بر اساس گزارش جدیدی که توسط CNET منتشر شده، به نظر میرسد اپل در حال کار بر روی یک هدست ترکیبی واقعیت مجازی / واقعیت افزوده است که قرار است در سال 2020 روانه بازار شود.
وب سایت CNET در گزارش اخیر خود برخی جزئیاتی را که پیش از این در مورد هدست احتمالی اپل منتشر شده بود، مورد تأیید قرار داده که از آن جمله میتوان به اسم رمز T288 و بهرهمندی از چیپ اختصاصی اپل اشاره کرد. اما مهمترین نقطه قوتی که برای این هدست ذکر شده، عملکرد آن میباشد. ظاهراً هدست اپل قرار است با عملکرد خیره کننده خود تمامی هدستهای واقعیت مجازی و واقعیت افزوده کنونی را مغلوب کند.
تاکنون تنها زمزمههایی در خصوص هدست ترکیبی اپل شنیده شده و هنوز به طور دقیق مشخص نیست که این هدست چه شکل و شمایلی خواهد داشت. اما اگر گزارش CNET صحت داشته باشد و تا دو سال آینده چیزی تغییر نکند، اپل میتواند سبک طراحی هدستهای واقعیت مجازی و واقعیت افزوده را تغییر داده و آنها را از حالت درشت و زمخت امروزی خارج کند.
گفته شده که هدست T288 اپل قابلیت اجرای هر دو دسته از نرمافزارهای واقعیت مجازی و واقعیت افزوده را خواهد داشت. یکی دیگر از نکات جالب توجه در مورد این هدست، رزولوشن آن است. محصول جدید اپل قرار است نمایشگری 8K را در برابر هر چشم به نمایش گذاشته و بدین ترتیب کل رزولوشن آن 16K خواهد بود که عدد بسیار قابل توجهی است.
برای اینکه درک بهتری از رزولوشن هدست اپل داشته باشید بد نیست بدانید که در حال حاضر هدستهای اوکولوس ریفت و اچ تی سی وایو برای هر چشم رزولوشنی برابر با 1200 در 1080 پیکسل در نظر گرفتهاند که تقریباً برابر وضوح تصویری فول اچی دی است. البته پیش از این شرکتی به نام Startup Pimax توانسته بود اقدام به جمع آوری بودجه از طریق کیک استارتر برای عرضه اولین هدست واقعیت مجازی 8K نموده بود که هنوز خبری از عرضه آن به بازار نیست.
مطمئناً، اگر اپل موفق به عرضه هدست ترکیبی با چنین رزولوشن بالایی شود، میتواند تعدادی از مشکلات مربوط به هدستهای فعلی، مانند دیده شدن پیکسلها در برخی صحنهها و همچنین تاری دید، را برطرف کند.
علاوه بر وضوح تصویری بسیار بالا، هدست اپل قرار است به صورت وایرلس و بیسیم طراحی شود. این طور که CNET اشاره کرده، اپل به دنبال استفاده از فناوری 60 هرتزی WiGig است. WiGig در واقع یک پروتکل وایرلس با سرعت بالا است که قادر به انتقال حجم بزرگی از دادهها میباشد. یکی از مهمترین مشکلاتی که هدستهای واقعیت مجازی کنونی با آن درگیر هستند، استفاده از کابل برای اتصال به رایانه است که با ورود هدست ترکیبی اپل این مسئله هم میتواند برطرف شود.
به علاوه، این هدست احتمالاً مجهز به یک چیپ پردازشی 5 نانومتری کاملاً اختصاصی خواهد بود. اپل سالها است که تراشههای پردازشی مورد نیاز دستگاههای خود را تولید میکند، و این کار را با تولید چیپ A4 آیپد در سال 2010 آغاز کرد. در حال حاضر همه دستگاههای مبتنی بر آی او اس، مانند اپل واچ، ایرپاد، هوم پاد و حتی برخی مدلهای مک از پردازندههای ساخت خود کمپانی اپل استفاده میکنند. بنابراین جای هیچ تعجبی نیست اگر این شرکت بخواهد هدست واقعیت مجازی / واقعیت افزوده خود را هم به تراشههای تولیدی خود مجهز کند.
اما هر چقدر هم که اپل در ساخت هدست خود دقت و حساسیت به خرج دهد، اگر کاربران تمایلی به استفاده از برنامههای واقعیت مجازی یا واقعیت افزوده نداشته باشند، این پروژه با شکست مواجه خواهد شد. در حال حاضر با وجود اینکه چندین سال از ورود گسترده فناوریهای واقعیت مجازی و واقعیت افزوده میگذرد اما این فناوریها همهگیر نشدهاند و بسیاری از کاربران تمایل چندانی به استفاده از دستگاههای مبتنی بر واقعیت مجازی یا واقعیت افزوده ندارند. البته در این بین استثناهایی مانند بازی پوکمون گو در زمینه واقعیت افزوده و Audio Shield در زمینه واقعیت مجازی وجود داشته که در یک بازه زمانی خاص با استقبال بسیار خوب کاربران مواجه شدهاند، هر چند که این اقبال عمومی چندان ادامهدار نبوده و بعد از گذشت مدتی فروکش کرده است.
و یک نکته دیگر اپل باید از تجربه هوم پاد درس گرفته و به این واقعیت پی برده باشد که مشتریان با وجود مدلهای جایگزین خوب با قیمت مناسبتر، هیچ الزامی به استفاده از محصولات اپل نخواهند داشت و هر چقدر هم که این محصولات رده بالا و لوکس باشند نخواهند توانست در جلب نظر مخاطبان موفق عمل کنند.
با وجود اینکه در گزارش اخیر به پشتیبانی هدست اپل از فناوری واقعیت مجازی اشاره شده اما با توجه به گفتههای مسئولان این شرکت در طی چند سال گذشته، این کار چندان هم محتمل به نظر نمیرسد. مدیر عامل اپل، آقای تیم کوک تا به حال در چندین گردهمایی و رویداد مختلف اعلام کرده که به نظر وی فناوری واقعیت مجازی بسیار کاربردیتر از واقعیت مجازی بوده و تجربه ایزوله و مجزایی را در اختیار کاربر نمیگذارد. همچنین جانی آیو، مدیر ارشد بخش طراحی محصولات اپل، نیز اشاره کرده که قرار دادن یک رایانه بر روی صورت احساس خوشایندی ندارد!
هیچ شکی نیست که اپل هزینه زیادی را صرف بخش تحقیق و توسعه هدست واقعیت ترکیبی کرده است، اما تمام این حدس و گمانها تنها با عرضه این هدست رنگ واقعیت به خود خواهند گرفت. البته اگر هم قرار به عرضه این هدست باشد، احتمالاً مانند “پروژه تایتان” اپل در زمینه خودروهای خودران، این اتفاق تا قبل از سال 2020 رخ نخواهد داد.