بالاخره شایعات و گمانهزنیها به واقعیت پیوستند و اپل از اولین پردازنده خود برای رایانههای مک تحت عنوان Apple M1 رونمایی کرد. این شرکت در جریان معرفی پردازنده اختصاصی خود، ادعاهای جالبی را در مورد آن مطرح کرد که از آن جمله میتوان به سریعترین هسته پردازشی جهان، سریعترین پردازنده گرافیکی یکپارچه و دستاوردی بزرگ در زمینه بهرهوری انرژی اشاره کرد. در ادامه با دیجی رو همراه باشید.
Apple M1 یک تراشه بزرگ 5 نانومتری با 16 میلیارد ترانزیستور است. برای مقایسه بد نیست بدانید که تراشه A14 آیفون تنها از 11.8 میلیارد ترانزیستور استفاده میکند و از این حیث پردازنده دسکتاپ اپل شاهد پیشرفتهای قابل توجهی است. این تراشه از لحاظ ساختار یکپارچه حافظه همچنان شبیه تراشههای موبایل (و APU های کنسولی) عمل میکند و این یعنی CPU ،GPU، کنترلر I/O و سایر اجزا همگی از یک حافظه مشترک استفاده میکنند، بدون اینکه نیاز به دستسی به دادهها از طریق PCIe داشته باشند.
پردازنده مرکزی Apple M1 از چهار هسته بزرگ و چهار هسته کوچک تشکیل شده است. هستههای بزرگ دارای 12 مگابایت حافظه پنهان L2 هستند و نمونههای کوچکتر تنها 4 مگابایت حافظه پنهان دارند. زمانی که همگی این هستهها با هم کار میکنند، سرعت آنها دو برابر سریعتر از جدیدترین تراشههای لپ تاپ PC است (البته تا زمانی که توان طراحی گرمایی
محدود به 10 وات باشد) و اگر از یک سیستم خنک کننده مناسب استفاده شود، می توانند حتی سریعتر هم عمل کنند.
همچنین اپل مدعی شده که پردازنده مرکزی Apple M1 از لحاظ مصرف انرژی هم بسیار بهینه عمل میکند و به عنوان مثال در مقایسه با یکی از تراشههای مطرح (احتمالاً محصول اینتل) قادر است همان خروجی را تنها با یک چهارم انرژی مصرفی ارائه کند. این یعنی، راندمان عملکرد در هر وات انرژی سه برابر شده است.
پردازنده گرافیکی یا GPU نیز از طراحی هشت هستهای با مجموع 128 واحد اجرایی استفاده میکند. اپل میگوید، این سریعترین پردازنده گرافیکی یکپارچه جهان و با قدرت 2.6 ترافلاپسی بالاتر از کارت گرافیک انویدیا 1050 Ti قرار میگیرد که 2.1 ترافلاپس قدرت دارد.
موتور عصبی 16 هستهای Apple M1 هم الگوریتمهای یادگیری ماشین را با نرخ 11 TOPS اجرا میکند. همچنین موتورهای پیشرفته رمزگذاری/رمزگشایی از محتوای رسانهای و همینطور پردازنده سیگنال تصویر هم در این تراشه جدید تعبیه شده است. علاوه بر این، سیستم امنیتی انکلاو اپل (Secure Enclave) نیز در Apple M1 تعبیه شده و آن را از چیپ جداگانه T2 بینیاز کرده است.
چیپست جدید اپل برخلاف اکثر سیستم عاملهای غیر اینتل از تاندربولت پشتیبانی میکند، بنابراین کاربران اپل از استفاده از فضاهای ذخیرهسازی سریع خارجی و سایر لوازم جانبی نهایت لذت را خواهند برد. البته در عین حال، از USB 4 هم پشتیبانی میشود.
اپل امسال سه رایانه مک جدید با تراشه M1 را معرفی کرده و به این ترتیب استارت کار خود با پردازندههای داخلی را با قدرت زده است.