیشنهای این نسخه جدید از اندروید روانتر به نظر میرسند. انتظارت از این نسخه از اندروید بالا بوده است و به نظر میرسد اندروید توانسته آن انتظارات را برآورده کند.
امنیت
با پشتیبانی درونی اندروید مارشمالو از اسکن اثر انگشت اضافه کردن این قابلیت به گوشیها بدون نیاز به امکانات اضافی برای تولیدکنندگان بسیار آسانتر شده است. صرف نظر از امنیت مضاعفی که این قابلیت در گوشی ایجاد میکند عرضه این ویژگی همزمان با شروع به کار Android Pay، سرویس پرداخت موبایلی گوگل اتفاق افتاده است. در حال حاضر فقط دو دستگاه وجود دارند که میتوانند از این قابلیت پشتیبانی کنند. نکسوسهای جدید ۶ پی و ۵ اکس که اولین دستگاههای نکسوسی هستند که هم پشتیبانی از اسکن اثر انگشت و هم اندروید ۶ مارشمالو را به صورت پیشفرض روی خود دارند.
احتمالاً باید با Android Pay آشنایی داشته باشید. دستگاههایی که مجهز به چیپ NFC هستند میتوانند در فروشگاهها و رستورانها با استفاده از دستگاههای POS بر پایه NFC از این قابلیت استفاده کنند. کسانی که اپ Google Wallet را دانلود کردهاند میتوانند این اپ را به Android Pay ارتقا دهند. کاربران جدید میتوانند این اپ را به صورت مستقیم از گوگل پلی استور دانلود و نصب کنند. دستگاههای جدید اندروید که توسط Verizon، AT&T و T-Mobile عرضه میشوند و اندروید ۴٫۴ یا بالاتر دارند به صورت پیشفرض به همراه Android Pay عرضه خواهند شد.
گرچه اسکنر اثر انگشت به تنهایی قابلیت محافظت از اطلاعات مالی شما را ندارد اما میتوانید با استفاده از این اسکنر و اضافه کردن اثر انگشت خود به آن دستگاه خود را ایمنتر کنید.
جمع بندی
اندروید ۶ مارشمالو قدمی انقلابی به جلو است اما مطمئناً به اندازه اندروید لالیپاپ سال پیش ویژگیهای شگفتانگیزی به سیستم عامل اندروید اضافه نکرده است اما این نسخه جدید از این سیستم عامل بهبودهای زیادی در پشت پرده داشته است. Google Now on Tap قابلیت بسیار مفیدی است که به این سیستم عامل اضافه شده است، همچنین تغییرات کوچک و غیر محسوس بصری که ممکن است کاربران در نگاه اول متوجه آنها نشوند. تمام این تغییرات جدیدی که در اندروید ایجاد شده است تغییرات عمده و خطرناکی نیستند و هنگام اضافه کردن همه آنها تجربه کاربری مد نظر گرفته شده است.
گوگل امکانات بسیار خوبی را به همراه این نسخه از سیستم عامل خود منتشر کرد اما شاید میتوانست با اضافه کردن بعضی از امکاناتی که در پیش نمایش توسعهدهندگان موجود بود شگفتی بیشتری بیافریند. امکاناتی همچون قابلیت چندپنجرهای یا تم night UI. البته به نظر میرسد که گوگل فقط قصد داشته که تغییرات کوچکی در این نسخه جدید از سیستم عامل خود ایجاد کند و تجربه کاربری را بهبود بخشد. شاید این تغییرات را در اندروید ۷ ببینیم.
به عنوان یک جمع بندی این نسخه جدید از اندروید بسیار دوست داشتنی است. مرتب است و از مشکلات عمده رنج نمیبرد، عمر باتری را افزایش میدهد و کاملتر از آبنبات چوبی به نظر میرسد. و همه اینها به همراه ویژگیهای منحصر به فرد اندروید ترکیب بسیار خوبی را تشکیل میدهند.