بالاخره پس از ماه ها انتظار گوشی مقرون به صرفه گوگل با نام پیکسل 3a عرضه شد و بدون اغراق باید گفت تحولی در حوزه گوشیهای میان رده ایجاد کرد. در حالی که گوشی های 400 تا 500 دلاری، که اکثراً ساخت شرکت های چینی هستند، معمولاً با مشخصات سخت افزاری دهان پرکن و لنزهای متعدد دوربین سعی در جذب مخاطب دارند، گوگل مسیر متفاوتی را در پیش گرفته است. این غول دنیای تکنولوژی یک سخت افزار مناسب و نه چندان رده بالا را در قالب پیکسل 3a تدارک دیده و تمام تمرکز خود را بر ارائه تجربه اندرویدی مشابه با پرچمدارها معطوف کرده است که از جمله آن ها می توان به نرم افزار دوربین فوق العاده گوشی اشاره کرد که در یکی از بهترین ها در بین تمامی گوشی های عرضه شده تا به امروز است. در ادامه با دیجی رو همراه باشید.
پیکسل 3a نه تنها تحولی در بازار گوشی های میان رده ایجاد کرده بلکه تلنگری هم به پرچمدارهای بازار زده است! مطمئناً باور اینکه تراشه پردازشی به کار رفته در پیکسل 3a از لحاظ قدرت پردازشی فاصله زیادی با اسنپدراگون 855 دارد، برای بسیاری از کاربران این گوشی سخت خواهد بود، زیرا در عمل هیچ کمبودی از این لحاظ احساس نمی شود. در واقع، اغلب کاربران گوشی های هوشمند توجه کمی به مدل پردازنده، تعداد هسته ها یا فرکانس کاری آن دارند اما در عوض چیزی که برایشان بسیار حائز اهمیت است و در استفاده روزمره نیز به خوبی آن را درک می کنند، کیفیت دوربین و عکس های ثبت شده توسط گوشی است. گوگل با علم به این موضوع، پیکسل 3a را دقیقاً مطابق نیاز کاربران عادی طراحی کرده و با قیمتی نصف پرچمدارهای روز دنیا، محصولی را عرضه کرده که قادر است عکس هایی با همان کیفیت پیکسل های گران قیمت را ثبت کند و این بسیار هیجان انگیز است.
اما در این مطلب قصد نداریم در مورد مشخصات و ویژگی های پیکسل 3a صحبت کنیم، بلکه می خواهیم ببینم بزرگترین رقبای گوگل در بازار، یعنی سامسونگ و اپل در برابر عرضه چنین گوشی هوشمندی چه واکنشی خواهند داشت. دو شرکتی که در حال حاضر در شرایط کاملاً متفاوتی به سر می برند و مطمئناً واکنش آن ها به پیکسل 3a می تواند تا حدود زیادی متفاوت باشد.
فلسفه اپل دست این شرکت را بسته است!
همه ما اپل را به عنوان یک برند رده بالا و شاید حتی در برخی اوقات لوکس می شناسیم. اپل برای ایجاد چنین طرز فکری در کاربران، سال ها زحمت کشید و در طی یک دهه گذشته نشان داده که در هیچ شرایطی میانه خوبی با کلمات ارزان و مقرون به صرفه ندارد. مسلماً اگر این شرکت گوشی آیفونی را با قیمت 500 دلاری (البته با همان کیفیت گوشی های کنونی سری) روانه بازار کند، فروش حیرت انگیزی را تجربه خواهد کرد اما با توجه به فلسفه وجودی اپل، انتظار چنین محصولی کمی غیرواقعی و غیرمنطقی است. با اینکه سال گذشته شاهد عرضه آیفون 10 آر با قیمتی نسبتاً پایین بودیم اما باز هم قیمت پایه 750 دلاری این گوشی تقریباً دو برابر قیمت پیکسل 3a است و نمی توان آن را به عنوان رقیبی برای میان رده جدید گوگل محسوب کرد. اما با تمام این اوصاف، مطمئناً اپل در برابر حرکت جدید گوگل بیکار نخواهد نشست و سیاست های ویژه ای را برای رقابت با این شرکت در پیش خواهد گرفت.
اپل در چند سال گذشته همواره سعی کرده تا با عرضه تخفیفی آیفون های قدیمی تر خود، به نوعی خلأ موجود در زمینه گوشی های ارزان قیمت را در ویترین خود پر کند. به عنوان مثال در حال حاضر که نزدیکترین گوشی اپل به پیکسل 3a از لحاظ قیمت، آیفون 7 است که با قیمت 449 دلار در وب سایت خود شرکت به فروش می رسد و تنها 50 دلار گرانتر از پیکسل 3a است.
وقتی صحبت از قدرت سخت افزاری بالقوه باشد، مطمئناً تراشه پردازشی A10 فیوژن به کار رفته در آیفون 7 بسیار قدرتمندتر از پردازنده پیکسل 3a، یعنی اسنپدراگون 670 بوده و این پردازنده را مغلوب خواهد کرد. اما همان طور که گفتیم، گوگل اصلاً تأکیدی بر قدرت پردازشی گوشی جدید خود ندارد و آنچه که باعث تمایز پیکسل 3a از دیگر میان رده های موجود در بازار می شود، دوربین باکیفیت آن است. ما در اینجا قصد نداریم وارد جزئیات سخت افزاری دوربین دو گوشی پیکسل 3a و آیفون 7 شویم، اما بد نیست چند نمونه عکس از این دو محصول را مشاهده کنید تا به وضوح به اختلاف کیفیت دوربین آنها پی ببرید:
همان طور که مشاهده می کنید، در حالی که عکسهای مربوط به پروانه از لحاظ کیفیت بسیار نزدیک به هم هستند اما در دو عکس دیگر پیکسل 3a به وضوح عملکرد بسیار بهتری نسبت به آیفون 7 داشته و به راحتی این گوشی را مغلوب خود می کند. عکس هایی که پیکسل 3a گرفته جزئیات بسیار بیشتری دارند و کیفیت رنگ ها و حس زنده بودن آنها بسیار بیشتر است. در شرایط نور کم و شب هنگام اوضاع برای آیفون 7 حتی بدتر هم می شود. حتی جدیدترین پرچمدارهای اپل هم وقتی صحبت از عکس برداری در شب به میان می آید، در برابر پیکسل های گوگل و حالت شبانه آن ها موسوم به Night Sight کم می آورند؛ حالتی که در پیکسل 3a هم گنجانده شده و در این گوشی میان رده هم قابل استفاده است.
در نتیجه به نظر می رسد گوگل وارد حوزه ای شده که به کلی از دسترس اپل خارج است و این شرکت در صورتی که بخواهد به رقابت مستقیم با پیکسل 3a بپردازد باید خطر از دست دادن مشتریان آیفون های گران قیمت خود را به جان بخرد. از همین رو بسیار بعید است که اپل گوشی هوشمندی میان رده ای را در رده قیمت پیکسل 3a تولید کند. آیا یک گوشی 400 دلاری را می توان محصولی لوکس قلمداد کرد؟!
سامسونگ چیزهای بیشتری برای ارائه کردن دارد، حداقل روی کاغذ که اینگونه است!
امسال سامسونگ تمام تلاش خود را به کار بسته تا بهترین و متنوع ترین محصولات ممکن را در اختیار مشتریان قرار دهد. به غیر از چهار مدل جدید از پرچمدارهای سری گلکسی اس، این شرکت کره ای 9 مدل جدید را هم در سری گلکسی A روانه بازار کرده که تقریباً پاسخگوی نیاز تمام کسانی می باشند که به دنبال گوشی میان رده هستند. البته بحث گوشی های ارزان قیمت جدا است و سامسونگ برای پوشش این بخش از بازار هم گوشی های گلکسی M را در ویترین خود دارد.
شاید بتوان گفت نزدیک ترین گوشی سامسونگ به پیکسل 3a، گلکسی A50 است که قیمتی 300 دلاری داشته و دقیقاً از همان میزان رم استفاده شده در پیکسل 3a (4 گیگابایت) بهره می برد. گلکسی A50 با وجود قیمت پایین تری که نسبت به پیکسل 3a دارد، اما از صفحه نمایش بزرگ تری استفاده می کند که حتی از نمایشگر پیکسل 3a ایکس ال هم بزرگتر است. این گوشی در پشت بدنه خود علاوه بر لنز اصلی 25 مگاپیکسلی، به یک لنز زوایه عریض هم مجهز شده در حالی که در پیکسل 3a تنها شاهد به کارگیری یک لنز 12 مگاپیکسلی هستیم.
اما همان طور که بارها گفته ایم، مشخصات اسمی دوربین نمی تواند نشان دهنده کیفیت واقعی آن باشد و در اینجا هم اگر بخواهیم به طور خلاصه بگوییم، دوربین گلکسی A50 با وجود مشخصات بالاتری که دارد، از کیفیت به مراتب پایینتری برخوردار است. در واقع در بررسی های انجام شده بر روی گلکسی A50 مشخص شده که دوربین این گوشی در حد کاملاً متوسطی قرار داشته و اصلاً توانایی رقابت با محصولی مانند پیکسل 3a را ندارد.
پس گلکسی A50 را نمی توان پاسخی به پیکسل 3a در نظر گرفت. اگر بخواهیم محصولی را از بین گوشی های سامسونگ انتخاب کنیم که واقعاً بتواند در حد و اندازه های پیکسل 3a گوگل ظاهر شود، شاید بتوانیم به سراغ گلکسی اس 10 ای برویم. این گوشی جدید که قیمتی تقریباً برابر با آیفون 10 آر اپل دارد به مرور زمان با تخفیفهایی همراه بوده و در حال حاضر قیمت آن به زیر 600 دلار رسیده است. البته هنوز هم از لحاظ قیمت گران تر از پیکسل 3a است و با وجود سخت افزار قدرتمندی که دارد، نمی توان آن را در رده قیمتی میان رده جدید گوگل دسته بندی کرد.
البته نکته ای که در این بین باید اشار کرد این است که تمامی گوشی هایی که از آن ها نام بردیم، قبل از پیکسل 3a عرضه شده بودند و از همین رو شرکت های رقیب گوگل و به ویژه سامسونگ می توانند گوشی جدیدی را این بار جهت رقابت مستقیم با پیکسل 3a تولید و روانه بازار کند. اما آنچه که مشخص است این است که گوگل در زمینه کیفیت دوربین یک سر و گردن بالاتر از رقبا قرار دارد و توانسته با استفاده بهینه از قدرت پردازشی پیکسل 3a و اجرای الگوریتم های پیچیده در این گوشی، کیفیت عکس ها را به شدت بالا ببرد. بنابراین می توان گفت پاسخ اپل و سامسونگ به پیکسل 3a گوگل بیشتر از آن که در خط تولید و قطعات سخت افزاری آن ها نهفته باشد، به قدرت و نبوغ برنامه نویسان و مهندسان این دو شرکت بستگی دارد. البته در این بین باید پاسخ یک سؤال دیگر را هم مشخص کنیم.
آیا رقبای گوگل عزمی جدی برای پاسخ دادن به پیکسل 3a دارند؟
در طی چند سال گذشته، با پیشرفت روز افزون صنعت تولید سخت افزار، تفاوت بین تجربه کاربری در گوشی های میان رده و رده بالا به کمترین میزان خود رسیده است. در واقع امروزه تنها دوربین و چند ویژگی مدرن دیگر بین این دو رده از محصولات تمایز ایجاد کرده اند. و همان طور که پیشتر هم اشاره کردیم، دوربین یکی از مهمترین فاکتورهایی است که خریداران گوشی به آن اهمیت می دهند و حتی عادیترین کاربران هم تفاوت بین دو محصول را از این حیث به خوبی درک می کنند.
قضیه وقتی بدتر می شود (البته از دید تولید کنندگان) که بدانیم فروش گوشی های تلفن همراه در طول یک سال گذشته به شکل قابل ملاحظه ای کاهش داشته است. در این شرایط، عرضه محصولی ارزان قیمتتر که بتواند تجربه ای مشابه با گوشی های رده بالا و پرچمدار را ارائه کند، در واقع یک نوع خودزنی برای تولید کنندگان محسوب می شود و از همین رو این شرکت ها اصولاً تمایل زیادی به انجام این کار ندارند.
با این توضیحات ممکن است این سؤال برایتان پیش بیاید که آیا گوگل با عرضه پیکسل 3a دچار اشتباه شده و به خودش ضرر زده است؟ در پاسخ باید گفت، شرایط گوگل با دیگر تولید کنندگان کمی فرق می کند. این شرکت اساساً یک تولید کننده سخت افزار به حساب نمی آید و در حالی که سامسونگ و اپل به ترتیب اولین و سومین تولید کننده بزرگ گوشی در جهان هستند، گوگل از لحاظ میزان فروش بسیار عقبتر از آن ها است. از همین رو عرضه پیکسل 3a لطمه چندانی به جایگاه گوگل وارد نمی کند و از طرف دیگر حتی اگر به عنوان پرفروش ترین گوشی این شرکت هم شناخته شود، باز هم قادر نخواهد بود آمار فروش شرکت هایی مانند اپل و سامسونگ را دچار تغییراتی اساسی کند.
پس می توان گفت هدف اصلی گوگل از عرضه محصولاتی مانند گوشی های سری پیکسل این است که نرم افزارهای خود را به دست تعداد بیشتری از کاربران رسانده و باعث گسترش این بخش شود. تسلط نرم افزاری گوگل بر بازار گوشی های هوشمند چنان قدرتی را در اختیار این شرکت قرار می دهد که بتواند به واسطه مجوزهایی که در اختیار تولید کنندگان قرار می دهد، آن ها را نیز به نوعی تحت سلطه خود درآورد. به عنوان مثال می توان به اقدام امروز این شرکت در تحریم هواوی اشاره کرد که می تواند موجب بروز مشکل و خسارت های مالی سنگین برای دومین تولید کننده برتر گوشی در جهان شود.
بنابراین در مجموع می توان گفت، عرضه پیکسل 3a هم به نفع کاربران است که می توانند با هزینه ای پایین به محصولی با دوربین قدرتمند دست پیدا کنند و هم به نفع گوگل که نرم افزارهای خود را بیش از پیش گسترش داده و بازار را به این نرم افزارها وابسته می کند. سامسونگ و گوگل هم با وجود اینکه نفعی از عرضه پیکسل 3a نمی برند، اما ضرر چندانی هم نخواهند دید و شاید این مسئله را هم به نوعی یک برد برای این دو شرکت تلقی کرد. اما مطمئناً مرور زمان حقایق بیشتری را آشکار خواهد کرد. باید منتظر ماند و دید پیکسل 3a تا چه حد محبوب و پرفروش خواهد شد و آیا فروش بالای این گوشی می تواند گوگل را از مسیر فعلی خود منحرف کرده و به صورت جدی تری وارد دنیای سخت افزار کند یا نه.